Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Mandariini, klementiini vai satsuma?

Nyt kun on selvitetty persimon-kaki-sharon -ongelma, voidaan paneutua pikkusitruksiin. Siis mitä eroa on mandariinilla, klementiinillä ja satsumalla?

Kun puhutaan pikkusitruksista, puhutaan usein mandariineista.
Oikeasti juuri mandariineja on kaupoissa enää harvemmin. Syy on siinä, että mandariinissa on siemeniä. Niistä eivät tämän päivän kuluttajat tykkää, kertoo hevi-vastaava Meira Nieminen.

Klementiini on oranssi ja pullura.

Sen sijaan kaupan heviosastolta löytyy useimmiten mandariinista risteytettyjä, lähes siemenettömiä klementiinejä ja satsumia.
Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys, jonka algerialainen pappi Pierre Clementin kehitti vuonna 1902.

Satsuma taas on mandariinin ja klementiinin välimuoto, joka on alunperin kotoisin Japanista Kiushun saarelta.

Klementiinit ovat oransseja ja mehukkaita, ja niiden kuori irtoaa helposti. Satsumat taas ovat ohutkuorisia ja niiden kuoressa on usein vihreitä läikkiä.

– Klementiineissä ja satsumissa on lajike-eroja ihan kuten omenoissakin. Siksi on harmi, ettei kaikissa kaupoissa kerrota lajikkeita. Silloin ostajat eivät tiedä, mitä lajiketta esimerkiksi viimeksi ostettu, maukas satsuma oli, eivätkä pysty ostamaan sitä uudelleen.
Meira itse merkitsee lajikkeet hoitamalleen heviosastolle ja sanoo, että tällä hetkellä suosittuja satsumalajikkeita ovat Okitsu ja Owari. Vaikka niiden nimet viittaavat Japaniin, ne tulevat Suomeen Espanjasta.

Satsuma on ohutkuorinen, usein pinnaltaan vihertävä.

Satsuma-aika on juuri nyt parhaimmillaan, sitten tulee klementiinin vuoro. Satokautta kestää useita kuukausia, ja vuoden alussa alkaa appelsiinien sesonki.
– Kaikki varmaan muistavat sen mainokset, että ”Jaffat tulloo”, Meira nauraa.

Pikkusitrusten säilyttämisessä on kahta koulukuntaa: toiset pistävät ne jääkaappiin, toiset pitävät huoneenlämmössä. Makuasia, mutta jääkaapissa ne säilyvät huomattavasti pitempään.

Pikkusitrukset syödään useimmiten sellaisinaan, ja siihen käyttöön Meirakin niitä suosittelee. Toki hauska jälkiruokaidea voisi olla tehdä perinteinen Appelsiinicharlotte pienempikokoisena, ja käyttää appelsiinien sijaan satsumia tai klementiinejä.

Reseptin sijaan Meira antaa tällä kertaa koristeluvinkin: appelsiineihin tai pikkusitruksiin voi pistellä kokonaisia nelikoita haluamallaan tavalla ja saada näin kotiin ihanaa jouluista tuoksua!

 

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan ensimmäisenä vakiokommentaattorina toimii hevi-vastaava Meira Nieminen, K-Supermerket Hirvensalo.

2 vastausta artikkeliin “Mandariini, klementiini vai satsuma?”

  1. Pekka Hjelt

    Koulupaikkakunnallani vanha kauppias Felix Peltokoski myi 1950-luvulla ”jaavalaisia appelsiineja”.


  2. Mari

    Jos satsumalajikkeet merkitsisi näkyville, niin siitä huolimatta ei ehkä asiakas voisi ensi kerralla ostaa samaa lajiketta, sillä kaupan tilatessa tukusta pikkusitruksia, ei voi olla koskaan varma, mitä lajiketta sieltä tulee. Lisäksi pienissä marketeissa ei ole tilaa pitää esillä useita eri lajikkeita yhtä aikaa; satsuma kuin satsuma, ota tai jätä!


Kommentoi