Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Olkun oppivuodet tallentaa Olavin krouvin tarinan

Olavin Krouvi täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se on yksi vanhimpia turkulaisia kansanravintoloita. Jouni Aalto on ollut osaomistajana parikymmentä vuotta. Kuva: TS/Jari Laurikko
Olavin Krouvi täytti tänä vuonna 50 vuotta. Se on yksi vanhimpia turkulaisia kansanravintoloita. Jouni Aalto on ollut osaomistajana parikymmentä vuotta. Kuva: TS/Jari Laurikko

Turkulainen Olavin krouvi, tuttavallisesti Olkku, täytti tänä keväänä 50 vuotta. Nyt Olkun historia on tallennettu koviin kansiin, perjantaina julkaistuksi kirjaksi jonka nimi on Olkun oppivuodet – puoli vuosisataa Olavin Krouvissa.

Kirjan on tehnyt toimittaja Seppo Kemppainen Olavin krouvin ravintoloitsijoiden aloitteesta.

– Halusimme kirjalle tekijän, joka tulee ulkopuolelta, jotta kirjasta tulisi objektiivinen. Siinä on mukana paljon ravintolakulttuuria ja anniskelupolitiikka, kertoo Olkun omistajiin kuuluva Jouni Aalto. Hän sanoo, että he ovat kirjaan todella tyytyväisiä.

Aalto harmittelee, ettei ravintolan alkuvaiheesta tahtonut löytyä kuvia tai muita dokumentteja – ne kun ovat päätyneet aikojen saatossa roskiin. Kirjasta se ei kuitenkaan välity, vaan tuntuu, että kiinnostavia materiaalia ja lehtileikkeitä löytyy matkan varrelta vaikka miten.

 

olkku2

Olavin krouvi aloitti toimintansa nimellä Olavin kellari, mutta reilun vuoden jälkeen nimi vaihtui Olavin krouviksi. Omistajana toimi 1980-luvun puoliväliin Kantaravintola Oy, kunnes ravintolan ostivat yhdessä Jouni Aalto, Hannu Virta ja Juha-Pekka Jalo. Nykyisin Jalo on myynyt osuutensa Virralle ja Aallolle, ja toiminnassa on mukana Hannu Virran poika Niko.

Aluksi Olavin krouvissa myös ruokailtiin, esimerkiksi 1980-luvulla tyypillinen ruoka oli ranskalaiset perunat ja vasikanleike. Suurin osa alkuvuosina juodusta oluesta oli Aura-olutta. Historiikki kertoo muun muassa portsarin ja tarjoilijan työstä, anniskelukulttuurin kehittymisestä ja suomalaisesta alkoholipolitiikasta.

olkku

Ravintolan historian suurin muutos ajoittui 1980-luvun loppupuolelle, jolloin ravintolassa tehtiin suuri konseptiuudistus. Olavin krouviin rakennettiin ”Turun ensimmäinen ja ainoa moderni musiikkibaari”, Number One Music Bar. Uudistus onnistui ja Olavin krouviin jonotettiin tanssimaan keskellä viikkoakin.

Aikansa kutakin, kuitenkin – nyt on palattu takaisin alkuperäiseen konseptiin.

– Olkku on perinteinen korttelikapakka, aikuisten ihmisten olohuone, määrittelee Aalto.

Olavin krouvilla on paljon uskollisia kanta-asiakkaita, jotkut ovat käyneet siellä jopa koko ravintolan olemassaolon ajan. Suhde on tiivis, ja asiasta jotain kertonee se, ettei reilun 600 kirjan painoksesta yhtään mene myyntiin. Ravintola antaa niitä lahjaksi yhteistyökumppaneilleen ja kanta-asiakkailleen.

– Eihän me mikään kirjakauppa olla, vaan anniskeluravintola, Aalto nauraa.

Olkku lahjoittaa yhden historiikin myös TS Ruoka -sivuston lukijoille. Kirjoita jutun loppuun jokin Olkkuun liittyvä muisto ja olet mukana historiikin arvonnassa. Aikaa on joulun yli, 28.12 asti.

 

5 vastausta artikkeliin “Olkun oppivuodet tallentaa Olavin krouvin tarinan”

 1. KimR

  Opiskeluaikoina Turussa se uusi Olkku osui kyllä täysillä. Ihan sen uuden alusta asti tuli kannettua opintolaina suurelta osin sinne.

  Kantapaikka Kårenin åhella (Åbo Akademin kasvatti), vaikka ihan siihen ”kantakortin” saamiseen asti ei vierailukerrat riittäneet. Eräillä opiskelukavereilla oli, sellaisen sai, kuulemma, kun 8 kertaa viikossa kävi. Ei minun tosin ihan joka kerta tarvinnut jonon loppupäästä asti jonottaa…Ja kun asui Luostarinkadulla, oli alas Kaskenmäkeä hyvä valua, kotiin oli sitten työläämpää. Onneksi oli loivemmat mäet Sirkkalankatua tai Itäistä Pitkäkatua kompuroidessa, Hankenin tai kauppakorkean bileiden kautta.

  Wanhassa Olkussa tuli istuttua tasan kerran, vaikka se oli siinä useamman vuoden opiskelujen aloittamisesta, kämppäkaverin kanssa tehtiin jotain projektityötä. En muista menikö läpi, mutta se on sivuseikka. Muistan että paikka oli silloin kyllä kaikkea muuta kuin luovuutta edistävä.

  Sittemmin, eli 2000- luvun puolella, on tullut muutamaan otteeseen käytyä kun Turussa on ollut kääntymässä, melko lailla samanlaista oli meno, ja joihinkin vanhoihin tuttuihinkin tuli törmäiltyä.

  Jos nyt on palattu siihen edelliseen, eli wanhaan, malliin taitaa jäädä käynnit tekemättä, kuitenkin.


 2. Anna

  Muutamia mukavia iltamia opiskelijaporukassa on Olkussa tullut vietettyä.


 3. Risto Kalliola

  Iloisin mielin käynyt Olkussa melkeinpä alusta saakka, ensin limsalla isän kanssa ja myöhemmin iän salliessa myöskin rapsakkaa olutta nauttien. Iltaisin jonoa, mutta isäni ansiosta, istui nk. ”Johtokunnassa” (=peruskantis), tuo jono ei muodostunut ongelmaksi. Ravintolanhoitajat & henkilökunta omalla persoonallisella tavallaan loivat viihtyisän ”olohuoneen” omaisen tunnelman.


 4. tsruoka

  Kiitos kaikille kommenteistanne! Kirjan saa onnettaren valitsema Risto Kalliola, laitatko minulle osoitteesi heli.nieminen@ts.fi – Kiitos! -Heli


 5. Juha Salmela

  Pakko laittaa pikku superlatiivi Olkun ruokatarjonnasta. Olkun burger on ylivoimaisesti paras hampurilainen mitä olen missään syönyt! Sama koskee siipiä. Keittiön puolella on tosiaankin homma hallussa! Suosittelen Olkkua lämpimästi kaikille, jotka miettivät mihin mennä syömään nälän yllättäessä. Kiitos Olkku ja menestyksellistä alkavaa kesäsesonkia.


Kommentoi