Juttu

JUTTU | Jaana Pakarinen |

Lounaspaikka: Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Joka torstai on hernekeittopäivä ja jälkiruuaksi itse tehtyjä lettuja mansikkahillolla ja kermavaahdolla. Tästä perinteestä ei Kellariravintolassa tingitä.

–Ja on meille sanottu, että täällä tarjotaan kaupungin parasta hernekeittoa. Teemme sen alusta asti itse, Kellariravintolan ravintolapäällikkö Johanna Hietamäki sanoo.

Myös haastattelupäivä on torstai ja perinteisen hernekeiton lisäksi tarjolla on sattumalta toistakin ravintolan lounassuosikkia, Lindströmin pihvejä.
– Tai meillä ne ovat oikeastaan Lönnströmin pihvejä, koska kokkimme on nimeltään Mikko Lönnström, Hietamäki nauraa.

Lounaalla luotetaan kotiruokaan.
Lounaalla luotetaan kotiruokaan.

Linnankadulla sijaitseva Kellariravintola viettää tänä vuonna juhlavuotta, sillä se on perustettu vuonna 1988. 30-vuotisen taipaleensa aikana ravintoloitsijat ovat vaihtuneet pariin kertaan, mutta vuodesta 2001 ravintola on kuulunut Kansallisen Kirjakaupan konserniin. Kansallinen Kirjakauppa toimiikin samassa rakennuksessa ravintolan kanssa.

Itse asiassa tilat, joissa Kellariravintola toimii, ovat aikoineen olleet kirjakaupan varastotiloja. Rakennus on rakennettu jo vuonna 1887.

Kellariravintola sijaitsee nimensä mukaan kellarissa, ja ravintola on sisustettu tunnelmallisen modernisti. Jotain viitteitä historiaan rakennuksesta kuitenkin löytyy.
– Tilassa on aikoinaan toiminut muun muassa Wegeliuksen rohdoskauppa. Ravintolan kabinetin katot ovat peltiä siksi, että rohdoskaupan höyryt eivät olisi siirtyneet yläkerroksiin, Hietamäki kertoo.

”Meille tullaan niin huomioliiveissä kuin puvuissakin.”

Hietamäen mukaan Kellariravintolassa käy lounastamassa monenlaiset ihmiset.
– Meille tullaan niin huomioliiveissä kuin puvuissakin, hän kuvaa.

Asiakaspaikkoja ravintolassa on 140. Lounassalien lisäksi tilasta löytyy pienempiä kabinetteja. Niitä voi varata yksityiskäyttöön, mutta myös lounaalla ne ovat avoinna.
– Meillä käy esimerkiksi ryhmiä lounastamassa aina kerran kuukaudessa ja he käyttävät kabinetteja, Hietamäki kertoo.

Kesäaikaan lounastamassa käy työssäkäyvien lisäksi erityisesti turisteja. Kesä näkyy ravintolassa muutenkin.
– Salaatteja menee selvästi enemmän kuin talvella, Hietamäki sanoo.

Lettuja tarjolla.
Lettuja tarjolla.

Lounaalla Kellariravintolassa luotetaan perinteiseen kotiruokaan. Lounasbuffetissa on tarjolla päivittäin keittoa, salaattipöytä sekä kahta tai kolmea pääruokaa.
– Jos tarjolla ei ole kasvisruokaa, niin sitä saa aina keittiöstä pyytämällä. Muutenkin erikoisruokavaliot voidaan huomioida ja tehdä ruuat erikseen keittiöstä, Hietamäki sanoo.

Haastattelupäivänä ravintolassa on hernekeiton ja Lindströmin pihvien lisäksi pääruokana tarjolla broilerfilettä valkosipulikastikkeella ja riisillä. Salaattipöytä on runsas ja tarjolla on erikoisuuksiakin, kuten useammassa pöydässä keskustelua herättäviä minikokoisia kirsikkatomaatteja muistuttavia palleroita.
– Ne ovat makeita pisarachilipaprikoita, ensimmäistä kertaa meillä kokeilussa, mutta aika hyviä, Hietamäki hymyilee.

Kellariravintola

  • Linnankatu 16.
  • Lounas ma–pe 11–14.30.
  • Lounasbuffet 10,40 euroa, keitto ja salaattilounas 8,70 euroa.
  • Kesällä ravintola on remontin vuoksi suljettuna kaksi viikkoa juhannuksesta.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi