Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Näin keität varhaisperunat oikein

Kuva: TS/Natalia Kopkina

Kotimaiset varhaisperunat tulevat nyt vauhdilla juhannuspöytiin. Jotta niiden maku olisi paras mahdollinen, kannattaa kiinnittää huomiota myös perunoiden keittämiseen.

Näin onnistuvat maukkaimmat varhaisperunat:

 • Harjaa perunat puhtaiksi mullasta. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja mausta vesi merisuolalla. Teelusikallinen suolaa vesilitraa kohden on hyvä suhde. Lisää veteen kevätsipulin varsia ja tillinvarsia.
 •  Lisää perunat kiehuvaan veteen. Ensin isot ja pienet hännänhuippuna. Kaada pois ylimääräinen vesi. Jätä kattilaan sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.
 •  Anna perunoiden kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Kokeile kypsyys hammastikulla. Muista, että peruna ei saa olla läpipehmeä.
 •  Kaada vesi pois ja laita kattilaan puhdas liina imemään kosteutta. Talouspaperikin käy. Jätä kansi hetkeksi vielä kattilan päälle.
 •  Ripottele perunoiden päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua.

 

11 vastausta artikkeliin “Näin keität varhaisperunat oikein”

 1. Antti Vahtera

  Uusien perunoiden keittäminen

  Pese perunat hyvin, jos kuori ei lähde käsin hankaamalla pois, käytä juuresharjaa tai raavi pöytäveitsellä. Uusien perunoiden pitää loistaa hohtavan valkean keltaisina pöydässä. Laita perunat astiaan ja peitä raikkaalla vedellä. Mittaa ruokalusikallinen, alle. 20 g, karkeaa suolaa vesilitraa kohti. Keitä vesi kiehuvaksi, lisää reilusti tillin varsia ja perunat. Keitä kevyesti poreillen kunnes perunat ovat lähes kypsiä (kokeile hammastikulla, terävän pikkuveitsen kärjellä tms.). Kaada vesi pois. Anna höyryjen myös tasaantua. Laita muutama arkki talouspaperia perunoiden päälle ja sulje kansi. Perunat kypsyvät lopullisesti ja ovat juuri parhaimmillaan tarjottavaksi. Tämä tapa pitää perunat ryhdissä myös pienen odottamisen ajan.


 2. Kalle Mäkeläinen

  On kaksi koulukuntaa, perunat kiehuvaan veteen ja perunat kylmään veteen. Olisi mielenkiintoista tehdä aiheesta sokkotesti. Itse keitän esimerkiksi parsan laittamalla sen kylmään veteen.


 3. Elina

  Niin ja toisella kolminkertainen määrä suolaa per vesilitra. Ruokalusikalliseenhan menee kolme teelusikallista. Mikähän olisi se oikeampi..?


 4. tsruoka

  Tosiaan, suolan suhteen näkyy olevan ohjeissa eroja. Varmaan maun mukaan pitää edetä… Taidankin testata itse molemmat määrät ja katsoa, kumpi maistuu paremmalta 🙂 t. Vivi


 5. Elina

  Itse asiassa keitin juuri tänään uusia perunoita maustaen ruokalusikallisella suolaa per litra ja tuli oikein mukava suola, joka kyllä maistui. Jos on suolattomamman ystävä, siitä voi lähteä vähentämään, teelusikallinen per litra on ehkä aika vähän.


 6. Timo Myllylä

  Suolan tehtävä on estää mineraaleja poistumasta perunasta mutta myöskin suolaa imeytyy perunaankin. Osmoottinen paine on se fysikaalinen tekijä. Minä keitän perunat aina höyryssä. Silloin ei tarvitse suolaa keitinveteen.


 7. Hannele

  Uudet perunat kuumaan veteen, vanhat perunat kylmään. Näin mulle on opetettu.


 8. Jukka

  Voiko pestä perunat edellisenä iltana ja säilyttää kylmässä vedessä?


 9. Käsittämätöntä

  Että te jaksatte aikeuiset ihmiset


 10. jitti

  Jos isoon kattilaan ei laita kopraa suolaa n ei kannata laittaa ollenkaan ku ei maistu


Kommentoi