Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Mokkapalojen paluu: Kasariklassikko modernilla twistillä

Mitä saadaan, kun yhdistetään kuohkea, suklainen pohjataikina, makea kahvikuorrutus ja ripotellaan päälle runsaasti nonparelleja? No tietenkin mokkapaloja.

Suklaiset, pehmeät mokkapalat kuuluvat suomalaisten kotileipureiden klassikkoihin. Niitä tarjotaan lastenkutsuilla, niitä leivotaan myyjäisiin ja urheilutapahtumiin, niillä hoidetaan isojen ryhmien kahvitus – leipoopa moni niitä pakkaseen vierasvaraksikin.

Mokkapalojen suurin buumi koettiin Suomessa 1980-luvulla. Vuosikymmenen alussa omat kokkiopintonsa Raision ammattioppilaitoksessa aloittanut Tarja Ahokas muistelee, että mokkapalojen leipominen kuului kokin perusopintoihin.
– Joskus tehtiin myös versiota, jossa on vaalea pohja, eli siitä jätettiin kaakaojauho pois. Mielestäni se ei kuitenkaan ole ollenkaan yhtä hyvää.

Vielä 1980-luvun alkupuolella mokkapalojen päällä oli kookoshiutaleita, myöhemmin siirryttiin nonparelleihin. Tuon ajan nonparellit olivat yleensä väriltään vaaleanpunaisia.

Tuuloman torttu, mokkapala, masaliisa. Klassikolla on monta nimeä.
Tuuloman torttu, mokkapala, masaliisa. Klassikolla on monta nimeä.

Nykyisin Raision aikuiskoulutuskeskuksessa Timalissa kouluttajana työskentelevä Ahokas on leiponut mokkapaloja elämänsä varrella tiuhaan tahtiin, ja valmistaa niitä nykyisinkin viikoittain myyntiin Timalin Timjami-ravintolaan.
– Silloin kun poikani olivat nuorempia, tein niitä jatkuvasti lasten sählyturnauksiin. Pullat menivät kaupaksi yleensä vasta sitten, kun mokkapalat oli jo myyty, Ahokas muistelee.

Mokkapaloissa yhdistyy kolminaisuus halvalla hyvää helposti. Mokkapalojen aineet eivät maksa paljon, niiden tekeminen ei vaadi erikoistaitoja, ja ne maistuvat niin lapsille kuin senioreillekin.

Lisäksi niistä saa buffeteissa ja myyjäisissä hyvän tuoton: yhdestä uunipellillisestä saa helposti parisenkymmentä palaa, joita voi myydä euron-parin hintaan. Suhteessa raaka-ainekuluihin kate on hyvä.

Ahokas on kehitellyt mokkapaloista myös juhlavamman version, johon tulee enemmän suklaata, ja täytteen alle laitetaan minttukreemi.
– Tämän voi leikata pieniksi cocktail-paloiksi ja tarjota vaikkapa juhlissa. Olen tehnyt tätä muun muassa eräisiin lakkiaisiin, jossa paloja tarjoiltiin yhdessä valkosuklaaseen kastettujen mansikoiden kanssa.

 

Mokkapalat

uunipellillinen, 18–24 palaa

Pohja:

7½ dl jauhoja
1 dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
4 munaa
6 dl sokeria
300 g sulatettua voita
3 dl maitoa

Kuorrute:

reilu ½ dl kaakaojauhetta
7 dl tomusokeria
100 g sulatettua voita
1 dl jäähdytettyä kahvia

Päälle:

pähkinärouhetta, kookoshiutaleita tai nonparelleja

Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muna-sokerivaahtoon sulatettu voi, kuivat aineet ja maito. Sekoita huolellisesti.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle pellille. Levitä tasaiseksi kerrokseksi, joka saa olla keskeltä vähän ohuempi.

Paista 125 asteessa 20-30 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan olla vuoassa, kun teet kuorrutuksen.

Valmista kuorrutus sekoittamalla ainekset kulhossa yhteen. Levitä se lämpimän pohjan päälle.

Koristele pinta halutessasi manteli- tai pähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai nonparelleilla.

Ennen tarjoilua leikkaa torttu paloiksi ja aseta tarjolle vadille.

Tulosta resepti

Tarja Ahokas kehitti mokkapaloista modernimman version, jota voi tarjota cocktailpaloina.
Tarja Ahokas kehitti mokkapaloista modernimman version, jota voi tarjota cocktailpaloina.

Minttusuklaaleivokset

Pohja:

200 g tummaa suklaata
400 g voita
8 munaa
4 dl sokeria
2 dl kaakaojauhetta
4 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa

Kostutus:

½–1 dl maitoa

Täyte:

300 g voita
10 dl tomusokeria
piparminttuaromia
vihreää (ja hieman sinistä) elintarvikeväriä

Kuorrute:

200 g voita
300 g suklaata

Paloittele pohjaan tuleva suklaa rouheeksi. Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon vuorotellen voisulan kanssa. Lisää suklaarouhe ja levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 150 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, tia kunnes pohja on kypsä.

Anna pohjan jäähtyä, kostuta maidolla.

Sulata täytteeseen tuleva voi kattilassa. Ota pois liedeltä ja lisää joukkoon tomusokeri. Värjää massa elintarvikeväreillä vihreäksi. Mausta piparminttuaromilla. Levitä täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Mittaa kattilaan margariini ja suklaa. Lämmitä vesihauteessa, kunnes suklaa on sulanut rasvan joukkoon. Jäähdytä hetki ja levitä sitten täytteen päälle. Tasoita lastalla sileäksi ja jähmetä jääkaapissa.

Leikkaa levystä neliön muotoisia leivoksia. Jääkaappikylmä suklaakerros halkeilee helposti, joten anna levyn olla hetki huoneenlämmössä.

Tulosta resepti

5 vastausta artikkeliin “Mokkapalojen paluu: Kasariklassikko modernilla twistillä”

  1. Minttusuklaafani

    Minttutäytteisten mokkapalojen resepti on kopioitu täältä: http://chocochili.net/2012/02/minttubrowniet/


    • Turun Sanomat

      Samantyyppinen idea molemmissa mutta ihan eri reseptithän nämä ovat 🙂 Tuo Chocochilin esiin nostama Vegeherkkuja-kirjan mintturbrownieiden resepti on myös ihan mahtava. Mukavaa viikkoa! -Heli



    • Turun Sanomat

      Moi, soittelin asiasta vielä Tarja Ahokkaalle. Reseptiä ei ole kopioitu mistään, vaan Tarja on kollegansa kanssa kehitellyt omansa ja Sini Visa omansa 🙂 -Heli


  2. Kotileipuri

    ”Vielä 1980-luvun alkupuolella mokkapalojen päällä oli kookoshiutaleita, myöhemmin siirryttiin nonparelleihin. Tuon ajan nonparellit olivat yleensä väriltään vaaleanpunaisia.”

    Kovin outo väite. Muistan 1970-luvulla tehneeni paljonkin karkkeja ja leivonnaisia, joihin pantiin kardemummaputkilon kaltaiseen putkeen pakattuja monivärisiä nonparelleja. Myös ns. nonparellisekoituksia ripottelurasiassa myytiin samalla vuosikymmenellä. Näin siis Keski-Suomen sydänmailla.

    Uskoisin, että elintarvikevärejä karttelevat ripottelevat yhä enenevässä määrin mokkapaloihinsa nimenomaan kookos- ja mantelirouhetta sekä pähkinää ja esim. raastettua sitruunan- ja limetinkuorta nonparellien sijaan.

    Joten olen joko vastarannankiiski tai ihan pihalla siitä, miten nykyään leivotaan.


Kommentoi