Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Måseksen voileipiä ämpäristä ja Arkean pop up -pastaa

Aurajokiranta pursuilee ruokatarjontaa Tall Ships Races -tapahtuman aikana. Tarjolla on muun muassa huippukokin valmistamia voileipiä ja tötterön muotoisia pastaboxeja.

Sieltä se laskeutuu Manillan keltaisen talon uumenista, ämpäri täynnä voileipiä.

Leivät on tehnyt – voita säästämättä – huippukokki Serko Rantanen, joka normaalisti työskentelee Helsingissä ja vastaa Farang, Gaijin, Boulevard Social ja Bronda -ravintoloiden keittiöistä ja muun muassa kehittää niiden ruokalistat yhdessä julkkiskeittiömestari Tomi Björckin kanssa.
– Minulla on kesäloma, joten tulin Turkuun tekemään vähän voileipiä, nauraa Rantanen.

Työnjako on selvä: Serko Rantanen kokkaa, Niko Sieppi ottaa vastaan tilaukset.

Aurajokirannan itärannalle on Tall Ships Races -tapahtuman ajaksi perustettu pop up -ravintola Måses, ja Rantanen urakoi sen keittiössä.
Tarjolla on kaksi tuhtia leipää, jotka on tehty hapanjuurileivästä. Toinen on kasvisversio, jossa on välissä muun muassa herkullista misomarinoitua munakoisoa, pikkelöityä kaalia ja miniretiisiä. Toisessa taas on muun muassa makeaksi karamellisoitua sipulia ja chilinakkeja. Kahdeksan euron hintaisia leipiä on tarkoitus myydä tapahtuman aikana 1 000 – 1 500 kappaletta.

Gluteenitonta versiota tarjolla ei ole, mutta maidottoman version leivistä saa. Reseptit ovat Rantasen käsialaa.
– Niiden osalta sain pitää oman näkemykseni, kuittailee Rantanen. Osa suunnitelmista kun muuttui matkan varrella, ja pienimuotoinen pop up kasvoikin matkan varerlla isommaksi kuin mitä ensin ajateltiin.

Leivissä käytettävät taaka-aineet, kuten leipä, vihannekst ja nakit on saatu lahjoituksina paikallisilta yrityksiltä, sillä pop up on samalla hyväntekeväisyysprojekti.
Måsesin takana ovat Rabbit Visualsin yrittäjät Niko Sieppi ja Jere Satamo sekä Viestintäliigan Osku Valtonen. Pop upilla kerätään rahaa, joka lahjoitetaan TPS Juniorijääkiekko ry:n kelkkakiekkotoiminnalle.

12-vuotias Ida Laine hakemassa leipäänsä ämpäristä Viestintäliigan Tiina Stenin avustuksella.
Tiian Sten ja Osku Valtonen vastaanottamassa tilauksia Manillan edustalla.

Måses on herättänyt paljon huomiota sosiaalisessa mediassa, ja pop upin valtavat ikkunamainokset Manillan talossa sekä leipien tarjoilutapa kerävät katseet myös jokirannassa. Sillä vaikka leivät valmistetaan sisätiloissa, ne lasketaan ämpärin avulla kadulle syötäviksi. Kyse kun on street foodista. Turha siis yrittää varata paikkoja Måsekseen – ainoat ruokailupaikat ovat kadulla.

Onko Måses kertaluontoinen juttu, siitä ei ole vielä varmuutta.

– Nimi on sellainen, että Måses saattaa jatkossain ilmestyä johonkin! Mutta Serkon täytyy ehdottomasti olla mukana, sanoo Sieppi.

Lohjalta Tall Ships Races -tapahtumaan saapuneet Janne, Oona, Iivo ja Minna Savolainen hakeutuivat pientä sadekuuroa pakoon Arkean pop up -ravintolaan. Hinnatkin olivat kohdallaan.

Aurajokirannasta löytyy Tall Ships Racesin aikana runsaasti ruokatarjontaa, muun muassa neljä Sunbornin ravintolaa, nelisenkymmentä ruokakojua, kahvipisteitä, mansikanmyyntiä sekä metrilakua ja muita karkkeja. Turun yliopisto on paikalla omalla lähiruokateltallaan, ja uuden aluevaltauksen tekee myös Arkea, joka tuottaa osana Turku-konsernia muun muassa ruokapalveluja.

Arkea on avannut  Varvintorille ravintolateltan, jossa on tarjolla mm. kolmea erilaista pastaa sekä hot dogeja. Pastat myydään tötterömallisissa pahviboxeissa.

– Lapsiperheet ovat kiitelleet paljon sitä, että kuuden euron hintaiset annokset ovat todella kohtuuhintaisia. Se on tärkeä osa meidän ideologiaamme, että hinnat ovat edulliset, kertoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.

– Päädyimme pastaan, koska siitä tykkäävät melkein kaikki. Lisäksi tarjolla on muun muassa hodareita, kertoo Paula Juvonen.

 

Arkea ei ole aiemmin toteuttanut pop up- ravintolaa mihinkään tapahtumaan.
– Täytyyhän tällaista kokeilla! Kaupunki ehdotti yhteistyötä meille, ja kun ravintolamme Sigyn sijaitsee sopivasta tässä Varvintorin vieressä, meidän oli helppo tulla tähän. Pystymme tekemään esivalmistelut Sigynin keittiössä, Juvonen kertoo.

Tall Ships Races -yleisöä palvelevat lisäksi myös ravintolat, kahvilat ja laivaravintolat, jotka sijaitsevat tapahtuma-alueella.

Lue myös juttu: Serko Rantanen – kokkisoturi ja Tomi Björckin oikea käsi

Kommentoi