Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Näin grillaat onnistuneesti

Grillaus on taitolaji, jossa kehittyy vain harjoittelemalla ja rohkeasti kokeilemalla. Hyvät raaka-aineet ovat kaiken perusta ja takaavat herkullisen lopputuloksen.

Monipuolinen ja terveellinen ateria syntyy, kun grillattavaksi varataan lihan, kalan ja makkaran lisäksi tai asemesta myös kasviksia.

– Grilliin voi laittaa niin uudet perunat, porkkanat kuin punajuuretkin. Jos kasvikset ovat suurikokoisia, ne kannattaa esikeittää, suosittelee Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Eeva-Liisa Kivimäki.

Kasvikset paloitellaan kypsymisajan mukaan sopivan kokoisiksi paloiksi. Hitaasti kypsyvät kasvikset, kuten munakoiso ja maissintähkä, leikataan ohuiksi paloiksi. Tomaatit puolestaan grillataan puolikkaina ja herkkusienet ja pikkutomaatit kokonaisina.

Vartaat ovat hyvä apu grillauksessa. Pujota kasvikset vartaisiin vieri viereen, jotta ne eivät pääse kuivumaan. Kääntele vartaita, jotta kasvikset kypsyvät tasaisesti.

Kaiken lihan, myös makkaran, annetaan lämmetä ennen grillausta huoneenlämpöiseksi. Mitä vähärasvaisempaa liha on, sitä tärkeämpää on marinointi. Erityisesti naudan- ja broilerinliha kannattaa marinoida hyvin.

Ennen kypsennystä marinadi on hyvä pyyhkäistä pois lihan pinnasta, sillä se palaa helposti.
– Grillaa liha aivan kypsäksi, naudan pihvejä ja lampaankyljyksiä lukuun ottamatta. Erityisesti broilerin ja kalkkunan lihan on oltava kauttaaltaan valkeaa.

Kaloista grilliin sopivat rasvaiset kalat kuten lohi, kirjolohi ja taimen. Isoja kaloja voi kypsentää paloina, mutta pienet ja vähemmän rasvaiset kalat kannattaa grillata kokonaisina halsterin avulla.
– Kala on kypsää kun selkäevä irtoaa ja liha on kauniin väristä ja kiinteää. Älä poista päätä kokonaisena grillattavasta tai halstrattavasta kalasta, etteivät nesteet karkaa.

Ribsit ja kasvisnyytit. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen.
Ribsit ja kasvisnyytit. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus/Timo Viljakainen.


Vinkit onnistuneeseen grillaukseen

  • Varaa välineet ja ruoka-aineet esille.
  • Mieti työjärjestys ja ajoitus sekä esivalmistele ruoat.
  • Varaa aikaa lempeään kypsentämiseen – mieto lämpö takaa aina mehevämmän lopputuloksen.
  • Puhdista grilli ritilöineen huolella käytön jälkeen.

 

Ribsit eli porsaan kylkipalat

1,2 kg possunkylkirivi
vettä
2 sipulia lohkoina
8 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
suolaa

Marinadi
1 omena (lohkoina tai kuutioina)
200 g tomaattimurskaa
3 rkl fariinisokeria tai tummaa kidesokeria
0,5 dl omenaviinietikkaa
0,5 dl öljyä
3 rkl soijaa
4 dl sokerilla makeutettua kolajuomaa
1 rkl dijon-sinappia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen keittämistä. Paloittele kylkipalat muutamaan osaan.

Pane liemiainekset kattilaan ja kiehauta. Laita lihapalat veteen kiehumaan ja keitä noin tunti. Poista vaahtoa.

Laita marinadin ainekset toiseen kattilaan ja anna kiehua reilusti kasaan samalla kun ribsit kiehuvat.

Valuta ribsit kuiviksi ja yhdistä marinadin kanssa. Anna maustua yön yli.

Valuta ylimääräinen marinadi pois ja paahda ribsit uunissa 225 asteessa tai grillissä 20 minuuttia niin että pinta alkaa hiukan käristyä.

Jos et halua valmistaa marinadia itse, voit käyttää marinoitiin valmista BBQ-kastiketta.

Tulosta resepti


Grillatut uudet perunat


hyvin pestyjä uusia perunoita
öljyä
valkosipulia
suolaa

Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä kunnes niihin voi työntää haarukan piikit. Perunoiden tulee kuitenkin olla edelleen kiinteitä ja pysyä hyvin koossa.

Jäähdytä perunat nopeasti kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Laita jäähtyneet perunat kulhoon, lisää öljy, valkosipuli, rosmariini, suola ja pippuri. Pyörittele perunoita kulhossa kunnes ne ovat maustuneet ja öljyiset joka puolelta.

Pujota perunat varrastikkuihin. Kypsennä grillissä kunnes ne ovat kullanruskeita.

Tulosta resepti


Kasvisnyytit foliossa

1 kpl (n.400 g) kesäkurpitsaa
6 tomaattia
3 kesäsipulia
250 g voimakasta sulatejuustoa maun mukaan
suolaa
mustapippuria
1 rkl basilikaa
persiljaa

Kuutioi kesäkurpitsa ja tomaatit. Halutessasi voit käyttää myös muita kasviksia, mutta huomioi, että ne kypsyvät samassa ajassa. Hienonna sipulit.

Revi alumiinifoliosta kuusi palaa ja pane niiden päälle hieman pienemmät palat leivinpaperia. Asettele niille kerroksittain kasviksia ja sulatejuustoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sulje nyytit.

Kypsennä nyytit grillissä kunnes sipulit pehmenevät. Voit kypsentää kasvisnyytit myös uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Ripottele valmiiden nyyttien pinnalle hienonnettua basilikaa tai persiljaa. Tarjoa nyytit sellaisenaan tai grillatun lihan tai makkaran lisäkkeenä.

Tulosta resepti

Lähde ja reseptit: Maa- ja kotitalousnaisten keskus.

Kommentoi