Juttu

JUTTU | Anu Välilä |

Lounaspaikka: Sushia ja salaattia Aschanilla

Hansan ensimmäisen kerroksen Aschanilla pääsee sushi- ja salaattilounaan lomassa seuraamaan sushikokkia työssään.

Kahvilaketju Aschanilla on Turussa pitkät perinteet. Ensimmäinen Aschan-konditoria aloitti toimintansa jo vuonna 1928. Nykyään Aschan Coffee & Deli palvelee 14 kahvilan voimin viidessä kaupungissa. Turussa Aschanilla on viisi toimipistettä: Hansan 1. ja 2. kerroksessa, Kupittaalla ja Skanssissa. Lisäksi Kauppahallissa palvelee kahvila-kakkumyymälä Sininen juna.

Hansakorttelin ensimmäisen kerroksen Aschan uusi kahvilatilan ilmeensä ja konseptinsa pari vuotta sitten. Ulkoisen ilmeen uudistuksen tavoitteena oli moderni ja viihtyisä kohtaamispaikka, jossa on mukava istua pitempäänkin kuin kahvikupillisen ajan. Ensimmäisen kerroksen Aschanissa on reilu sata asiakaspaikkaa. Työntekijöitä on yläkerran väki mukaan lukien seitsemän henkilöä.

Remontin myötä uudistettiin myös vitriini- ja lounasvalikoima. Uutuutena aloitettiin sushibuffetti. Kahvilapäällikkö Mari Överstin mukaan sushilounas on ollut todella suosittu, ja se on pitänyt pintansa, vaikka sushia saa lounaaksi Turun keskustasta nykyään useasta paikasta.
– Aluksi sushibuffet oli todella suosittu. Uusimme vähän aikaa sitten salaattibuffamme, ja nykyään sushia ja salaattia menee lähes yhtä paljon.

”Ihmiset tykkäävät katsoa, miten sushia valmistetaan, ja asiakkaat myös kyselevät minulta sushista.”

Överstin mukaan suurin ruuhka ajoittuu puolen päivän tienoille. Sushibuffettia pidennettiin vähän aikaa sitten tunnilla kello neljään asti, kun huomattiin, että ihmisiä alkoi tulla pienen tauon jälkeen taas juuri ennen buffetin loppumista.
– Meillä oli vähän aikaa kokeiluna myös iltasushi, mutta se ei oikein ottanut tuulta alleen. Kauppakeskus toimii hyvin lounaspaikkana, mutta kun ihmiset lähtevät illalla syömään, he eivät tule kauppakeskukseen. Voi olla, että kokeilemme iltasushia uudestaan, jos saamme viinit valikoimaamme.

Aschanilla sushi valmistetaan avokeittiössä juuri ennen tarjolle panoa, ja asiakkaat voivat seurata sushikokki Arif Ahasania työssään aivan lähietäisyydeltä.
– Japanissa sushia valmistetaan avokeittiöissä, mutta Suomessa se on harvinaista. Meillä toiminta on avointa. Ihmiset tykkäävät katsoa, miten sushia valmistetaan, ja asiakkaat myös kyselevät minulta sushista, vuonna 2016 Aschanilla sushikokkina aloittanut Ahasan sanoo.

Hansan Aschanilla valmistuvat myös Kupittaan toimipisteen sushit. Översti ja Ahasan valmistavat muualle lähtevät sushit ennen lounasajan alkua. Kun lähetti on noutanut valmiit sushit, Ahasan alkaa pilkkoa aamulla valmistamiaan sushipötköjä suupaloiksi. Seuraavaksi vuorossa ovat lohinigirit.
– Suomalaiset pitävät kalasta ja lohinigiri onkin yksi sushibuffetin suosituimmista tuotteista. Sitä valmistuu päivässä noin 700–800 kappaletta, Ahasan sanoo.

Hansan ensimmäisen kerroksen Aschanilla on lounasaikaan tarjolla sushibuffetti ja salaattibuffa, joka sisältää uuniperunan.
Hansan ensimmäisen kerroksen Aschanilla on lounasaikaan tarjolla sushibuffetti ja salaattibuffa, joka sisältää uuniperunan.

Sushin lisäksi lounaalla on tarjolla salaattibuffa. Syksyllä ja talvella valikoimiin kuuluu myös keittolounas.
– Salaattibuffaan valikoimaa laajennettiin vähän aikaa sitten. Valikoimaan kuuluu pari lihavaihtoehtoa, paljon hedelmiä ja kasviksia ja juustovaihtoehto. Samaan hintaan kuuluu myös uuniperuna, Översti kertoo.

Olen aiemmin syönyt Aschanilla sushilounaan, joten päätin valita testattavaksi uusitun salaattibuffan. Salaattibuffan yleisilme vaikutti houkuttelevalta, värikkäältä ja monipuoliselta. Runsaan kasvis- ja hedelmävalikoiman lisäksi tarjolla oli kanaa, tonnikalaa, juustoja sekä valikoima erilaisia siemeniä, krutonkeja, öljyjä ja kastikkeita. Salaattiin kuului myös patonkia ja uuniperuna, jonka jätin annoksesta pois tällä kertaa.

Salaattibuffasta sai koottua monipuolisen, runsaan, maistuvan ja täyttävän annoksen. Buffan parasta antia olivat raikkaat hedelmäpalat sekä laaja siemenvalimoima. Kuppi kahvia ja pieni makea jälkkäri olisivat olleet kiva lisä lounaaseen.

Aschan Coffee & Deli

  • Hansa, 1. kerros, Eerikinkatu 15, Turku.
  • Salaattilounas arkisin 11–18 ja lauantaisin 11–17.
  • Sushilounas arkisin 11–16 ja lauantaisin 12–16.
  • Salaatti 10,20 euroa ja sushi 15 euroa.
  • Lisätiedot: Aschanin verkkosivut.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi