Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Onneks on lähiruokaa -kirja esittelee tuottajien tarinoita

Merja Koski ihastui Turun kauppahallissa Sorrin vihanesmyymälään. Kuva: TS/Shoja Lak
Merja Koski ihastui Turun kauppahallissa Sorrin vihanesmyymälään. Kuva: TS/Shoja Lak

Tänä syksynä julkaistu kirja Onneks on lähiruokaa pureutuu nimensä mukaisesti kovan nousun tehneeseen aiheeseen: lähiruokaan. Kirjassa esitellään tuottajatarinoita, kerrotaan monista ruoka-aineista ja annetaan reseptejä esimerkiksi ruusunterälehtijäätelöön ja friteerattuihin voikukkiin.

Kirjan kirjoittaja Merja Koski ajatteli ensin tekevänsä aiheesta pienen vihkosen, jossa esiteltäisiin edullisia lähiruokareseptejä ja satakuntalaisia lähituottajia. Aihe alkoi kuitenkin laajentua, ja tuloksena on värikäs, liki 150-sivuinen kirja.

Eikä pankki edes tyhjentynyt, vaan taskussa on aineistoa vaikka toiseenkin kirjaan.
– Tämä kirja suorastaan loppui kesken, Koski naurahtaa.

– Suomi on aika pieni maa, mutta täällä on paljon upeita tuottajia, ja halusin antaa heistä mahdollisimman laajan kuvan. Haluan myös näyttää sen, ettei lähiruoka ole vain jokin aate, se on täyttä työtä, josta pitää saada elanto. Meidän pitäisi arvostaa tuottajien työtä enemmän.

Koski toivoo, että lähiruokaan osattaisiin entistä paremmin yhdistää bisnes, ja kyetä tuotteistamaan oma osaaminen.
– Olen sitä mieltä, että lähiruoka voisi olla myös vientituote, Koski sanoo.

Aiemmin myynnin ja markkinoinnin parissa toimineelle Koskelle ruoka on aiemmin ollut rakas harrastus, mutta nyt hän on todella uponnut lähiruoka-asiaan.
Koski haaveileekin nettisivustosta, jossa olisi kirjan aineistoa, mutta joka päivittyisi jatkuvasti ja kokoaisi yhteen lähiruuan tuottajat ja siitä kiinnostuneet. Se voisi olla myös hyvä paikka keskusteluille ja uusien tuotteiden esittelylle.

Koski on paikalla Turun Ruoka- ja viinimessuilla ja esiintyy mm. Ruokalavalla C-hallissa sunnuntaina klo 11.10. Hän valmistaa kirjan ohjeiden mukaisia lähiruokia,  kvinoamunakasta, hamppupestoa ja ruusunterälehtimoussea. 

Kommentoi