Juttu

JUTTU |

Nuotallinen moderneja joulun makuja

Limellä ja inkiväärillä maustettu lohi on joulun hittituote. Kuvat: TS/Timo Jerkku

Perinteiset silakat ja sillit ovat takuuvarmoja joulupöydän herkkuja, mutta miksei niihin voisi lisätä välillä edes ripauksen verran maailman makuja?

Herkkunuotan tiskiltä vaihtoehtoja löytyy perheen jokaiselle herkkusuulle, mutta ylivoimainen hittituote joulun alla on limellä ja inkiväärillä graavattu lohi. Kun joulukaupan aikana tiskiltä myydään perinteistä graavilohta noin 50–60 kilon verran, siivutetaan lime-inkiväärilohta reilusti yli 500 kiloa.
– Myös omista silleistä löytyy makuvaihtoehtoja. Tarjolla on esimerkiksi tähtianiksella ja kanelilla sekä camparilla maustettuja sillisekoituksia. Henkilökuntamme on innokkaita ideoimaan ja testaamaan erilaisia makumaailmoja. Jotkut floppaavat, jotkut taas jäävät suosikeiksi tiskiin, Herkkunuotan yrittäjä ja keittiömestari Johan Hellsten kertoo.

Herkkunuotta laskettiin veteen viitisen vuotta sitten ja siitä asti se on pysynyt samassa paikassa hallissa. Muutoksia on tosin luvassa, sillä Kauppahallin remontin myötä yritys laajenee ja saa lisätilaa. Mutta mihin lisätila käytetään ja mihin toimintoihin panostetaan, se on vielä yrittäjillekin arvoitus.

– Joudumme jättämään jo nyt paljon pois tiskistä ahtauden vuoksi. Tavaraa kyllä on, mutta joudumme hakemaan sitä alakerran kylmätiloistamme. Tiski on meille ylpeyden aihe ja käyntikortti, ja haluamme rakentaa sen joka aamu huolella ja hyvin, Hellsten sanoo
Tällä hetkellä Herkkunuotalla ei ole lämpimänä tarjottavia kalaruokia lukuunottamatta keskiviikon burgeripäivää. Silloin asiakkaat saavat herkutella lounasaikaan rapu-kalapihvillä, salaatilla, juustolla ja jokirapumoussella täytetyistä hampurilaisista. Laajennuksen myötä burgeripäivät saattavat venyä pian koko viikon mittaisiksi.

Tiski on Herkkunuotan ylpeyden aihe ja käyntikortti. Kuvassa yrittäjä Johan Hellsten.

 

Kala-rapupihvit kuuluvat hampurilaispäiviin.

Kotimaisten kalojen lisäksi Herkkunuotta on suuntautunut ulkomailta tuotaviin erikoisuuksiin.

Valikoima vaihtelee päivittäin, mutta haastattelupäivänä tarjolla on esimerkiksi merikrotin poskilihaa, vongole-simpukoita sekä tuoretta tonnikalaa ja kampasimpukkaa. Kalat saapuvat halliin ympäri maailmaa: lähimmät tulevat kalastajilta Ruissalon niemenkärjestä, kauimmaiset Intian valtamereltä asti
Kalojen lisäksi tarjolla muun muassa erilaisia salaatteja, mousseja ja kastikkeita sekä blinejä. Ne kaikki valmistetaan alusta asti itse hallin alakerrassa sijaitsevassa kylmäkeittiössä
– Alusta asti kantava ajatuksemme on ollut, että tarjoamme asiakkaille myös puolivalmiita tuotteita. Eli siis sellaisia, jotka voi laittaa kotona helposti vain uuniin tai pannulle. Kokoamme nämä tuotteet itse, eli kyseessä ei ole teollinen valmistuote, Hellsten toteaa.

Nyt joulun alla Herkkunuotta on laajentanut tarjontaansa myös kirjallisuuteen. Hiljattain painosta tullut Nuotallinen kalaherkkuja tarjoaa lukijalle 50 ohjeen ja lähes sadan sivun verran Herkkunuotan parhaimpia kala- ja äyriäisreseptejä. Kirjaprojektin parissa on vierähtänyt vuosi, ja Herkkunuotan henkilökunnan lisäksi tiimissä on ollut myös Rouva Raadelmasta -blogia ja Turun Sanomissa Rouva Raadelman rakkaimmat reseptit -nimistä blogia pitävä Heli Aalto. Aalto on kokannut ja kuvannut suurimman osan kirjan resepteistä.

 

Lukijoiden kommentteja Herkkunuotasta:

  • ”Meidän mielestämme Vuoden paras palvelu ja tuoreus löytyy Herkkunuotasta. Olemme Paimiosta, mutta on ilo lähteä vapaapäivänä ostamaan tuoretta kalaa paikasta jos asiakas on todellakin ykkönen.” -Nina
  • ”Vakiomyymälämme on Herkkunuotta, jonka limegraavattu lohi kuuluu suosikkeihimme. Kaikenkukkuraksi saamamme palvelu ja ohjeet ovat huippuluokkaa. He ovat todella ystävällisiä ja iloisia kauppiaita.” – Tyytyväinen asiakas

 

Millaisia kalaruokia tarjoat jouluna? Onko sinulla resepti, jonka haluat jakaa lukijoiden kanssa? Kommentoi tiistai-iltaan mennessä, niin voit voittaa itsellesi Nuotallinen kalaherkkuja -kirjan.

Tämä juttu on osa Hallin herkku -sarjaa. Onko sinulla Onko sinulla suosikkituote, jota käyt ostamassa Turun Kauppahallista? Onko jokin hallin tuote tai palvelu ylitse muiden? Vinkkaa niistä meille sähköpostilla ts.ruoka@ts.fi.

9 vastausta artikkeliin “Nuotallinen moderneja joulun makuja”

  1. Amy

    Kampasimpukoita soisin käytettävän enemmän, joten tässä yksi ohje:

    Kampasimpukoita rakuunakastikkeella

    12 kampasimpukkaa perattuna (poista mahdollinen mäti ja ligamentit)
    suolaa
    mustapippuria
    2 rkl voita paistamiseen
    4 sitruunan tai limenlohkoa tarjoiluun
    Huuhdo kampasimpukat ja taputtele ne kevyesti talouspaperilla kuiviksi. Mausta simpukat kevyesti suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

    Paketti babysalaatinlehtiä tai mizuna-salaattia

    Jaa salaatinlehdet annoslautasille.

    Kastike:

    6 rkl voita + pannulle jäänyt rasva
    1 shalottisipuli hienonnettuna
    ½ dl kuivaa valkoviiniä
    ½ dl shampanjaviinietikkaa
    1 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa
    (suolaa, mustapippuria)

    Kuumenna voi pannussa kullanruskeaksi ja paista kampasimpukat siinä kerran kääntäen kullanruskeiksi (n. 5 minuuttia yhteensä, ei enempää). Simpukat eivät saa kypsyä liikaa, vaan niiden on jäätävä hiukan läpikuultaviksi sisältä.

    Lado simpukat annoskautasille salaattikeon viereen.

    Lisää pannulle 1 rkl voita ja sipulisilppu. Anna sipulin hiukan pehmetä ja kaada sekaan viini ja viinietikka. Anna poreilla voimakkaasti niin, että kastikeen määrä vähenee reiluun puoleen desilitraan.

    Ota pois hellalta, ja lisää loppu voi pieninä paloina ja vatkaten.

    Sekoita joukkoon lopuksi rakuunasilppu, tarkista maku ja kaada kampasimpukoiden päälle.

    Tarjoa sitruunalohkon kanssa.


  2. Amy

    Minun joulutarjoiluni eivät ole ihan traditionaalisia, joten heitän tähän toisen kalaohjeen:

    Lohta japanilaisittain

    800 g lohta fileenä (tai erilaista rasvaista sekakalaa)
    1 dl japanilaista soijakastiketta
    1dl sakea tai kuivaa valkoviiniä
    1 dl miriniä tai sherryä
    3 rkl sokeria vastaava määrä makeutusainetta
    2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

    kasvisöljyä
    suolaa
    mustapippuria

    sitruunalohkoja tarjoiluun.

    Leikkaa kala viistottain noin 1 ½ cm:n paksuiksi viipaleiksi.

    Valmista marinade laittamalla soija, sake, mirin, sokeri ja inkivääri pannulle ja kiehauttamalla se. Ota pannu pois hellalta ja anna seoksen jäähtyä.

    Lado kalanviipaleet vuokaan ja kaada jäähtnyt marinade päälle. Marinoi vähintään 4 tuntia jääkaapissa (tai yli yön). Kääntele filepaloja välillä.

    Kuumenna grilli ja ota kalanpalat pois marinadista. Taputtele palat talouspaperilla kuiviksi ja voitele ne öljyllä.

    Grillaa juuri sen verran, että kala ottaa pintaansa hiukan väriä, mutta jää sisältä vielä hiukan raa’aksi (eli kalanpalat käytetään kuumalla parilalla nopeasti molemmin puolin).

    Ota viipaleet pois grilliltä ja ripottele päälle hiukan suolaa ja mustapippuria. Tarjoile sitruunanviipaleiden ja vihreän salaatin kanssa.


  3. Sirpa

    Houkutteleva ”hittituote”! Oma joulu on hyvin perinteinen, graavilohta, suutarinlohta, savusiikaa, sillejä. Yleensä itsetehtynä smetanasilli.


  4. joulusilli

    Joulupöytäämme kalat ovat lisääntyneet vähitellen. Aikoinaan lähdettiin liikkeelle lasimestarin sillistä. Sen jälkeen mukaan ovat tulleet graavit kalat, lämmin- ja kylmäsavulohi (mousset ja rullat), silakat (yleensä sinappi- tai himosilakka) ja erilaiset joulusillit ja sillikaviaari. Eivät nuo kaikki aina samana vuonna ole olleet tarjolla, mutta esim. viime vuonna ”sortteja” oli liikaa. Ei siinä muuten mitään, mutta kun ne ovat niin herkullisia, että niitä tulee syötyä liikaa. Laatikot ja kinkku eivät maistu sitten enää niin hyviltä täysinäiseen vatsaan! (Ehkäpä kannattaisikin pyhittää uusi vuosi pelkästään kalalle.)
    Tänä vuonna tarjolle tulee kylmäsavulohta, sitruunaista joulusilliä, graavattua puolukkasiikaa purkissa ja sillikaviaaria. Tuo sillikaviaari on meillä jo perinne. Vuodesta 1994 asti olen tehnyt sitä joka vuosi samalla reseptillä. Se on ehdoton ”must” joulupäivän aamiaisella joululimpun päällä!
    Sillikaviaarin ohjeita on netissä paljon, mutta tuon graavatun puolukkasiiian ohjeen voin kirjoittaa, jos joku on kiinnostunut.


  5. ahle

    Meillä tehdään joulupöytään kylmäsavulohesta mousse, jota sitten nautitaan sellaisenaan sekä myöhemmin leivän päällä. Kylmäsavulohta silputtuna, etikkakurkkua, tilliä, sipulia, vähän mätiä jos on tarjolla ja raaskiaa laittaa, sitruunanmehua, mausteita, smetanaa, kermaviiliä. Hyydytys liivatelehdillä.


  6. oskarioksa

    Meillä on uudeksi joulupöydän perinteeksi muodostunut viime vuosien aikana mätimousse, jossa siis periaatteesa on valmiiksi sekoitettuna smetanaa, punasipulia ja mätiä sekä pippuria.


  7. kiiu

    Joulupöydässämme on tarjolla jotain silliä, jotain savustettua kalaa ja jotain graavattua kalaa sekä mätiä. Kaikki valmiina ostettuna, koska omat taidot eivät oikein riitä kalaruokien valmistamiseen.


  8. tsruoka

    Kiitos herkullisista kalavinkeistä! Erilaiset mousset ovat minunkin mieleeni kovasti 🙂 Tällä kertaa kirjan saa kivoista resepteistään Amy, pistäthän minulle osoitteesi niin laitan kirjapaketin postiin. Hyvää joulua kaikille! -Heli


Napsauta peruuttaaksesi vastauksen.

Vastaa käyttäjälle joulusilli Peruuta vastaus