Juttu

JUTTU | Jaana Pakarinen |

Lounaspaikka: Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Suuressa salissa syödään ja järjestetään juhlia.

Turun Virastotalo Wäinö Aaltosen museon ja Turun Kaupunginteatterin välissä on noin tuhannen ihmisen työpaikka, ja talossa toimii muun muassa Ely-keskus, TE-palvelut ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto.

Virastotalossa toimii myös ravintola Aitiopaikka, joka on paitsi talon oman väen työpaikkaravintola, avoinna myös muille lounastajille.

”Monelle ulkopuoliselle Virastotalo on vielä vähän tuntematon.”

Kun Virastotalossa vuonna 2013 tehtiin perusteellinen remontti, ravintolapalvelujen tarjoajaksi tuli FresCo Ravintolat Oy.
– Olemme ravintolaperhe. Turussa meillä on kolme ravintolaa, Aitiopaikan lisäksi vanhassa korkkitehtaassa kaikille avoin lounas- ja tilausravintola Korkki ja poliisitalossa lounasravintola Kammari. Ravintoloiden ”pääkonttori” on Raumalla, jossa meillä on viisi toimipaikkaa. Äitini Seija Aronen on perustanut ensimmäisen ravintolan sinne vuonna 2004, FresCo Ravintoloiden markkinointipäällikkö Laura Avikainen kertoo.

Ravintola Aitiopaikka toimii isossa suuri-ikkunaisessa salissa, jossa järjestetään usein myös jopa 300 ihmisen juhlia.
– Täällä on Kupittaan Saven valmistamat laatat seinissä ja ne ovat suojeltu. Talo on arkkitehti Helmer Stenroosin suunnittelema ja arkkitehtuuri määrittää, että täällä ei esimeriksi saa olla verhoja tai muita tekstiilejä, Avikainen kertoo.

Lämpöä tilaan tuovat kuitenkin tammiset pöydät. Avikaisen mukaan ravintola haluaa myös panostaa muun muassa kauniisiin ja laadukkaisiin astioihin.

Avikainen kertoo, että pääasiassa Aitiopaikassa käyvät syömässä talon työntekijät ja kokousasiakkaat.
– Monelle ulkopuoliselle Virastotalo on vielä vähän tuntematon, hän pohtii.

Lihapullia ja uusia perunoita.
Lihapullia ja uusia perunoita.

Lounaalla Aitiopaikassa tarjotaan perinteistä kotiruokaa, mutta välillä pidetään teemapäiviä ja -viikkoja. Esimerkiksi Kreikka-teema on Avikaisen mukaan ollut suosittu. Kotiruoka on kuitenkin se, mistä eniten tykätään.
– Olemme tehneet joskus kyselyjä asiakkaillemme ja niistä on selvinnyt, että suosikkiruokia ovat esimerkiksi lihapullat ja kaalikääryleet, Avikainen kertoo.

Lihapullia tarjolla oli myös haastattelupäivänä uusien perunoiden kanssa. Maut olivat kohdallaan ja myös salaattipöytä oli sopivan monipuolinen. Keittovaihtoehtona saatavilla oli kermaista lohikeittoa.
– Joka päivä meillä on kahta pääruokavaihtoehtoa ja keittoa ja salaattibuffet. Salaateissa ei ole pelkästään vihreää tai raastetta, vaan niistäkin löytyy aina jokin proteiinin lähde. Lisäksi esimerkiksi gluteenitonta ja vegaaniruokaa saa tilattua keittiöstä, Avikainen kertoo.

Erikoisempia juttuja Aitiopaikan lounaassa on jokapäiväinen c-vitamiinishotti. Lisäksi leipäpöytä ansaitsee erityismaininnan ja haastattelupäivänä tarjolla oli tuoreen leivän lisäksi muun muassa perunarieskaa.
– Meillä on oma leipuri, joka tekee joka päivä tuoreet leivät. Eikä siis paista mistään pakasteista, vaan leipoo alusta asti itse, Avikainen kertoo.

Aitiopaikka

  • Itsenäisyydenaukio 2, Turku.
  • Lounas ma–pe kello 10.45–13.30.
  • Keitto- ja salaattilounas 9 euroa, lämminruokalounas 10,30 euroa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi