Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Nauti kesällä kymmenen kasvisannosta päivässä

Lähes kaikkien avomaavihannesten satoa korjataan jo nyt heinäkuussa. Nyt kannattaa tankata kasviksilla, sillä kasvisten maut, tuoreus ja hinnat ovat kuluttajien kannalta parhaimmillaan, kerrotaan Puutarhaliitosta.

Normaalisti tavoitteena on syödä vähintään puoli kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä päivässä ympäri vuoden, mutta kesällä tavoite on hyvä nostaa ainakin 800 grammaan, mikä tarkoittaa noin 8–10 kasvisannosta päivässä.

Kasvisten avulla on helppo pitää ruokavalio sopivan kevyenä, samalla ruokailun nautinnoista ei tarvitse tinkiä lainkaan. Esimerkiksi grilliin sopivat lähes kaikki kasvikset marjoja lukuun ottamatta.

Monelle vihannekselle ja hedelmällekin riittää kevyt öljykerros ja ripaus mausteita pintaan – erityisesti yrtit antavat lisämakua niin salaatteihin kuin kypsennettyihin ruokiin. Nopean grillauksen jälkeen kasvikset maistuvat sekä pääruokana että lisukkeina.

Suomessa on 3631 puutarhayritystä

Avomaan viljelypinta-ala on noin 18 000 hehtaaria. Suosituimmat tuotteet ovat herne, porkkana ja sipuli.

Kasvihuoneissa viljellään noin 400 ha pinta-alalla. Suosituimmat tuotteet ovat tomaatti, kurkku, salaatit ja yrtit.

Avomaavihanneksia tuotetaan kotimaassa noin 180 miljoonaa kiloa eli noin 32 kg/suomalainen.

Kasvihuonevihanneksia tuotetaan 86 miljoonaa kiloa eli vajaa 16 kiloa henkeä kohden.

Marjoja tuotetaan reilut 15 miljoonaa kiloa eli vajaa 3 kiloa henkeä kohden. Suosituin viljelymarja on mansikka.

Puutarhataloudella on merkittävä taloudellinen ja työllistävä vaikutus erityisesti haja-asutusalueilla. Yrittäjien lisäksi yritykset työllistävät tuhansia työntekijöitä ympärivuotisesti ja kesäkaudella lisäksi kausityövoimaa.

Ostamalla kotimaista, tuet samalla Suomen taloutta ja työllisyyttä.
Lähde tuotantotietoihin: Luken puutarhatilastot 2016

Yksi vastaus artikkeliin “Nauti kesällä kymmenen kasvisannosta päivässä”

  1. Ruokalun nautinnot

    ”…samalla ruokailun nautinnoista ei tarvitse tinkiä lainkaan”

    Vai niin. Ainakin jos jätetään huomioimatta maku, rakenne, psyykkinen – ja fyysinen tyydyttävyys sekä elimistön välttämättömät rakennus- ja hivenaineet, mutta muutenhan salaatinlehti onkin aivan kuin pihvi. Syönkin sitten nurmikkoa tästä eteenpäin.


Kommentoi