Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Onko luvassa jatkoa? Kouluruokaravintola oli huikea menestys Turussa

Turussa toteutettiin marraskuun lopussa ainutlaatuinen kokeilu, jossa Hansa-kortteliin avattiin yhdeksäksi päiväksi kouluruokaa tarjoileva pop up -ravintola. Siellä myytiin oikeiden kouluruokareseptien pohjalta tehtyä ruokaa edulliseen hintaan. Lämpimän ruuan, salaatin, leivän ja levitteen sai pop up -ravintolasta kouluruoka-annoksen valtakunnallisella keskiarvohinnalla, joka on 2,80 euroa.

Arkean toteuttaman hankkeen tavoitteena oli saada ihmiset tutustumaan nykypäivän kouluruokaan ja herättää keskustelua siitä.

Etukäteistoiveena oli, että kouluruokaa kävisi syömässä noin 350 henkilöä per päivä. Määrä ylittyi kuitenkin todella reippaasti, sillä yhdeksän päivän aikana kouluruokaravintolassa vieraili yhteensä yli 5 200 kävijää.

– Parhaana päivänä kävijöitä oli liki tuhat, muina päivinä noin 500 per päivä, kertoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.

– Se on aikamoinen saavutus, kun ottaa huomioon, että itse ravintola oli vain 40-paikkainen!

Ruuhkia ja jonoja syntyi, ja lautasensa kanssa piti istua siihen paikkaan joka vapaana sattui olemaan. Ruokailun jälkeen paikalla ei jääty turhia istuskelemaan, vaan paikka annettiin muille.

– Saimme kuitenkin kiitosta yhteisöllisyydestä, kun pöydissä oli sekaisin toisilleen vieraita  ihmisiä, nuoria ja vanhoja. Siinä he sitten ojentelivat leipää toisilleen ja puhuivat kouluruuasta. Siinä tuli mielenkiintoisia kohtaamisia ja tutustumisia, kertoo Juvonen.

Ruuasta saatu palaute oli 90-prosenttisesti hyvää, ja hernekeittopäivänä liki 100 prosenttia kävijöistä oli tyytyväisiä. Kävijöiden mielipiteitä mitattiin ovensuussa olleella palauteautomaatilla.

– Totta kai hinta houkutteli ihmisiä käymään, mutta ihmiset tuntuivat myös hyvin ymmärtävän sen, ettei tällaisella hinnalla voi jatkuvasti myydä ruokaa tällaisella liikepaikalla, keskellä keskustaa. Nyt kyseessä oli tempaus.

– Pop upin valtava suosio pisti kuitenkin ajattelemaan, että edulliselle perusruualle olisi selvästi kova kysyntä, Juvonen sanoo.

Hän sanoo, että jos sopiva, edullinen liiketila keskustasta löytyisi, asiaa voitaisiin harkita – tehdäänhän kouluruokaa koko ajan muutenkin, miksei myös myyntiin.

Kouluruoka -pop upissa myytävä ruoka tuotettiin lounasravintola Nereidin keittiössä ja kuljetettiin siitä Hansaan. Ruokaa tehtiin päivien mittaan lisää tarpeen mukaan, ja kiireisimpinä päivinä viimeinen tunti myytiin Arkean henkilöstöruokaloista yli jäänyttä ruokaa.

Juvonen kertoo, että kaikki Arkean koulut ja henkilöstöravintolat ovat jo puolentoista vuoden ajan myyneet ylijäämäruokaa mm. Lunchie-sovelluksen kautta. Lisäksi Arkean ylijäämäruokaa lahjoitetaan muun muassa Hope ry:n kautta vähävaraisille lapsiperheille.

Suomessa ainutlaatuinen kouluruoka po up -ravintola toteutettiin 17.-25.11. Kouluruokaravintola sijaitse Hansakorttelin kakkoskerroksessa Hansatorin lähellä.

Yksi vastaus artikkeliin “Onko luvassa jatkoa? Kouluruokaravintola oli huikea menestys Turussa”

  1. Sara

    Miksei ihan kouluruokaloiden yhteydessä voisi näitä ravintoloita pitää? Ne kun seisovat muutenkin tyhjillään suurimman osan ajasta ja siellä se ruoka olisi jo valmiina. Ruokaloita on hyvillä paikoilla kouluissa ja opistoissa ympäri kaupunkia, ihan hyvin voisi näitä valjastaa myös iltakäyttöön!


Kommentoi