Juttu

JUTTU | JENNI LEPPÄNEN |

Pihlajanmarja on lähes käyttämätön terveysherkku

Biologi Jouni Issakainen suosittelee hyödyntämään tämän vuoden runsaan pihjalanmarjasadon. Pihlaja tekee joka toinen vuosi runsaan, ja joka toinen heikomman sadon. Tänä vuonna satoa tulee hyvin muun muassa kuivan kesän ja onnistuneen pölytyksen vuoksi. Kuvat: TS/Jonny Holmén.
Biologi Jouni Issakainen suosittelee hyödyntämään tämän vuoden runsaan pihjalanmarjasadon. Pihlaja tekee joka toinen vuosi runsaan, ja joka toinen heikomman sadon. Tänä vuonna satoa tulee hyvin muun muassa kuivan kesän ja onnistuneen pölytyksen vuoksi. Kuvat: TS/Jonny Holmén.

”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”. Tämä lause lie monelle tuttu lapsuudesta. Mutta sen lisäksi, että pihlajanmarjat ovat hieman happamia, ne ovat myös erittäin ravinteikkaita.
– Pihlajanmarjoissa on esimerkiksi C-vitamiinia enemmän kuin appelsiineissa, sanoo biologi Jouni Issakainen.

Tämän vuoden harvinaisen runsas pihlajanmarjasato ja marjojen mietous saivat hänet havahtumaan, että tonneittain ilmaista ruokaa jää hyödyntämättä.
– Monelle on voinut lapsuudesta jäädä muistikuva siitä, että pihlajanmarja olisi jotenkin syömäkelvoton juuri sen karvauden vuoksi. Näin ei kuitenkaan ole, Issakainen toteaa.

Viime viikkojen pakkasyöt ovat tehneet marjojen esikäsittelyn tarpeettomaksi.
– Pakkanen nimittäin taittaa marjasta karvauden pois, ja tekee siitä maultaan lähes puolukkamaisen, selventää Issakainen.

Väitettään tukeakseen hän tarjoaa maistettavaksi puuroa, jota on terästetty tuoreina pakastetuilla pihlajanmarjoilla.
– Tokihan pihlajanmarja on maultaan hapan, mutta esimerkiksi puuro taittaa happamuuden hyvin.

Issakainen suositteleekin pihlajanmarjojen pakastamista tuoreena. Hän kehuu myös marjan helppoutta. Marjat voi käytännössä pakastaa suoraan puusta.
– Nyt on vielä juuri oikea hetki poimia marjat, kun pakkanen on taittanut karvauden pois, mutta linnut, kuten kottaraiset ja tilhet, eivät ole vielä syömässä marjoja.

Issakainen suosittelee keräämään marjat sellaisista puista, jotka sijaitsevat esimerkiksi valoisilla metsänreunoilla tai peltosaarekkeilla.
– Jokamiehen oikeudet takaavat sen, että marjoja saa kerätä, mutta huomaavainen pitää olla. Ei kenenkään pihalta saa tietenkään ilman lupaa poimia.

Puuro tai esimerkiksi mysli taittavat hyvin pihlajanmarjojen happamuutta.
Puuro tai esimerkiksi mysli taittavat hyvin pihlajanmarjojen happamuutta.

Innostus pihoissa ja puistoissa kasvaviin hyötymarjoihin on Issakaisella peräisin paitsi ammatista, myös Herkkuruokaa puusta -kehityshankkeesta, jossa hän toimii projektipäällikkönä.

Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia ja yksinkertaisia viljelykeinoja, joilla luonnonvaraisia puuta lahottavia ruokasieniä voidaan viljellä maatalouden ohessa pienin investoinnein.
– Sienien lisäksi ovat pihlajanmarjatkin puusta saatavaa herkkuruokaa, hän huomauttaa.

Issakainen toivoo, että ihmiset heräisivät huomaamaan pihlajanmarjojen mahdollisuudet.
– Kun niitä on helppo poimiakin, niin vaikka lasten kanssa voisivat perheet tehdä eväsretkiä, ja käydä keräämässä talteen voimaa talvea varten, ehdottaa Issakainen.
– Ei pihlaja nimittäin ihan turhaan ole vanha suomalaisten pyhä puu.

Pihlajan tunnistaa muista punamarjaisista puista muun muassa huiskilo-kukinnostaan.
Pihlajan tunnistaa muista punamarjaisista puista muun muassa huiskilo-kukinnostaan.

Näin tunnistat pihlajan

  • Lehdettömän pihlajan voi sekoittaa esimerkiksi harvinaiseen koiranheiteen, jolla kuitenkin kaikki oksanhaarat ovat vastakkain.
  • Pihlajassa on niin sanottu huiskilo-kukinto eli marjoja on oksalla omina ryppäinään.
  • Pihlajassa on karvaiset, hopeanharmaat silmut.
  • Tavallinen pihlaja on tarkemmalta nimeltään kotipihlaja. Ainakin yhtä hyviä marjoiltaan ovat myös Lounais-Suomessa esimerkiksi puistoissa kasvavat suomen- ja ruotsinpihlaja. Orapihlajan marjat ovat mauttomia.
  • Kotipihlajan lehdessä on pareittain erillisiä lehdyköitä, ja lisäksi päätylehdykkä.
  • Ruotsinpihlajan lehti on liuskahampainen, mutta yhtenäinen. Suomenpihlajan yhtenäisen lehden tyvellä on pari erillistä lehdykkää.
  • Pihlajanmarjoista voi tehdä muun muassa hilloa, hyytelöä tai mehua. Myöhäissyksyn marjoja kannattaa maistaa myös tuoreena.

Lue lisää aiheesta: Pihlajanmarja maustaa vaikka snapsin.

Kommentoi