Juttu

JUTTU |

Naantalin Hasta la pasta on nuoren yrittäjän voimannäyte

Hasta la Pasta on Naantalin aurinkoisimpien lasten omistama ravintola. Vekkulin, retrosomistein koristellun pastaravintolan perustivat sisarukset Vivian ja Kenneth Kirjonen vappuna 2016. Vivian oli tuolloin vasta valmistunut kokkikoulusta ja vanhemmat olivat juuri myyneet kahvilaketjunsa. Vanhassa kaupungissa oli tyhjillään tila, joka etsi uutta käyttötarkoitusta. Alussa koko perhe oli mukana, mutta nyt suurin vastuu yrityksen pyörittämisestä on siirtynyt 20-vuotiaalle Vivianille.

– Onhan tässä vuodessa oppinut paljon. Talvella työllistimme neljä ulkopuolista työntekijää ja kesällä vielä lisää, lähinnä tet-harjoittelussa olleita nuoria. Työntekijöiden keski-ikä on ehkä kaksikymmentä vuotta, nuori yrittäjä kertoo.

Vivian Kirjonen sanoo, että kesällä on välillä vaikeaa, kun kaverit menevät festareille ja itse tulee töihin.
Ravintola nimen keksi Vivian.

Vivian Kirjonen on yhdistelmä tyttömäistä intoa ja ammattimaista tekemistä. Hän on tehnyt sen, mistä isot toimijat ympärillä vain haaveilevat: perustanut Naantalin vanhaan kaupunkiin ympäri vuoden auki olevan ravintolan.  Ensimmäinen kesä yllätti – se meni hyvin. Talvi yllätti vielä enemmän, sillä kävijöitä riitti ”kuolleessa” kaupungissa silloinkin.

– Talvella kävi päivisin paljon naantalilaisia työlounaalla. Iltaisin asiakkaina oli nuoria, pariskuntia – kaikenlaisia nälkäisiä. Kesällä kävijät ovat enimmäkseen matkailevia lapsiperheitä. Silloin tähän on autolta helppo poiketa syömään ennen kuin lähtee ajamaan kotiin. Lapset tykkäävät pastasta.

Vivian saa ravintolanpidon kuulostamaan helpolta. Kovaa työtä se kuitenkin on, ja on vaatinut nuorilta uhrauksia.
– Kyllä kesällä on välillä vaikeaa, kun kaverit lähtevät festareille ja minä tulen töihin. Onneksi he tulevat välillä tänne auttamaan illalla siivoamisessa ja ottavat mukaan.

Ruokalistassaan Vivian haluaa yhdistää lempiruokansa, italialaisen pastan, ja suomalaisen ruokakulttuurin. Suosituin annos onkin poro-kantarellipasta, jossa nimensä mukaisesti on tuorepastan kaverina kylmäsavustettua poroa ja kantarelleja. Mehevyyttä tuo tuoreella timjamilla maustettu kermainen kastike.
– Tämä on myös yksi lasten suosikkiannoksista, Mamman bolognesen ja lasagnen lisäksi. Kaikista pastoista saa myös puolikkaita lasten annoksia.

Pastan lisäksi ruokalistalla on viisi ruokaisaa salaattia. Caesar-salaatti broilerilla on runsaan oloinen. Lautasella on kanan ja vihersalaatin lisäksi pekonia, krutonkeja, cashewpähkinöitä sekä talon erikoisuutena valkosipulimarinoituja rusinoita. Kastikkeena on talon oma Caesar.
Mistä nuori ravintoloitsija on ehtinyt kehittää moisen reseptiikan?
– Olen aina tiennyt, että minusta tulee kokki, joten olen pitänyt suun ja korvat auki. Olen ollut töissä Naantalin rannan ravintoloissa jo ennen kokkikouluun menoa ja tietysti kouluaikana. Päässä pyörivät jatkuvasti uudet reseptit ja sitten niitä kokeillaan ja hiotaan, hän hymyilee.

Päätämme aterian trendikkäästi kannelliseen lasipurnukkaan ladottuun tiramisuun. Maun tuo talon Venturato-espressokahvi ja kannellinen lasipurkki, jossa ainekset pääsevät meheytymään.

Nimi ”Hasta la Pasta” on omistajansa keksintö. Ei se ihan oikeaa italiaa ole, mutta kuulostaa hauskalta ja vapaasti sen voisi osuvasti suomentaa ”pastalla nähdään”.

Hasta la Pasta sijaitsee osoitteessa Alikatu 9, Naantalin vanhan kaupungin parkkipaikan kupeessa. Auki ympäri vuoden, kesäisin maanantaista perjantaihin kello 11–21, lauantaisin 12–21 ja sunnuntaisin 12–20.

Lisää juttuja Naantalin ruokatarjonnasta löydät Turun Sanomien julkaisemasta Makujen saaristo -lehdestä. Lehti on myynnissä suuremmissa lehtipisteissä.

Poro-kantarellipasta

(Hasta la Pastan reseptejä mukaellen, neljälle)

400 g tuorepastaa
200 g kylmäsavustettua poronlihaa
200 g kantarelleja
1 dl kermaa
suolaa
timjamia
puolikas sipuli
nokare voita paistamiseen
parmesanjuustoa lastuina
persiljaa koristeeksi

Paista pilkotut kantarellit ja silputtu sipuli voissa pannulla sen verran, että neste haihtuu. Mausta timjamilla. Lisää joukkoon kerma sekä suikaloitu, kylmäsavustettu poronliha. Keitä tuorepasta suolavedessä ohjeen mukaan niin, että se jää hieman kovaksi. Kaada vesi pois. Yhdistä raaka-aineet kattilaan. Lämmitä seos, mutta älä keitä. Annostele lautasille, ripottele päälle parmesanlastuja ja koristele persiljalla.
Pastan lisäksi ruokalistalla on viisi ruokaisaa salaattia. Caesarsalaatti broilerilla on runsaan oloinen. Lautasella on kanan ja vihersalaatin lisäksi pekonia, krutonkeja, cashewpähkinöitä sekä rusinoita.

 

Kommentoi