Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Mathildan Marina – herkullinen kohde ruukkikylän satamassa

– Tuosta ihan rannasta nousee haukea vaikka miten paljon, sanoo kokki Minna Suotonen ja viittaa kädellään Matildansalmen suuntaan. Aurinko kimmeltää merellä ja satamassa keinuu veneitä, mutta Suotonen ei ehdi kauniista näkymästä paljoa nauttimaan. Edessä on taas kiireinen työpäivä Mathildan Marinan keittiön puolella.

Aamua mutkistaa kuitenkin pieni ongelma, kananmunat nimittäin ovat päässeet loppumaan kesken leipomispuuhien. Vaan eipä hätää, sillä Suotonen tietää kyllä, kenelle soittaa.

Ruuasta vastaa kokki Minna Suotonen. Kuvat: TS/Jane Iltanen

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin paikalle kurvaa kyläleipuri Elina Rantamäki huivi päässään ja jauhoa poskessaan. Hän kantaa kädessään munakoria, kainalossa on nippu uunituoreita patonkeja.
– Täällä olisi niitä munia, ja toin samalla leipääkin, mutta minulla on kova kiire, huikkaa Rantamäki.

Hän on jättänyt seuraavan satsin leipiä paistumaan uuniin pikapiipahduksensa ajaksi. Rupattelut jätetään siis toiseen kertaan ja munakori vaihtaa nopsasti omistajaa keittiön ovella.

Yrittäjä Maria Rantanen kertoo, että buffet-lounas on kävijöille mieleen. - Erityisesti lapsiperheet arvostavat sitä, ettei heidän tarvitse odotella annoksia. Kuvat: TS/Jane Iltanen
Yrittäjä Maria Rantanen kertoo, että buffet-lounas on kävijöille mieleen. – Erityisesti lapsiperheet arvostavat sitä, ettei heidän tarvitse odotella annoksia.

– Tällaista meillä täällä on, teemme yhteistyötä ja autamme toinen toisiamme, hymyilee Maria Rantanen, Mathildan Marinan yrittäjä.
– Minusta olisi omituista, että ostaisimme leivät kaupasta, kun meillä on tuossa vieressä aivan loistava paikallinen leipomo! Sitä paitsi jos ihmiset ihastuvat leipiin, heidän on helppo meiltä lähtiessään koukata leipomon kautta ostamaan leipää kotiinvietäväksikin. Tämä on kaikkien etu, sanoo Rantanen.

Mathildan Marinan ravintolassa tarjottava leipä on siis lähituotantoa, samoin valikoimaan kuuluu Mathildedalin oman kyläpanimon olutta. Haukea nousee melkein ravintolan vierestä, muut kalat hankitaan salolaisesta Aspin kalaliikkeestä. Kesäkaudella salaatit ja tomaatit tulevat läheisestä Vaanelan puutarhasta, läheltä saadaan myös muun muassa härkäpapua.

Ja sitten ovat vielä perunat. Niistä puhuessaan Suotonen ja Rantanen melkein liikuttuvat. Vastarannalla olevalla Kaitalan tilalla viljellään perunoita, jotka ne keräävät kaksikolta vuolaita kehuja.
– Saamme niitä tänne niin, että ne on nostettu samana aamuna. Ne ovat niin hyviä, että niitä voisi syödä melkein raakanakin!

Mathildedalin eli kotoisammin Mathildan satamaa on kehitetty määrätietoisesti viime vuosina ja sen nimikin on vaihtunut, sillä aiemmin paikka tunnettiin nimellä Teijon Marina.

Satama-alueen omistaa suomalais-sveitsiläinen pariskunta Elina Hörtner ja Daniel Schilling, ja heidän toimestaan ranta-aluetta on kunnostettu ja laitureiden mittaa kasvatettu. Nykyinen pienvenesatama on tarkoitettu 300 veneelle ja se valmistui kesällä 2015. Satamassa on 42 venepaikkaa jotka on tarkoitettu lyhytaikaisiin yöpymisiin ja päiväkäynteihin.

Ravintoloita on alueella vierekkäin kaksi, toinen niistä on Hörtnerin ja Schillingin omistama Mathildan Marina, jossa ruoka-alan yrittäjänä toimii Rantanen.  Toinen sataman kupeessa oleva paikka on ravintola Ruukin krouvi.

Nykyisen Mathildan Marinan tilalla oli aiemmin pienehkö mökki, josta tarjoiltiin ruokaa ja kahvia. Sataman kehittyessä se ei enää ollut riittävä uusiin tarpeisiin, joten asialle piti tehdä jotain. Koska vanhan korjaaminen oli liian työlästä, helpompaa oli rakentaa kokonaan uusi. Niin pikkumökin tilalle rakennettiin 500-neliöinen rakennus, joka on varsinainen tilaihme: paikassa on paitsi ravintola, kahvila ja kauppa, myös kaksi tilaussaunaa ja amme sekä kuusi majoituskäytössä olevaa huonetta

Arkisin ravintolassa on tarjolla lounas, johon kuuluu keitto, salaattibuffet ja lämmin ruoka. Lauantaisin ja sunnuntaisin tarjolla saaristolaisbrunssi, johon kuuluu kylmiä kaloja, silakoita, leikkeleitä ja lämmintä ruokaa. Iltaisin tarjolla on annoksia á la carte -listalta.

Lue pitempi juttu aiheesta ja ota talteen Mathildan Marinan reseptit – lisää aiheesta Turun Sanomien kustantamassa Makujen saaristo -lehdessä, jota on myynnissä lehtipisteissä!

Kommentoi