Juttu

JUTTU | Jaana Pakarinen |

Lounaspaikka: Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Kesä alkoi tänä vuonna aikaisin, ja se sopi hyvin Ravintola Mamille.

Mamin terassi avautui perinteisesti vappuna, ja siitä asti terassilla on käynyt kuhina. Moni haluaa kesällä myös nauttia lounaansa terassilla, ja lounasta Mamissa tarjoillaan tiistaista perjantaihin kello 11–15. Sunnuntaina ja maanantaina ravintola on suljettu. Myös lauantaisin Mamista saa lounasta kello 13 alkaen, mutta tuolloin tarjolla on kolmen ruokalajin ”torilounas”.

Yksi Mamin kolmesta yrittäjästä, Sari Espola kertoo, että kesä onkin Mamin sesonkiaikaa. Ravintola sijaitsee Linnankadulla, jokirannassa ja kesäpäivisin ravintolan ohi kulkee tuhansia ihmisiä.
– Kesällä ihmiset jakaantuvat vähän niin, että työssäkäyvät tulevat syömään ensimmäisenä, heti yhdestätoista alkaen. Turistejakin kesällä käy paljon, ja he tulevat siinä kello 13 maissa. Lomalaisia tulee sitten vielä myöhemminkin lounaalle, kello 14–15, Espola kertoo.

Haastattelupäivänä salaattiannosvaihtoehtona oli parmankinkkusalaatti.
Haastattelupäivänä salaattiannosvaihtoehtona oli parmankinkkusalaatti.

Mamissa lounas myydään annoksittain. Joka päivä vaihtoehtoina on salaatti- tai keittolounas, jotka voi valita myös pienempinä alkuruoka-annoksina. Lisäksi tarjolla on kotiruokalounas sekä yksi arvokkaampi annos.

Erityisesti kalaan Mamissa halutaan panostaa, ja sitä onkin tarjolla jossain muodossa joka päivä.
– Suosimme kotimaista kalaa, kuhaa, siikaa, ahventa, taimenta ja nieriää. Kirjolohi on Brändöstä, emme käytä norjalaista lohta, Espola sanoo.

Kala on suosittua lounaalla ympäri vuoden, mutta Espola kertoo, että kesäisin erityisesti salaattien kysyntä kasvaa huomattavasti. Tämän todistaa se, että haastattelupäivänä tarjolla olleen kotiruokalounaan kirjolohi oli jo loppunut, samoin kun paahtopaistisalaatti.

Vaihtoehtoina on kuitenkin vielä parmakinkkusalaattia sekä arvokkaampana lounaana taimenta. Parmakinkkusalaatissa on lisäksi couscousia, punasipulia ja jugurttikastiketta. Taimen puolestaan tarjoillaan kotimaisen parsan ja uusien perunoiden kanssa.

Annokset ovat monipuoliset, raikkaat ja raaka-aineisiin on selvästi panostettu. Erityisesti ilahduttaa kala-annoksen riittävä koko; useasti kun ravintolassa kala-annos saattaa olla pienempi kuin liha-annos. Mamissa lounaan hintaan kuuluu aina myös erikoiskahvi.

”Minä olen salissa, ja Marko ja Mikko keittiössä.”

Espolan mukaan Mami on turkulaisille jo tuttu paikka keskeisen sijaintinsa vuoksi. Mami on myös ollut olemassa jo suhteellisen pitkään.
– Vappuna tuli täyteen yksitoista vuotta, hän kertoo.

Sari Espola perusti Mamin yhdessä Marko Rauhalan ja Mikko Piipposen kanssa vuonna 2007. Kolmikko oli työkavereita jo aikaisemmista, Mamin kanssa samassa korttelissa sijainneista Roccasta ja Juliasta.

Mamissa työskennellessä kolmikolla on selvä työnjako.
– Minä olen salissa, ja Marko ja Mikko keittiössä, Espola toteaa.

Viime vuoden syyskuusta alkaen sama kolmikko on pyörittänyt myös Turun Kaupunginteatterissa sijaitsevaa lounasravintola Kiveä.

Ravintola Mami

  • Linnankatu 3, Turku.
  • Lounas ti–pe kello 11–15.
  • Annoslounas 8,80 euroa – 24,50 euroa.
  • Lisäksi la kolmen ruokalajin torilounas klo 13 alkaen, noin 30 euroa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi