Juttu

JUTTU | VIVI WIHANTO |

Perunaa pellolta pöytään

Neitsytperunat tarjoillaan suoraan pellolta pöytään. Kuvat: TS/Maija Tammi ja Ari-Matti Ruuska

Varhaisperunoiden kunniaksi järjestettävä Neitsytperunafestivaali valtaa taas kaupungin tulevana viikonloppuna. Juhlan pääosassa olevat perunat näkyvät ohjelmassa monella tapaa: ruoka-annosten lisäksi perunasta puhutaan luennoilla ja sen parissa touhutaan lapsiperheille suunnatuissa tapahtumissa.
Tapahtumasta vastaava ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry on pystyttänyt festivaalin aiempina vuosina Varvintorille ja Vähätorille. Tänä vuonna festivaali on kuitenkin siirretty hämähäkkitontille, Aleksis Kiven aukiolle ja Turun kaupunginteatteriin.
– Etsimme koko ajan toimivaa sabluunaa ja kokeilemme erilaisia yhdistelmiä. Vähätori oli liian pieni tämän kokoiselle juhlalle. Nyt testaamme, miten festivaali istuu tähän ympäristöön, Kaffelin puheenjohtaja Mari Sandell kertoo.

Vaakahuoneen Ville Korpi ja Sami Stenholm tarjoilevat festivaaleilla nokkospestoa ja raparperisilakoita.

Hämähäkkitontille pystytetyissä teltoissa herkuttelijat pääsevät maistamaan erilaisia peruna-annoksia. Tapahtumassa on mukana seitsemän ravintolaa, jotka myyvät teltoissa omia, varhaisperunan ympärille koottuja annoksiaan. Turkulaisista ravintoloista mukana ovat Hus Lindman, ravintolaiva Cindy, Jesse´s Dine, ravintola Teini, Kanaravintola Birdie, Vaakahuone ja Svarte Rudolf.
Annoksien kirjo on kattava: peruna näkyy niin lämpimissä kuin kylmissäkin ruoissa, salaatissa ja tuunattujen makkaraperunoiden muodossa. Annoksia voi ostaa itselleen alueen lippukioskissa myytävillä ruokalipuilla, jotka maksavat kuusi euroa kappaleelta.
Neitsytperunafestivaalin yhteydessä järjestetään perinteiseen tapaan myös Suuret oluet, pienet panimot -niminen tapahtuma, jossa 11 käsityöpanimoa tarjoilee janoisille omia erikoisoluitaan. Ajatuksena on, että ruoka ja olut yhdessä muodostavat kokonaisuuden. Tapahtumassa saa vinkkejä muun muassa siihen, mitkä oluet sopivat erityisen hyvin tarjolla olevien annosten kanssa nautittavaksi.

Peruna-annosten lisäksi festivaalialueella on myös lähituottajatori, josta herkkuja pääsee ostamaan suoraan tuottajilta. Tarjolla on neitsytperunoiden lisäksi muun muassa viljatuotteita, jäätelöä, parsaa, juustoja, lihatuotteita sekä leipiä ja leivonnaisia. Erikoisempia vaihtoehtoja ovat lähiraaka-aineista tehty thairuoka ja perunalastut, jotka tehdään asiakkaille paikan päällä.
Herkuttelun lisäksi festivaali pureutuu myös asiaan, kun kaupunginteatterin yläaulassa järjestetään lauantaina perunasymposium. Kevyet luennot ovat avoimia kaikille perunasta kiinnostuneille, ja niissä kerrotaan muun muassa perunan alkuperästä sekä perunan suosiosta tämän päivän ruokatrendeissä.

Tapahtuman tarkempi ohjelma internetissä osoitteessa www.neitsytperunafestivaali.fi. Festivaali avataan tänään torstaina Torilla kokataan -kilpailulla. Juttu kilpailusta huomisen perjantain Turun Sanomien kulttuurisivulla.

Tuunatut makkaraperunat Cindyn tapaan

Varras
pieniä neitsytperunoita
karitsachorizoa
suolaa, mustapippuria
voita

Keitä pienikokoisia neitsytperunoita kypsäksi ja jäähdytä. Leikkaa karitsachorizosta sopivia paloja. Laita vartaaseen perunoita ja makkaranpaloja ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista pannulla voissa tai grillissä molemmin puolin.

Mummonkurkkusalaatti
2 kurkkua
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl vettä
4 tl suolaa
4 rkl sokeria 
persiljaa

Kuori kurkut ja vedä lusikalla sisus pois. Kuutioi. Yhdistä etikkaliemen aineet ja sekoita. Lisää kurkut liemeen ja anna maustua vähintään muutama tunti ennen tarjoilua.

Jaloviinasinappi
100 g sinappijauhetta
1 muna
1 tl perunajauhoa
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 ¼ dl punaviinietikkaa
¾  dl valkoviiniä
¼  dl jaloviinaa

Sekoita kaikki aineet kulhossa hyvin. Laita laakeaan kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen niin kauan kunnes seos sakenee. Kaavi kylmään kulhoon ja laita heti kylmään.

Punasipulimarmeladi
2 hienonnettua punasipulia
½ dl vadelmaviinietikkaa
½ dl valkoviiniä
½ dl hunajaa
suolaa, valkopippuria

Keitä punasipuli, etikka, valkoviini ja hunaja marmeladiksi. Mausta ja jäähdytä.

Vaakahuoneen peruna-annos

Nokkospesto
200 g nokkosen lehtiä
1 dl paahdettuja manteleita
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
2 valkosipulin kynttä
1½ dl rypsiöljyä
½ sitruunan kuori ja mehu
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Kiehauta pari litraa vettä ja keitä nokkosia n. 2 minuuttia. Siivilöi.
Mittaa monitoimikoneen kulhoon nokkoset, mantelit, kuoritut valkosipulin kynnet, ½ sitruunan kuori ja mehu. Hienonna tasaiseksi.
Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita nokkospesto keitettyjen uusien perunoiden kanssa ja tarjoile.

Marinoidut kesäkasvikset
parsaa
retiisiä
oliiviöjyä
sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Leikkaa parsa ohuiksi siivuiksi pitkittäin, nuput kahtia. Leikkaa retiisi myös mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Mausta oliiviöljyllä, sitruunamehulla sekä suolalla ja mustapippurilla.

Raparperisilakat

1 kg silakkafileitä

Kypsennysliemi
1 l vettä
100 g suolaa
1¾ dl väkiviinaetikkaa

Kiehauta ainekset kattilassa ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon silakkafileet ja anna kypsyä 1–2 tuntia välillä sekoittaen.

1 kg raparperia
500 g sokeria
majoneesia

Pilko raparperi metalliseen kulhoon ja kaada sokeri päälle. Peitä tiiviisti kelmulla. Laita vettä kattilan pohjalle ja anna kiehua kulhon ollessa kattilan päällä n. 30 minuuttia. Tuloksena pitäisi saada kauniin punaista raparperilientä.
Yhdistä raparperiliemi ja majoneesi suhteessa 40/60. Lisää silakat ja anna maustua vähintään 1 päivän ajan.

Punajuurigraavattu merilohi
n. 500 g lohta
4 punajuurta raastettuna
4 rkl karkeaa merisuolaa
1–2 tl sokeria
sitruunalohkoja ja tilliä koristeluun

Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja raastettua punajuurta. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla.
Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti.
Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja kierrä viipaleet ruusukkeiksi lautasille. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.

Kanaravintola Birdien neitsytperunasalaattia, broilerivarras ja lime-ananas-tartarkastiketta

(neljälle)

Neitsytperunasalaatti
800 g neitsytperunaa
½ pieni kesäkurpitsa
½ paprika
60 g paahdettuja pinjansiemeniä
persiljaa
kevätsipulin vartta tai ruohosipulia
1 dl neitsytoliiviöljyä
½ dl rypsioljyä
1 sitruuna
2 rkl valkoviinietikkaa
sokeria
suolaa

Pese ja keitä perunat. Sekoita öljyt, etikka, mausteet, sitruunan mehu sekä raastettu kuori. Poista kurpitsasta siemenet ja leikkaa kurpitsa sekä paprika ohuiksi suikaleiksi. Sekoita lohkotut perunat, kasvissuikaleet, pinjansiemenet, silputtu sipulinvarsi sekä persilja. Kaada kastike päälle ja sekoita. Perunat saavat olla haaleita jolloin maku tarttuu paremmin.

Broilerivartaat
4 broilerin rintafilettä
½ kesäkurpitsa
½ paprika

Marinadi
1 dl öljyä
½ bbq-kasiketta
½ sweet chili-kastietta
½ lime lohkottuna
2 rkl soijaa
1 tl mustapippurirouhetta

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää kuutioitu broileri. Anna maustua muutama tunti tai mieluiten yön yli. Kuutioi paprika ja kesäkurpitsa. Kokoa ja grillaa vartaat. Vartaista kannattaa pyyhkiä enimmät marinadit, jotta marinadi ei pala. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Jos käyttää puisia tikkuja, kannattaa niitä ensin liottaa vedessä.

Lime-ananas-tartarkastike
4 dl majoneesia
1 dl tartar-etikkapikkelssiä
40 g tuoretta hienonnettua ananasta
½ limen mehu
1 rkl persiljaa
1 rkl kaprista

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku. Majoneesina voi käyttää valmista majoneesia tai tehdä itse.

Helppo majoneesi sauvasekoittimella
2 kananmunaa
3 dl öljyä
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Mittaa kaikki ainekset kapeaan astiaan ja ala ”poraamaan” nostaen terää hitaasti alhaalta ylös. Annoksen voi koristella kirsikkatomaateilla ja grillatulla sitruunanlohkolla.

Ravintola Teinin neitsytperunaa neljällä eri maustevoilla

(neljälle)

Parsavoi
120 g voita
120 g parsaa
muskottia

Kuutioi parsa ja sekoita pehmeän voin kanssa. Mausta muskotilla oman maun mukaan. Anna hyytyä ja maustua vuorokauden yli.

Siikavoi
120 g voita
120 g savustettua siikaa

Revi siika suikaleiksi ja sekoita pehmeän voin kanssa. Anna hyytyä ja maustua vuorokauden yli.

Mätivoi
120 g voita
120 g mätiä

Valuta mäti hyvin siivilässä ja sekoita pehmeään voihin (30 asteiseen), jotta mäti ei pääse kypsymään. Anna hyytyä ja maustua vuorokauden yli.

Aurajuustovoi
120 g voita
120 g aurajuutoa

Murenna aurajuusto pieniksi rakeiksi ja sekoita pehmeään voihin, anna hyytyä ja maustua vuorokauden yli.

Tarjoa kaikkien yllä olevien voiannoksien kanssa noin 500 grammaa keitettyä neitsytperunaa.

Svarte Rudolfin lohifileet neitsytperunoilla

(neljälle)

1 sitruuna
800 g lohifileetä
hienoksi jauhettua merisuolaa
mustapippuria
20 kpl kirsikkatomaatteja
15 sentin pala purjosipulia
½ ruukku basilikaa
hienoksi jauhettua merisuolaa
mustapippuria
200 g mozzarellajuustoa

Raasta sitruunan kuori ja laita se talteen. Leikkaa lohesta noin 200 gramman kokoisia palasia. Mausta lohi suolalla ja mustapippurilla sekä puolikkaan sitruunan mehulla noin neljä tuntia ennen valmistusta.
Lohko kirsikkatomaatit, suikaloi purjo ja basilika ohuiksi suikaleiksi. Paista kaikkia pannulla, kunnes purjo ja tomaatit ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää raastettu sitruunan kuori ja siirrä seos erilliseen astiaan.
Paista lohipalat kuumalla pannulla noin minuutin verran molemmin puolin. Siirrä palat sen jälkeen uunipellille nahkapuoli alaspäin. Jaa kasvispaistos lohien päälle. Leikkaa mozzarellajuusto siivuiksi ja lisää lopuksi lohen ja paistoksen päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 5–10 minuuttia lohen paksuudesta riippuen. Tarjoa salaatin ja keitettyjen neitsytperunoiden kera.

Yrttinen salaatti
rucolaa
jääsalaattia
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa, yrttejä

Revi salaatit pieneksi ja lisää joukkoon noin ruokalusikallinen oliiviöljyä. Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Lisää halutessasi sormisuolaa, tilliä, korianteria tai muita lempiyrttejäsi.

Tulosta resepti

Kommentoi