Juttu

JUTTU | Kirsi Saivosalmi |

Lounaspaikka: Saaristobaari tuo merellistä tunnelmaa keskelle Turkua

Vain muutaman askeleen päässä torilta vallitsee merellinen tunnelma läpi vuoden. Saaristobaarin pitäjät halusivat tuoda palasen omaa kotiseutuaan kaupunkiin.

– Oletteko te olleet jo pitkään auki, kysyy asiakas Saaristobaarin henkilökunnalta kauhoessaan lounasbuffetista ruokaa lautaselleen.

Kysymys hymyilyttää Nikolai Sumeliusta, joka omistaa paikan yhdessä Emil Ölanderin kanssa. Vaikka kaverusten perustama ravintola on sijainnut Aurakadun varrella pian jo kaksi vuotta, se on edelleen joillekin uusi tuttavuus. Paikka aloitti baarina ja yökerhona Onnelan entisissä tiloissa, ruokatarjoilu aloitettiin syksyllä 2016 ja muutaman kuukauden päästä sen jälkeen lounasbuffet.
– Monet niistä asiakkaista, jotka kävivät meillä ensin vain baarissa, eivät vieläkään tajua, että meiltä saa myös lounasta, Sumelius sanoo.

Arkipäivisin syömässä käy etupäässä toimistoväkeä ja myös opiskelijoita.
– Ruokalähettipalveluiden kautta lounasta menee myös paljon, Sumelius kertoo.

Saariston henkeen sopien seinille on ripustettu ankkureita ja kalaverkkoja, joita ravintolan pitäjät ovat keränneet tuttaviensa varastoista. Noin 60-paikkaisen ruokapuolen perällä nököttää vanha naantalilainen soutuvene, jonka keskelle on asennettu pieni pöytä. Haastattelupäivänä henkilökunta kiinnittää juuri seinälle merikarttaa.

Arkipäivisin lounaalla käy etupäässä toimistoväkeä ja opiskelijoita.
Arkipäivisin lounaalla käy etupäässä toimistoväkeä ja opiskelijoita.

Paraisilta ja Nauvosta kotoisin olevat ystävykset olivat molemmat työskennelleet ravintola-alalla jo aiemmin, kun ajatus omasta paikasta alkoi kiehtoa. Koska toiveissa oli saaristohenkinen baari, ei sen nimeä tarvinnut miettiä pitkään.

Aikoinaan kaksikko on muun muassa pyörittänyt pitsoja suositussa nauvolaisessa laivapitseriassa Najadenissa. Myös Saaristobaarista löytyy pitkä pitsalista.
– Olemme juuri äskettäin päättäneet laskea pitsojen hinnat lounasaikana kahdeksaan euroon, Sumelius kertoo maaliskuun loppupuolella voimaan tulleesta muutoksesta.

Parhaillaan ravintolassa vietetään teemaviikkoja. Aasialaisen, amerikkalaisen ja karibialaisen keittiön makujen jälkeen lounastajat pääsevät nauttimaan saaristolaisruuista.

Jutuntekopäivänä listalla on karibialaisteeman mukaisesti valmistettua kanakeittoa ja kalapataa. Vaihtoehtojen joukosta löytyy aina myös kasvisversio.

Lounaaseen sisältyy salaatti, leipä, jälkiruoka ja kahvi tai tee. Sumelius kertoo, että saaristolaislimppu leivotaan paikan päällä. Leipää voi ostaa kotiin viiden euron hintaan.

Saaristobaarin lounaspassilla saa 50 prosentin alennuksen viidennestä kerrasta. Kymmenennellä kerralla lounas on ilmainen.

Sumelius kertoo, että päivisin ravintolassa työskentelee muutama työntekijä. Viikonloppuisin yökerhon ja baarin pidossa hääräilee kymmenen työntekijää.

Perjantaisin kello neljästä alkaen Saaristobaarissa vietetään After Work -iltapäivää, jonne asiakkaat tulevat töidensä jälkeen nauttimaan lasillisen tai kaksi ennen kotiin menoa.
– After Workista on tullut tosi suosittu. Sitä kulttuuria olisi kiva saada enemmänkin Turkuun, Sumelius sanoo.

Skärgårdsbaren – Saaristobaari

  • Aurakatu 14, Turku.
  • Lounas ma–pe kello 11–15.
  • Keittiö on avoinna ma–pe kello 11–22, la 14–22 ja su 16–22.
  • Lounaan hinta on 9,20 euroa, keittolounas 7,90 euroa. Pitsat lounasaikaan 8 euroa. Lounasaikaan kaikki annokset sisältävät salaatin, leivän, kahvin tai teen ja jälkiruuan.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi