Juttu

JUTTU | Teksti: Anu Välilä Kuvat: Riitta Salmi |

Lounaspaikka: Kolmen sisaruksen Lempilounas on saaristolaisleipää, lohikeittoa ja pekoninakkeja

Sisarukset Kati Lahtivuori (oik.), Asta Tenho ja Jyrki Lahtivuori pyörittävät yhdessä Lempilounasta Turun Länsikeskuksessa.

Lempilounas tarjoaa monipuolista kotiruokaa. Bravuureja ovat itse tehty sinappi,
saaristolais­leipä ja katajan­marjoilla maustettu kotikalja.

”Lempilounaspaikkasi Turussa”. Näin mainostetaan Lempilounaan nettisivuilla, ja moni lounastaja tuntuukin allekirjoittavan kuvauksen. Aina välillä väkeä on niin paljon, että jono kiemurtelee liukuportaille asti.
Reilun vuoden Länsi1:n rakennuksessa, Turun Länsikeskuksessa toiminut Lempilounas löysi heti tiensä asiakkaisen sydämiin, ja 170-paikkaisessa ravintolassa on käynyt parhaimmillaan yli 650 ruokailijaa päivässä.

Kati Lahtivuoren mukaan suosion salaisuus piilee hyvässä ruuassa, viihtyisässä ympäristössä ja ystävällisessä henkilökunnassa. Lahtivuori pyörittää ravintolaa yhdessä sisarustensa Jyrki Lahtivuoren ja Asta Tenhon kanssa.

 

– Hyvin on sopu pysynyt keittiössä. Tervehdimme yhä toisiamme, juttelemme ja vietämme vapaa-aikaakin yhdessä, Kati Lahtivuori kertoo sisarusten yhteistyöstä.
– Hyvin on sopu pysynyt keittiössä. Tervehdimme yhä toisiamme, juttelemme ja vietämme vapaa-aikaakin yhdessä, Kati Lahtivuori kertoo sisarusten yhteistyöstä.

Kaikilla kolmella on ravintola-alan koulutus, ja Jyrki ja Asta ovat työskennelleet yli kaksikymmentä vuotta lounasravintoloissa. Sisarukset haaveilivat omasta ravintolasta jo vuosia sitten, mutta silloin lapset olivat pieniä eikä ravintolan perustaminen olisi siksi ollut mahdollista.
– 2016 jouluna heitimme ajatuksen uudestaan ilmaan. En tiedä, kuinka tosissamme olimme, mutta mieheni alkoi salaa etsiä sopivaa tilaa.
Lopulta sopiva tila löytyi remontissa olleen kauppakeskuksen toisesta kerroksesta, jossa toimi aikoinaan Kodin1:n kahvio.

 

 

Aluksi sisarukset pyörittivät paikkaa kolmistaan. Nykyään heidän lisäkseen töissä on kolme vakituista työntekijää sekä vuokratyöntekijöitä.
– Tila on osoittautunut ihan loistavaksi. Se on tilava, avara ja valoisa. Ja ihmiset ovat löytäneet tänne, vaikka edelleen päivittäin näkyy uusiakin kasvoja ja osa sanoo, ettei ole tiennyt, että kauppakeskus on avattu uudestaan.

Moni on sanonut,
että pekoninakit
ovat jumalten ruokaa.

Lounaalla on joka päivä tarjolla kaksi lämminruokavaihtoehtoa, päivittäin vaihtuva keitto sekä lounaspöytä. Tarjolla on myös aina yksi ylimääräinen ruoka, jota ei etukäteen ilmoiteta missään. Lounaan hintaan kuuluu itse leivottua leipää, ruokajuoma sekä jälkiruoka ja kahvi tai tee. Lisäksi tarjolla on à la carte -annoksia, joista löytyy myös omat annokset lapsille.
– Tiistaisin on aina lohikeittoa, ja torstai on perinteinen hernekeitto- ja pannukakkupäivä. Muutoin yritämme tehdä lounaslistasta mahdollisimman monipuolisen. Makkararuuat ja etenkin pekoninakit ovat asiakkaiden suosikkeja. Moni on sanonut, että pekoninakit ovat jumalten ruokaa, Kati Lahtivuori sanoo.

 

 

Itse leivottu saaristolaisleipä on Lahtivuoren mukaan ravintolan bravuuri, ja sitä tehdään aina välillä myös myyntiin.
– Teemme lähes kaiken alusta asti itse. Saaristolaisleivän lisäksi meillä on tarjolla katajanmarjoilla maustettua kotikaljaa ja Astan omalla reseptillään valmistamaa sinappia. Niitä ei saa mistään muualta.

Testipäivänä tarjolla oli broileri-fetakiusausta, lohimurekepihvejä ja katkarapumoussea sekä nakkikeittoa. Jälkiruuaksi oli vispipuuroa. Testattavaksi valikoituivat lohimurekepihvit moussella, perunat sekä monipuolinen salaattilautanen.

Pihvit olivat todella maukkaita ja sopivasti maustettuja. Pehmeä mousse kruunasi annoksen. Saaristolaisleipä meni ehdottomasti omaan kärkikolmikkoon. Kuohkea vispipuuro oli raikas jälkkäri.

Sisarukset ovat suunnitelleet paikan tyylikkään sisustuksen itse, ja käsin tehdyt kalusteet on teetetty. Pehmeät tuolit ansaitsevat erityismaininnan, sillä harvassa ravintolassa on niin mukavat tuolit, että lounaalla istuisi mieluusti pidempäänkin.

 

Lempilounas

  • Länsi1, Viilarinkatu 5, Turku, 2. krs.
  • Avoinna arkisin klo 9–15. Lounas klo 10.30–15.
  • Kotiruokalounas 9,20 euroa.
  • Keittolounas 7 euroa.
  • Salaattipöytä 6,90 euroa.
  • Puh. 050 311 3111.
  • www.lempilounas.fi

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi