HELI NIEMINEN | 13

Makea persimon on suomalaisille uusi tuttavuus

Persimon, sharon vai kaki? Riippuu siitä, missä hedelmä on kasvanut.
Persimonit tulevat Espanjasta, Kakit Japanista ja Sharonit Israelista. Kaikki ovat saman hedelmän eri lajikkeita.

Juuri nyt on aluillaan persimonin sesonki. Tämä lajike on kooltaan suurin, noin sitruunan kokoinen, ja hinnaltaan edullisin. Sen hinta on omenoiden kilohinnan tuntumassa.
– Persimonin voi syödä kovana tai pehmeänä, samaten sharonin, mutta kakin vain pehmeänä. Kovassa kakissa on paljon parkkihappoa, ja sen maku on jäätävän paha, naurahtaa Meira Nieminen.

Persimon-hedelmät syödään usein sellaisenaan, lisäksi niitä voi käyttää suolaisiin tai makeisiin salaatteihin. Hedelmäsalaatissa Nieminen laittaisi persimonin pariksi omenaa, koska toinen hedelmistä on pehmeä, toinen taas kova ja rapea.
Nieminen kuorii persimonit aina, ja yleensä kuori lähtee helposti irti kuorimaveitsellä.

Persimon on hedelmäosastoilla suhteellisen uusi tuttavuus, eivätkä kaikki ole vielä lämmenneet sille.

- Se on vähän kuin homejuusto tai selleri, siitä joko tykkää tai sitten ei, Nieminen sanoo.
Hän huomauttaa, että hedelmä on paljon maukkaampi kuin mitä sen karunpuoleinen ulkonäkö antaisi ymmärtää

Moni vieroksuu hedelmää kun se muuttuu ruskealaikulliseksi. Se on kuitenkin vain merkki siitä, että hedelmän sisältämät hiilihydraatit ovat muuttuneet sokeriksi, samaan tapaan kuin banaanissa. Ruskeatäpläisen persimonin voi mainiosti syödä ja itse asiassa se on maultaan makeimmillaan.

 

Miten käytät persimonia? Lue myös juttu, jossa reseptit persimonrahkaan ja persimon-fetasalaattiin!

 

 

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan ensimmäisenävakiokommentaattorina toimii hevi-vastaava Meira Nieminen, K-Supermerket Hirvensalo.

 

13 vastausta artikkeliin “Makea persimon on suomalaisille uusi tuttavuus”



    • tsruoka

      Heh, vai niin. Siellä ollaan sitten oltu edelläkävijöitä! Pointtina oli se, että sitä on ollut suuremmassa mittakaavassa tarjolla kauppojen hevi-osastolla vasta muutamien vuosien ajan.






  1. Kaikin puolin kalamies

    Söin juuri yhden persimonin. Täällä pikkukylän kaupoissa se on ollut vasta muutaman kuukauden. Sekin vain K-Marketissa.
    Oli makeampi kuin osasin odottaa, mutta tosi miellyttävä maku.
    Otin täysin valmiita, kun en tiennyt, että se on myös hieman raakana hyvää.
    Täysin valmiina sitä on melkein mahdoton kuoria, siksi syön ne kuorinee ja hyvin huuhdeltuna.


    • tsruoka

      Kiitos viestistäsi! Minä en myöskään oikeastaan koskaan kuori niitä, kuori on niin ohut ettei se haittaa. Maku on tosiaan parempi kuin uskoisi, hedelmä näyttää vähän karulta varsinkin jos on jo ruskeapilkullinen. Itse tykkään yhdistää persimoniin jotain suolaista, esimerkiksi salaatissa fetajuustoa. Kaikkiaan mainio tuttavuus! Toivottavasti sinäkin ostat sitä toistekin :) -Heli


  2. Frankie

    Persimon oli itsellekin uus tuttavuus. Hedelmä on vähän kuin omenan ja persikan sekoitus, mutta ei kovin makea. Ihan sellaisenaan söin kuorineen päivineen. Täytyy kyllä kokeilla salaateissa ja jälkiruuissa, sen verran hyvä kuitenkin oli. :)