Juttu

JUTTU | Anu Välilä |

Lounaspaikka: Keittolounas Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa

Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa sijaitsevassa Cafe Vanhassa Tammessa voi nauttia keittoa joka päivä. Lounaan lisäksi kannattaa varata aikaa myös kasvihuoneissa ja puutarhassa kiertelyyn.

Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa sijaitseva Cafe Vanha Tammi on yksi kaupungin vähemmän tunnetuista helmistä. Kahvilan vieressä olevissa kasvihuoneissa voi nauttia tropiikin lämmöstä ja upeista kasveista sekä ihastella lammessa uiskentelevia karppeja ja puissa lenteleviä undulaatteja ympäri vuoden. Keväällä ja kesällä voi lähteä kävelyretkelle puutarhaan, jossa on muun muassa lampia, kiinalainen puutarha ja valtavasti kasveja ja kukkia.

Cafe Vanha Tammi on osa Sunborn Saga Oy:ta, joka pyörittää saarella ravintolaa myös Ruissalon kylpylässä ja Honkapirtissä. Samaan ketjuun kuuluvat myös muun muassa Logomo Kitchen, Teatro, Pinella, Naantalin Kaivohuone ja ravintola Snickari.
– Vanhasta Tammesta tuli osa Sunborn Sagaa loppuvuodesta 2016. Näimme, että tämä on vähän erilainen paikka tällä saarella ja Honkapirtin ja Ruissalon kylpylän kanssa paikat täydentävät toisiaan, ravintolapäällikkö Janne Johansson sanoo.

Vanhassa Tammessa on tarjolla keittolounas päivittäin.
Vanhassa Tammessa on tarjolla keittolounas päivittäin.

Kahvilassa on toiminut vuosien varrella useita yrittäjiä. 2016 koko konsepti muutettiin, keittolounas päivitettiin ja paikan ilmettä kohennettiin.

Vanhassa Tammessa on tarjolla keittolounas joka päivä. Lounaaseen kuuluu kahvi ja tee sekä Sunborn Bakeryn leipää.

Johansson kertoo, että käytössä on kahden viikon kiertävä keittolista. Listalta löytyy muun muassa jauheliha-, kana-kookos- ja siskonmakkarakeittoa. Torstai on perinteinen hernekeittopäivä, jolloin tarjolla on myös pannukakkua.
– Ehdottomasti suosituin keittomme on lohikeitto, jota on tarjolla aina sunnuntaisin.

Testipäivänä tarjolla oli sopivan täyttävää gulassikeittoa, jonka kypsäksi hautunut liha oli suussa sulavaa. Jälkiruuaksi päätimme lounasseuralaisen kanssa maistaa Johanssonin kovasti kehumia vegaanisia munkkeja. Tuhti, kardemummalla maustettu munkki oli todellakin kaikkien ylistyssanojen arvoinen. Siinä siis kasvien ja kukkien lisäksi yksi syy palata Vanhaan Tammeen!

Keitot, samoin kuin vitriinissä erikseen myytävät munkit, kakut sekä makeat ja suolaiset piirakat, valmistetaan Naantalin kylpylän keittiössä, josta ne kuljetetaan kahvilaan.
– Ehdoton bravuurimme ovat leipomotuotteet, joista suuri osa on gluteenittomia ja laktoosittomia. Meillä on myös hyvä valikoima vegaanisia tuotteita, kuten munkkeja ja leivoksia.

Silloin tällöin Vanhassa Tammessa järjestetään erikoislounaita. Esimerkiksi äitienpäivänä tarjolla oli salaattipöytä ja kakkukahvit.
– Olemme toimineet vasta sen verran vähän aikaa, että kokeilemme ja kehittelemme erilaisia juttuja.

Cafe Vanhan Tammen bravuuri ovat Sunborn Bakeryn kakut ja munkit. Myynnissä on myös vegaanisia munkkeja.
Cafe Vanhan Tammen bravuuri ovat Sunborn Bakeryn kakut ja munkit. Myynnissä on myös vegaanisia munkkeja.

Vanhassa Tammessa työskentelee kaksi vakituista työntekijää sekä lisäksi tuuraajia ja kesäapulaisia. Kahvilassa ja näyttelytilassa on yhteensä noin 80 asiakaspaikkaa. Johanssonin mukaan suuri osa asiakkaista yhdistää lounaan kasvikierrokseen, mutta jotkut tulevat varta vasten lounaalle.

Vanha Tammi on suosittu paikka erityisesti keväällä, jolloin kasvitieteellisen puutarhan luonnon kauneutta tullaan ihastelemaan bussilasteittain. Toinen vilkas ajankohta osuu hiihtolomaviikkoon.
– Arkisin meillä käy paljon opiskelijoita ja eläkeläisiä. Viikonloppuisin väkeä käy enemmän kuin arkisin. Silloin ihmiset tulevat Ruissaloon kävelylle ja poikkeavat samalla lounaalle. Ja ne, joilla ei ole niin kova nälkä, nauttivat ainakin munkkikahvit.

Vanha Tammi on vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksia varten. Tilaisuuksia voi järjestää ilta-aikaan, kun puutarhapuoli on kiinni.

Puutarhasta ei tarvitse myöskään lähteä kotiin tyhjin käsin. Tuliaisiksi voi ostaa muun muassa taimia ja siemeniä, Ruissalon tammista valmistettuja voiveitsiä ja salaatinottimia sekä luontoaiheisia kortteja ja kirjoja.

Cafe Vanha Tammi

  • Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Ruissalon puistotie 215
  • Lisätietoja: Puh. 044 55 66 157, info@vanhatammi.fi, verkkosivut.
  • Avoinna ma–su kello 10–17. Keittolounas joka päivä kello 11.30–15. Hinta 10 euroa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi