Juttu

JUTTU | SIIRI WELLING |

Osta tilalta -päivä teki tuottajia tutuksi: palsternakka ja vesimelonit kävivät kaupaksi Pöytyällä

Osta tilalta -päivä houkutteli ostajia lähiruoan pariin. Varsinais-Suomessa yhteensä 49 tilaa osallistui tapahtumaan.

Avaran pihan laidalla kaksi alpakkaa rouskuttaa maasta nyppimäänsä ruohoa tyytyväisenä. Kun kuvaaja lähestyy niistä toista, ovat molemmat yhtä uteliaita. Kolmevuotias Emil tökkää kuononsa lähes kiinni kameran linssiin ensimmäisenä, ja heti tämän jälkeen onneaan koittaa Edward.

– Alpakat ovat hyvin uteliaita, ja pyrkivät aina nuuskimaan päätä, että kuka sinä oikein olet, selittää alpakoiden omistaja Heidi Lilleberg.
Lilleberg pyörittää Tarvasjoella Metsäpirtin alpakat -tilaa. Hän myy alpakoita ja poneja, mutta tuottaa myös alpakkavillaa. Hänen kauttaan tilan alpakoita on mahdollista vuokrata synttärikemuihinkin. Lauantaina Lillebergin alpakat eivät kuitenkaan osallistuneet synttäreihin Marttilan mansikkatilalla Pöytyällä, vaan olivat osa Osta tilalta -päivän tapahtumia.

Emil- alkappa oli utelias. Aisoissa alpakkaa piteli Kiia Toivo Metsäpirtin alpakat -tilalta. altatie 6, Pöytyä
Marttilan Marjatilan puodissa myytiin muun muassa kananmunia, lähihunajaa, mehuja ja hilloja.
Marika Salonen osti puodista palsternakkaa ja valkosipuleita, sekä jäi nauttimaan kahvista ja marjapiirakasta. Taimi Marttila (vas.) ja Helmi Vesikko tarjoilivat kahvia ja jälkiruokaa.

 

Osta tilalta -päivän tarkoitus on tuoda esiin lähituottajia ja -ruokaa. Varsinais-Suomesta tapahtumassa on mukana 49 tilaa. Mansikkapaikka Marttilan yrittäjä Pirkko-Liisa Marttila lähti mukaan tapahtumaan Auranmaan Yrityspalveluiden kautta, ja yhdisti voimansa vielä Metsärannan ja Ilovuon puutarhojen kanssa. Tilat myivät yhdessä tuotteitaan Marttilan tilalla lauantaina.

– Jokaiselle tilalle kestäisi ajaa ainakin puoli tuntia, että ei sitä kauhean montaa tilaa etisi tässä päivässä kiertää, toteaa Marttila.
Marttila on tehnyt yhteistyötä Metsärannan ja Ilovuon kanssa jo aiemmin. Heidän tuotteitaan on ollut myynnissä Marttilan tilan omassa tilapuodissa viime kesinä.

Marttilalla ei ollut valtavasti odotuksia päivän suhteen, mutta onneksi sää on ollut aamupäivällä suotuisa. Sadekuurot osuivat Marttilan tilan kodalle vasta iltapäivän puolella. Tarvasjokelaisen Marika Salosen mukaan tarttui Marttilan tilan puodista palsternakkaa ja valkosipulia.
– Ostan lähiruokaa aina kun mahdollista, toteaa Salonen.

– No hänhän viljelee melkein itse kaikki lähiruokansa, huikkaa Salosen entuudestaan tunteva Marttila myyntitiskin takaa hyväntuulisesti.

– No joo, olen puutarhuri ja tykkään tuhdata omalla pihalla vähän kaikenlaista, vastaa Salonen.

Pirkko-Liisa Marttila myi puodissa kasviksia. Tytär Taimi Marttila auttoi buffet-pöydän myynnissä ystävänsä Helmi Vesikon kanssa.
Arja Ilomäki-Vuori myi kojullaan Ilomäen puutarhan avomaankurkkuja ja vesimeloneita.

Ilovuon puutarhan yrittäjän Arja Ilomäki-Vuorio pitää päivää onnistuneena.
– Viime vuonna kiersin tapahtumaa Helsingissä ja siellä oli vilkkaampaa, mutta kyllä täälläkin on tosin hyvin mennyt, toteaa Ilomäki-Vuorio.

Yrittäjästä on tärkeintä, että yrittäjät tulevat ostajille tutuiksi. Ilomäki-Vuorio on viljellyt Ilovuon tilalla Paattisilla vasta vuoden, eikä suosi viljelyksillään torjunta-aineita. Hänen erikoisuutensa ovat kasvihuoneessa kasvatetut torjunta-aineettomat vesimelonit.
– Siinä on käytetty Ruskon puhdasta vettä,  ja se kyllä maistuu.

Kasvihuoneviljelyn vuoksi vesimelonien hinta on kovempi kuin ulkomailta tuotujen vesimelonien, mutta kauppa on käynyt hyvin.
– Ne ketkä haluavat puhdasta, eettisesti tuotettua ruokaa, ovat valmiita maksamaan, toteaa Ilomäki-Vuorio.

 

 

Kasviproteiinin viljely erottaa Varsinais-Suomen muusta Suomesta

Osta tilalta -päivänä juhlistettiin tuottajia ja kotimaista ruoantuotantoa. Päivän aikana noin kaksisataa tilaa ympäri Suomen avasivat ovensa uteliaille ja myivät tuotteitaan.
– Kotimaisten kasviproteiinituotteiden viljely ja jalostus on meidän alueella ihan ykkösjuttu, ja sillä erotutaan muusta Suomesta. Kuluttajat ovat tänä päivänä muutenkin kiinnostuneita ruoasta, sanoo Turun yliopiston Brahea-keskuksen projektipäällikkö Johanna Mattila.

Tapahtuman järjestely on yhteistyön tulos: mukana ovat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 ja Maaseutuverkostopalvelut, Turun yliopiston Brahea-keskuksen lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, MTK ja SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Marttaliitto, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H. Tänä vuonna Osta tilalta -päivä järjestettiin valtakunnallisesti jo toisen kerran.

– Idea lähti Satakunnasta, missä tätä konseptia on testattu vuonna 2015. Sitten päätettiin, että lähdetään yhteistuumin monistamaan tätä valtakunnalliseksi tapahtumaksi, toteaa Mattila.

Viime vuonna tapahtumassa oli mukana Varsinais-Suomessa 25 tilaa. Mattila pitää tapahtumaan järjestelyjä onnistuneena ja sen saavat jatkoa.

– Tietysti viestintää ja markkinointia saa aina parantaa. Suomalaiset on vähän sellaisia, että ensin katsotaan, ennen kuin itse osallistutaan. Virossahan tämä tapahtuma on ollut jo monta vuotta, toteaa Mattila.

Kommentoi