Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Näitä ruokia aivot rakastavat – samoin suolisto

– Ruualla voi vaikuttaa aivojen hyvinvointiin, mutta syömisen lisäksi pitää kiinnittää huomiota riittävään lepoon ja palautumiseen, virkistymiseen ja liikuntaan, kertoo Fazer-konsernin tutkimusjohtaja Jussi Loponen. Hän puhui aiheesta Ping studion tilaisuudessa Helsingissä. Fazerilla on käynnissä Brainhow-ohjelma ja sen yhteydessä on menossa useita tutkimuksia, joissa tutkitaan aivoruokaa.

– Ruuat, jotka tekevät hyvää aivoille, tekevät hyvää myös sydämelle ja suolistolle, eli hyötyjä on lukuisia, sanoo Loponen.

Aivoruokien ykkönen ovat rasvaiset kalat, kuten lohi. Kala sisältää omega 3 -rasvahappoja, jotka ovat yhteydessä muun muassa muistiin.

Myös parsakaali on erinomaista aivoruokaa, sillä se on hyvä folaatin lähde.

– Suomalaiset saavat yleensä folaattia liian vähän, kertoo Loponen.

Erinomaista aivoruokaa on myös kaura, sillä se sisältää betaglukaania. Se tekee myös hyvä suolistolle ja vaikuttaa myönteisesti kolesteroliaineenvaihduntaan.

Aivoruokien suosikkilistalle pääsee myös herkuttelutuote, tumma suklaa, sillä se sisältää flavanoleja ja estää siksi väsynyttä oloa. Tummassa suklaassa on myös runsaasti aivoystävällisiä hivenaineita ja kuitua.

Muita aivoille hyviä ruoka-aineita ovat kasvikset, marjat, pähkinät ja siemenet.

Paitsi yksittäisiin ruoka-aineisiin, Loponen kehottaa kiinnittämään huomiota myös hyvää ruokarytmiin.

– Hyvä aamupala on päivän tärkein ateria. Lounaalla taas ei ole hyvä syödä liikaa, on laskettu, että useimmiten 600-800 kaloria riittää. Sitten tarvitaan välipala, joka antaa virtaa päivälliseen asti. Hyvä päivällinen ja iltapala ovat hyvän unen takaajia. Onkin hyvä muistaa, että uni ja liikunta”ruokkivat” myös aivoja.

Lisää ehdokkaita aivojen superruoka -listalle:

Kasvikset:
selleri
tomaatti
kikherneet

Marjat ja hedelmät:
mustikka
mustaherukka
marja-aronia
granaattiomena

Kala, liha ja kananmuna:
makrilli
kananmuna
vähärasvainen liha

Mausteet:
kurkuma
curry

Juotavat ehdokkaat:  
vihreä tee
kahvi
kaakao

Pähkinät:
saksanpähkinä
hasselpähkinä
manteli

Makeat ehdokkaat:
saksanpähkinä

Viljaisat ehdokkaat:  
tattari
kokojyväruis

Lista peräisin Aivoliiton sivuilta, aivoliitto.fi

Juttua täydennetty 20.11. klo 9.03.

Kommentoi