Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Pallokala voitti Kirja à la carte -palkinnon

Turun ruokamessuilla sunnuntaina jaetun Kirja à la carte -palkinnon voitti teos nimeltään Pallokala. Kirjan kirjoittaja on etenkin Image-lehden päätoimittajana tunnettu, Japanin kulttuurin tuntija Heikki Valkama.

Voittajakirja saa käyttövoimansa monien tarinoitten kuvaamasta legendaarisesta fugusta eli pallokalasta, joka tunnetusti on eksoottinen ja erittäin kallis herkku. Kuitenkin väärin käsiteltynä sen liha, lähinnä sisäelimet, ovat tappavaa myrkkyä.

Kilpailussa kunniamaininnan sai Susanna Välimäen kirja Syötävät sävelet.

Kirja à la carte -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Silloin sen sai Donna Leon, jonka Brunetti-dekkareissa ruoka rytmittää päähenkilöllä niin työpäivää kuin vapaa-aikaa Paola-vaimon ja perheen parissa. Niissä ruoka ja siihen liittyvä hyvä elämä toimivat tasapainottavana vastakohtana Brunettin työssään kohtaamille julmuuksille ja yhteiskunnan säröilyille.

Kirja à la carte -palkinnon myöntävät Turun kirja- ja ruokamessut. Raadin puheenjohtajana toimi Markku Haapio, ja palkinto jaetaan vuosittain.

Kommentoi