Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Panimoravintola Koulu 20 vuotta – oluiden ulosmyynti alkaa keväällä

Panimoravintola Koulu avautui Turkuun tammikuun 18. päivänä vuonna 1998 kello 16.45. Takana oli olutravintola Uuden Apteekin yrittäjien pari vuotta aiemmin herännyt ajatus siitä, että Turkuun tarvittaisiin ”riittävän iso” panimoravintola.

– Niihin aikoihin olutkulttuuri alkoi kukoistaa Turussa. Olimme Apteekissa tehneet olutta pienimuotoisesti, ja ajattelimme, että isommalle panimoravintolalle olisi tilausta, muistelee Panimoravintola Koulun ravintolapäällikkö ja osakas Mika Lattu.

Yhteistyökumppaniksi löytyi ravintola Old Bank, jonka kanssa hanketta lähdettiin toteuttamaan yhdessä.

Kun sopivaa tilaa etsiskeltiin, kävi ilmi että ruotsinkielisenä Cygnaeuksen kouluna viimeiset vuosikymmenet palvellut kookas koulurakennus oli jäämässä tyhjäksi Turun ydinkeskustassa. Yrittäjät innostuivat siitä, ja myös kaupunki oli hankkeelle myötämielinen.

Vuokrasopimus kirjoitettiin, ja puolen vuoden mittaisen remontin jälkeen avautui Koulu. Se on todellakin ”riittävän iso”, sillä asiakaspaikkoja on kaikkiaan liki 800. Päälle tulee vielä liki 500-paikkainen terassi.
Koulu onkin yksi Turun suurimpia ravintoloita ja myös yksi koko Suomen suurimpia panimoravintoloita.

Uutta perunaa juhlistava turkulainen Neitsytperunafestivaali on kotitunut Panimoravintola Koulun terassille. Viikoa ennen juhannusta vietettävä tapahtuma jo järjestetty Koulun pihalla jo kolmesti.

Ensimmäisenä Koulussa avautui pubin puoli, sitten noin viikkoa myöhemmin viinitupa. Samalla aloitettiin lounas, joka on jatkunut katkeamattomana koko 20 vuotta.

Koulun lounas on yksi kaupungin suosituimmista, ja kerää joka arkipäivä 200-250 ruokailijaa.

Tänään torstaina tarjolla on juhlan kunniaksi kakkukahvit kaikille lounastajille. Kakun on toteuttanut turkulaisleipomo MBkaery ja kakkua on varattu 250 hengelle.

Koulussa on tarjolla myös ruokaa a la carte -listalta iltaisin ja viikonloppuisin.

Ruokaa tarjoillaan myös Koulussa vietettävissä tilaisuuksissa, joita riittää aina kokouksista juhliin – ristiäisistä häihin ja hautajaisiin. Myös väitöstilaisuuksia on paljon.
– Ruokamyynti on yli 30 prosenttia, välillä jopa 40 prosenttia kokonaisliikevaihdostamme, joka on viime vuosina ollut noin 2,5 miljoonaa euroa. Sen osuus on siis hyvin merkittävä, kertoo Lattu.

Panimoravintola Koulun oma viski julkistettiin tiistaina 12.3. kello 14 (vuonna 2013). Ravintolapäällikkö Mika Lattu liimaa ensimmäistä etikettiä pulloon. Kuva: TS/Jonny Holmén

Panimotoiminta on Koulun ydin, ja suurin osa pubipuolen asiakkaista valitsee lasiinsa juuri Koulun oman tuotteen. Valikoimaan kuuluu muun muassa vakiotuotteita, kuten Lehtori ja Maisteri, sekä omia siidereitä. Päälle tulevat kausituotteet, esimerkiksi Koulun 20-vuotisen taipaleen kunniaksi valmistettu XX-olut.

Koululla on ollut myynnissä myös omaa viskiä.

 

Lakimuutos, jonka myötä ravintolat saavat myydä enintään 5,5 prosenttisia juomia ulos ravintolasta, on otettu Koulussa ilolla vastaan.
– Aiomme aloittaa oluenmyynnin ravintolasta ulos heti kun se on mahdollista, kertoo Lattu.

Hän kertoo, että koepullotuksia tehdään ensi viikolla, ja Koulun omia tuotteita saadaan ulosmyyntiin todennäköisesti maalis-huhtikuussa.
– Niitä on paljon jo kyseltykin.

 

Koululle on kertynyt 20 vuoden aikana paljon vakioasiakkaita. Joukossa on niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin, jotka järjestävät tilaisuutensa vuosi vuoden jälkeen juuri Koulussa.
– Se kertoo siitä, että olemme kai tehneet jotain oikein, Lattu hymyilee.

– Asiakkaidemme keski-ikä on noin neljänkymmenen tienoilla, ei tämä mikään nuorisopaikka ole. Mutta esimerkiksi viinituvan puolella käy kyllä paljon nuorempaakin porukkaa.

Nykyisin Koulun omistaa kokonaan Turun Sixpack -yritys, yhteistyö Old Bankin kanssa päättyi Koulun kolmen ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Sixpackin toinen ravintola on edelleen Uusi Apteekki.

Koulun seuraavaan 20 vuoteen Latulla on jo suunnitelmat valmiina.
– En usko että muutamme mitään radikaalisti. Totta kai seuraamme olut – ja ruokatrendejä, mutta muuten jatkamme samalla, hyväksi havaitulla linjalla.

 

Tältä näytti Panimoravintola Koulun avajaisissa vuonna 1998! Katso video:

Kommentoi