Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Mihin mennään, mitä syödään – Turku food tours tarjoaa yllätyksellisen ruokakierroksen

Moni on käynyt matkoillaan ruokakierroksilla, joissa tutustutaan kohdekaupunkiin ja sen ravintoloihin. Myös Turussa on nyt tarjolla opastettuja herkuttelukierroksia, joiden sisältö selviää vasta illan kuluessa.

Tapaaminen on sovittu Turun kauppatorin kulmalle, mutta mihin siitä jatketaan – sitä ei vielä tiedä kukaan muu kuin opaskaksikko, Turku Food Tours -konseptin kehittänyt Erja Lehtonen ja Johanna Aalto.

Lehtonen kävi reilu vuosi sitten Kööpenhaminassa opastetuilla ruokakierroksilla ja alkoi miettiä, että tällainen tapa tutustua kaupunkiin ja sen parhaisiin paloihin istuisi hyvin Turkuunkin. Lehtonen ja Aalto ovat molemmat työskennelleet pitkään oppaina, ja lisäksi he ovat molemmat hyvän ruuan ystäviä.
Turkulaiset ravintolat ja ruoka-alan toimijat innostuivat ideasta, ja ruokakierrokset pyöräytettiin käyntiin tänä kesänä.

Kierrosten sisältö vaihtelee kerrasta toiseen ja ideana on yllätyksellisyys. Mukana on tällä hetkellä noin 15 ravintolaa ja baaria, joista räätälöidään joka kerralla oma kierros. Kohteet vaihtuvat muun muassa ryhmän koon ja ravintoloiden tilanteen mukaan.

– Jos kierros alkaa päiväsaikaan, menemme usein ensin torille ja maistelemme siellä sesongin kasviksia ja marjoja. Siitä matka jatkuu Kauppahalliin, jonka historiasta kerromme. Samalla saamme myös lisää maistiaisia, kertoo Aalto.

Kierrokseen kuuluu aina useampi paikkaa, joissa syödään ja nautitaan ateriaan sopivaa viiniä, olutta tai alkoholitonta juomaa. Sekä ruuat, juomat että opastus kuuluvat pakettiin.

Kevyesti savustettu siika Tårgetin tapaan.

Testikierroksemme alkaa ravintola Ludussa suorastaan mykistävän hyvällä annoksella, jossa on mäntygraavattua taimenta. Siitä kierros jatkuu sympaattiseen Sapas-ravintolaan, jossa tarjolla on ohrattoa ja artesaanimakkaraa.

Pieni kävely jokirannassa tekee terää ennen ravintola Tårgetin kevyesti savustettua siikaa ja tillipiimää. Sitten kävellään taas ja kerrataan Tuomiokirkon historiaa. Moni arvuuttelee, mihin nyt mennään, kunnes selviää, että viimeinen kohde on kasvisravintola Kuori, jossa syödään sopivasti tuliset kurkumaleipäset ja huikean kaunis jälkiruoka.

Yleensä kierroksilla on ollut mukana kahdesta kahdeksaan henkilöä. Joskus kaikki ovat olleet samaa ryhmää, joskus taas toisilleen tuntemattomia.
Kierroksia on tarjolla syys-lokakuussa yhdestä kahteen viikossa, talvikaudella niitä tehdään ryhmille tilauksesta. Ensi kesäksi on suunnitteilla myös lyhempi ja edullisempi versio, nyt tarjolla olevat maksavat 98 euroa ja ovat kestoltaan nelisen tuntia.

– Kierroksilla on ollut mukana yllättävän paljon turkulaisia, yleensä ruuasta erittäin kiinnostuneita ihmisiä. On ollut mukava huomata, että joka kerralla ainakin yksi paikoista on ollut heille uusi, Lehtonen sanoo.

Ravintola Sapas tarjoilee suomalaisia makuja, ja on yksi ruokakierrosten yhteistyöpaikoista. Ravintolan keittiövastaava Kaisa Takala tuo maisteltavaksi pieniä jälkiruokia.
Ohrattoa ja artesaanimakkaraa Sapaksen tyylillä.

Turussa on tarjolla myös omatoiminen ruokakierros nimeltään Food Walk. Visit Turun vuonna 2012 lanseeraama ruokakävely on kasvattanut suosiotaan joka vuosi.

Food Walk on kiinteähintainen kortti, jolla on mahdollisuus valita viisi kohdetta, joissa voi pistäytyä syömässä. Mukana on tänä vuonna yhdeksän ravintolaa: Brahen kellari, Cafe Art, Cafe Brahe, di Trevi, Grill it Marina, Panimoravintola Koulu, Pinella, Smör ja Svarte Rudolf.
Jokainen ravintola tarjoaa Food Walk -kortilla tietyn annoksen, juomat ostetaan erikseen. Kortin hinta on 44 euroa.

Kommentoi