Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Paistinkääntäjät palkitsivat parhaat: Kaskiksen Simo Raisio ja Salon seurahuoneen Laura-Maria Laaksonen saivat haarukat

Simo Raisio sai Turun paistinkääntäjien haarukan lauantaina Ruokamessuilla. Päätyykö se Kaskikseen, Kakolanruusuun vai kotiin, sitä Raisio ei ole vielä päättänyt. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Simo Raisio sai Turun paistinkääntäjien haarukan lauantaina Ruokamessuilla. Päätyykö se Kaskikseen, Kakolanruusuun vai kotiin, sitä Raisio ei ole vielä päättänyt. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

– Valinta ei ollut helppo, sillä kovatasoisia osaajia on todella paljon. Nämä kaksi nimeä nousivat kuitenkin yli muiden todellisina oman alansa huippuosaajina, luonnehtii Paistinkääntäjien haarukka-palkinnon luovuttanut Turun voutikunnan aluevouti Turkka Oiva.

Turun paistinkääntäjät haluavat tukea Turun alueen ruokakulttuuria ja nostaa esiin paikallisia osaavia kokkeja ja salipuolen työntekijöitä palkitsemalla heitä Turun ruokamessuilla joka toinen vuosi.

Turun alueen parhaana kokkina palkittiin ravintola Kaskiksessa ja Kakolanruusussa työskentelevä, ravintoloiden ydinkolmikkoon kuuluva keittiömestari Simo Raisio.

– Ravintola Kaskis on nostanut turkulaisen ruokakulttuurin aivan uudelle tasolle ja toiminut edelläkävijänä ja esimerkkinä muille. Simo Raisio on poikkeuksellinen taitava ja innovatiivinen kokki, perustelevat paistinkääntäjät valintaansa.

32-vuotias Simo Raisio vastaa ravintola Kaskiksen ja Kakolanruusun keittiöistä yhdessä Erik Mansikan kanssa. Raisio on tunnettu siitä, että hän on tiimipelaaja, eikä pidä itsestään melua. Hän suhtautuu työhönsä nöyrästi ja pitkäjänteisesti.

Kaskis avautui Turkuun vuonna 2014, Kakolanruusu tänä kesänä. Aiemmin Raisio on työskennellyt ravintola Oud Sluississa, Hollannissa, AOC-ravintolassa Kööpenhaminassa, Chez Dominique -ravintolassa Helsingissä ja Pier-ravintolassa Australiassa.

Laura-Maria Laaksonen. Kuva: Salon seurahuone

Turun alueen vuoden parhaana salityöntekijänä palkittiin ravintola Salon Seurahuoneen Laura-Maria Laaksonen.

-Laura-Maria Laaksonen on aina hymyilevä ja positiivinen, hän saa asiakkaan tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Hän osaa myydä sopivasti ja tuntee ruuat ja viinit perinpohjaisesti, kiittävät paistinkääntäjät.

28-vuotias Laaksonen tarjoilijana itseoppinut, ja varsinaiselta koulutukseltaan kokki. Hän on työskennellyt Salon Seurahuoneella kuusi vuotta.

-Salipuolen työ on minulle kutsumus, ja otan jokaisen asiakkaan huomioon persoonana. Mietin, millaista palvelua hän haluaa, ja kohtelen jokaista yksilönä, sanoo Laaksonen.

Salon Seurahuone toimii vuodelta 1904 peräisin olevassa ravintolarakennuksessa. Ravintola on perheyritys, jonka toimintaa pyörittävät Eija Hämäläinen yhdessä lastensa Maija Lehtisen ja Kalle Hämäläisen kanssa. Ravintola on palkittu myös paistinkääntäjien kilvellä.

Turun Paistinkääntäjien haarukka -palkinto luovutetaan Turun Ruokamessuilla joka toinen vuosi, palkittavia on aina kaksi. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin kaksi vuotta sitten, silloin palkittiin ravintola Mamin Sari Espola (salityöntekijä) ja ravintola Smörin Jarno Seppä (kokki).

Haarukka on saapunut Suomeen aikoinaan Turun ja Turun Linnan kautta, ja  Paistinkääntäjien jakama haarukka on kopio ensimmäisestä suomalaisesta haarukasta. Turun Ruoka -ja viinimessut on vuoden tärkein ruoka-alan tapahtuma Turun alueella, joten se on täydellinen hetki luovuttaa palkinto.

Paistinkääntäjät eli Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin gastronominen järjestö. Sen toiminnan tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä, vaalia ja edistää  kansallista ruokakulttuuria. Järjestön toiminta Suomessa on jakaantunut alueellisiin voutikuntiin. Turun voutikunta on Suomen kolmanneksi suurin Helsingin ja Tampereen jälkeen, ja siinä on noin 250 jäsentä.

Kommentoi