Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Oikein täytetty tiskikone säästää sähköä ja vettä – mieti myös pesuohjelmaa

Yllättävän moni käyttää astianpesukonettaan väärin.
Esimerkiksi likaisten astioiden ja ruokailuvälineiden huuhtelu ennen astianpesukoneeseen laittoa on turhaa. Se tuhlaa vettä ja vaikuttaa lisäksi astianpesukoneen toimintaan.

– Astioita ei kannata huuhdella ennen niiden laittamista astianpesukoneeseen. Tottakai astiaan tiukasti kiinnittyneet jäljet on hyvä raaputtaa pois, mutta muuten tämän päivän astianpesukoneet pesevät kaiken muun puhtaaksi. Astianpesukonehan tarvitsee tietyn määrän orgaanista likaa, jotta pesuaineella on jotakin, johon kiinnittyä, sanoo kodinkonevalmistaja Gramin tuotepäällikkö Jacob Ingerslev.

On tärkeää myös täyttää kone mahdollisimman täyteen kutakin pesukertaa varten. Näin säästetään tutkimusten mukaan kymmenen prosenttia lämmön ja veden kulutuksesta.

Myös pesuohjelman valintaa kannattaa miettiä. Yleinen väärinkäsitys on, että nopea ohjelma käyttää vähemmän vettä ja energiaa, koska pesuaika lyhenee.

– Nopeita pesuohjelmia kannattaa käyttää kuitenkin vain silloin, kun on todellinen kiire, sillä lyhyet pesuohjelmat tarvitsevat enemmän vettä ja energiaa veden lämmittämiseen korkeampaan lämpötilaan, neuvoo Ingerslev.

Lähde: Gram

Kommentoi