Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Paahtopaisti on klassikkoruoka – näillä nikseillä onnistut!

Paahtopaisti on klassikkoruoka, joka pitää pintansa ajasta toiseen. Se sopii mainiosti esimerkiksi itsenäisyyspäivään.

– Paahtopaisti kannattaa marinoida ennen kypsentämistä. Marinadissa kannattaa käyttää jotain, joka tuo siihen happoa: esimerkiksi valkoviiniä tai sitruuna- tai appelsiinimehua, vinkkaa Atria mestari Tomi Nevala. Hän on jakanut lihaan liittyvää tietoutta ihmisille tänä syksyä esimerkiksi Turun ja Helsingin ruokamessuilla.

Nevala suosittelee, että lihan kannattaa antaa olla marinadissa yön yli. Ennen paistamista pintaan voi hieroa kevyesti suolaa tai kuivamausteita.

 

Paahtopaistin pinnat voi paistaa pannulla ennen kuin lihan laittaa uuniin, mutta sen voi laittaa vuokaan myös suoraan.

– Mediumin-paahtopaistin sisälämpötila on 53-55 astetta. Jos lihasta haluaa läpikypsän, kannattaa paistaa se 70-asteiseksi, Nevala neuvoo.
– Sanoisin melkein, että mitä matalampi kypsennyslämpötila, sitä parempi lopputulos.

Nevala sanoo, että 100-125 astetta on kotiuunissa riittävän alhainen lämpötila, jolla saa hyvän lopputuloksen. Tosin läpikypsää lihaa haluavan pitää nostaa uunin lämpötilaa korkeammalle.

Paahtopaistin kannatta antaa vetäytyä puolisen tuntia ennen kuin sen leikkaa viipaleiksi.

 

Nevala kertoo, että kuumin pulled pork -buumi on ohi, ja nyt nousussa ovat harvinaisemmat ruhonosat, kuten häränhännät ja possunposket. Ne ovat olleet suosittuja ravintolamaailmassa jo pitempään, mutta nyt niitä aletaan suosia myös kotioloissa. Niitä löytyy myös kaupoista aiempaa paremmin.

Liharuokiin – mutta yhtä hyvin myös kasvisruokiin saa uutta makua lakritsisuolalla. Kokeilemisen arvoinen lisäke on myös friteerattu kapris.

 

Perinteinen paahtopaisti

1 kg naudan sisäpaistia tai paahtopaistia
rypsiöljyä
mustapippuria ja suolaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Hiero paistin pintaan öljyä, mustapippuria, suolaa sekä todella pieneksi silputtua valkosipulia. Rullaa kelmu tiukasti paistin ympärille ja anna vetäytyä n. tunti. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Kuumenna paistinpannulla voi ja pari ruokalusikallista öljyä ja paista paistin kaikki pinnat kiinni nopeasti (tarkoitus ei ole kypsentää lihaa). Nosta paisti vuokaan folion päälle ja kaada paistoliemi lihan päälle. Kääri folio lihan päälle ja laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Nosta liha uuniin ja tiputa uunin lämpötila 125 asteeseen. Kun mittari osoittaa haluttua sisälämpöä, nosta liha uunista ja anna vetäytyä liinan alla ainakin puoli tuntia. Vetäytymisen jälkeen leikkaa paisti viipaleiksi.

Lakritsisuola

1 dl sormisuolaa
1 rkl lakritsijauhetta

Sekoita suola ja lakritsijauhe keskenään ja säilytä tiiviissä purkissa.

Friteerattu kapris

3 dl rypsiöljyä
2 rkl pieniä kapriksia

Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Kuivaa ja friteeraa kasvikset (esimerkiksi siivilän avulla). Valuta talouspaperin päällä.

Reseptit: Atria

Kommentoi