Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Pentti-Oskarin Kalahullun päiväkirja tarjoilee yksinkertaisia reseptejä

Turkulaisen matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kankaan tänä kesänä ilmestynyt Kalahullun päiväkirja on syntynyt vuosikymmenten kokemuksella.

Seitsemän seinähullun aikoina Kangas tarjoili musiikkia ja sirkushuveja, jonka jälkeen oli luontevaa siirtyä maailman suurimman savusaunan lauteille Herrankukkaroon.

– Hulluja on monenlaisia. Seinähulluja, saunahulluja ja niin edelleen. Hulluuteni kehityskaari on saavuttanut kalahulluuden, joka maistuu varmasti monille. Siksi kirjoitin Kalahullun päiväkirjan, kertoo Kangas.

Kalaohjeita Kangas on julkaissut ja jakanut vuosikymmenten aikana valtavan määrän, sillä usein Herrankukkaron, Vaakahuoneen paviljongin ja höyrylaiva Ukkopekan asiakkaat ovat pyytäneet häneltä reseptejä.

Ensin reseptit kirjoitettiin käsin ruutupaperille, sitten niitä alettiin kirjoittaa koneella ja monistaa. Nykyisin Kankaan sähköiset Perjantaireseptit ovat käsite, ja tavoittavat yli toista sataa tuhatta lukijaa.

Kalahullun päiväkirjassa on useita hyväksi todettuja perjantaireseptejä. Suuri osa resepteistä sisältää myös vaihtoehtoisia tapoja maustaa kala.

– Reseptien punainen lanka ja yhdistävä tekijä on yksinkertaisuus, joka koskee raaka-aineita, maustamista sekä valmistusta. Saaristolaisisoäitini toimi näiden periaatteiden pohjalta, ja voin yhä maistaa Lyökin mammani valmistaman kalan maun, Pentti-Oskari Kangas muistelee.

Kirjasta löytyy reseptit savukalatahnaan, sitruunakypsennettyyn raparperiloheen, uunilahnaan, kalaan suolapedillä, suomalaiseen fish and chipsiin ja niin edelleen.

Pentti-Oskari Kangas on mukana tukemassa vähäosaisia lapsia Sri Lankassa. Isommissa kirjakaupoissa ja netissä myynnissä olevan Kalahullun päiväkirjan tuotoista tuetaan Lotus Hill ry:n avustushanketta Sri Lankan köyhille koululapsille.

Kommentoi