Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Miten kauan jouluruuat säilyvät?

Jouluruokien säilymisessä tärkeintä on se, ettei ruokia nosteta vuorotellen huoneenlämpöön ja jääkaappiin, vaan tarjolle laitetaan aina vain sen verran kuin ruokaa kerralla nautitaan. Ruokia tulee ottaa aina puhtailla ottimilla ja säilyttää ruuat riittävän kylmässä.

Moni murehtii siitä, miten mäti säilyy, mutta yrittäjä Jaakko Manelius Turun kauppahallin Kalaliike S. Wallinilta sanoo, että haastavin tuote on tuore kala. Se pitää valmistaa ja käyttää ensimmäisenä.

Joulukalojen säilyvyys on useampia päiviä, mutta se vaihtelee eri tuotteiden välillä: esimerkiksi aatoksi ostettua graavikalaa voi todennäköisesti syödä vielä tapaninpäivänä ja sitä seuraavana päivänä. Tuore savukala säilyy hyvissä olosuhteissa 7-10 päivää. Maustetut sillit ja silakat säilyvät pitkään, aina uuteenvuoteen asti.

Mädin säilyvyysajaksi annetaan yleensä kolme päivää. Pakastettu ja sulatettu mäti on Eviran ohjeen mukaan kuitenkin suositeltavaa käyttää yhden vuorokauden sisällä.

– Aatonaattona paistettu kinkku säilyy uudenvuodenaattoon asti, mutta ongelmaksi nousee se, että loppuvaiheessa kinkku alkaa väkisinkin kuivua, sanoo yrittäjä Jari Heinonen kauppahallin Lihaliike Reino Jokiselta.

Valmiit joululaatikot säilyvät kylmässä jääkaapissa noin viikon verran. Laatikot kannattaa jäähdyttää nopeasti paiston jälkeen ja suojata ne hyvin, se parantaa niiden säilyvyyttä.

Jouluruokien kohdalla on tärkeää muistaa myös se, ettei vanhaa ja uutta ruokaa sekoiteta keskenään, eli esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia ei saa yhdistetä uuteen, tuoreeseen tuotteeseen.

Lämpimät ruuat kannattaa syömisen jälkeen jäähdyttää mahdollisimman nopeasti esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai peitettynä ulkona ja säilyttää ne sen jälkeen kylmässä.

Lisää vinkkejä jouluisten ruokien säilyvyydestä löytyy Eviran sivuilta.

Kommentoi