Juttu

JUTTU | Anu Välilä |

Lounaspaikka: Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Lounaskahvila Kirsikankukan yrittäjä ja kokki Daniela Ticarau on kulkenut pitkän tien Romaniasta suomalaisten lounastajien sydämeen. Kymmenessä vuodessa juuret eivät ole unohtuneet, vaan naisen ruuissa maistuvat romanialaisesta keittiöstä tutut maut.

Turun Kärsämäessä, keskellä teollisuusaluetta, sijaitsee pieni lounaskahvila, jossa pääsee maistamaan romanialaisia ruokia sekä suomalaista ruokaa romanialaisella twistillä.
Herkkujen takana on yrittäjä ja kokki Daniela Ticarau, joka tuli perheineen Romaniasta Suomeen kymmenen vuotta sitten.

Ticarau oli valmistunut entisessä kotimaassaan kokiksi ja työskennellyt pitopalvelussa. Suomesta ei kuitenkaan löytynyt suomen kieltä taitamattomalle alan töitä. Eron myötä kahden pienen lapsen yksinhuoltaja sisuuntui. Hän alkoi opiskella kieltä ja etsiä töitä.

Ticaraun ensimmäinen työpaikka oli Lindrothin puutarhassa. Ravintola-alan työt hän aloitti Kaarinan Rantaravintolan keittiössä.
– Aluksi en uskaltanut puhua suomea, mutta kun turkkilainen pomoni siirsi minut kesän jälkeen kassalle, oli alettava hiljalleen puhua. Pomoni sanoi, että pärjään hyvin, kun hymyilen ja kysyn vain mieto vai tulinen, täällä vai mukaan, Ticarau muistelee nauraen.

Myöhemmin mieluisa työpaikka löytyi Parilla Steak Housesta. Ticarau ei ollut koskaan valmistanut suomalaisia ruokia, mutta se taito oli ehtona työpaikan saamiselle.
– Paikan pomo pyysi valmistamaan makaronilaatikkoa ja jauhelihakastiketta. Jos hän tykkäisi, saisin paikan. Katsoin googlesta, miten ne valmistetaan, ja sain paikan.

Kun ravintola lopetti, Ticarau jäi työttömäksi. Hän oli jo pitkään haaveillut omasta ravintolasta ja päätti tarttua tilaisuuteen, kun ystävä esitteli hänelle lounaskahvilan Turun Kärsämäessä. Ruoka- ja juhlapalvelut Kirsikankukka avasi ovensa kaksi ja puoli vuotta sitten.

”Teen edelleen paljon suomalaisia ruokia, kuten lihapullia ja jauhelihapihvejä, mutta ne maistuvat eriltä kuin perinteiset suomalaiset versiot.”

Kirsikankukka tarjoaa lounasta romanialaisella twistillä. Aluksi Ticarau valmisti suomalaisia ruokia ja maistatti niitä suomalaisella miehellään. Perinteiset suomalaiset ruuat ovat Ticaraun mielestä turhan mauttomia, ja kermaa käytetään ihan liikaa.

Romaniassa ruoassa käytetään paljon valkosipulia ja yrttejä, kuten tilliä, persiljaa ja lipstikkaa. Ne maistuvatkin myös Kirsikankukan lounaissa.
– Teen edelleen paljon suomalaisia ruokia, kuten lihapullia ja jauhelihapihvejä, mutta ne maistuvat eriltä kuin perinteiset suomalaiset versiot. Lisäksi valmistan romanialaisia ruokia, kuten kanasoppaa mannapuurosta valmistetuilla dumplingseilla ja micejä eli jauhelihapötköjä. Joskus olen tehnyt polentaa, mutta se ei maistunut suomalaisille.

Kirsikankukan asiakaskunta koostuu pääosin lähialueella työskentelevistä miehistä. He ovat Ticaraun mukaan ottaneet uudenlaiset maut hyvillä mielin vastaan.

Metsästäjänleike yrttiperunoiden kera.
Metsästäjänleike yrttiperunoiden kera.

Ticarau suunnittelee lounasmenun itse, mutta asiakkaiden toiveita kuunnellen. Lounaalla on tarjolla kaksi lämmintä vaihtoehtoa, salaattipöytä, itse leivottua leipää sekä kahvia ja teetä. Pizza- ja makkaraperunapäivät vetävät hyvin väkeä.

Perjantai on monen asiakkaan lempipäivä, sillä silloin tarjolla on aina pihviä. Eikä mitä tahansa pihvejä vaan todella suurikokoisia pihvejä, joilla varmasti lähtee isompikin nälkä.

Testipäivänä tarjolla oli ratatouillea sekä metsästäjänleike yrttiperunoiden kera. Testattavaksi valikoitui jälkimmäinen vaihtoehto. Annoksessa oli lisäksi keitettyjä kasviksia sekä sienikastiketta.

Munajauhoseoksella paneroitu leike oli maukas, mutta omaan makuun liian iso. Yrttiperunat toivat mukavasti vaihtelua lounaspöydistä usein löytyville keitetyille perunoille ja muusille. Annoksen ehdoton kruunu oli sienikastike, jonka kantarellit Ticarau oli poiminut omin käsin.
– Tykkään käydä metsällä ja poimia sieniä ja marjoja. Omalla pihalla kasvatan muun muassa yrttejä, joita myös käytän ruuanvalmistuksessa.

”Lounaskahvilan miehet söisivät vain piispanmunkkeja ja pullaa, mutta totutan heitä hiljalleen uusiin makuihin leipomalla erilaisia kakkuja.”

Kirsikankukassa on 50 asiakaspaikkaa. Ticarau pyörittää lounaskahvilaa yksin. Hän on niin kokki, kassa, tiskari kuin siivoojakin. Haaveena on kasvattaa yritystä.

Lisäksi nainen haaveilee omasta konditoriasta, joka valmistaisi aitoja romanialaisia leivoksia ja kakkuja. Ne ovat hänen todellinen intohimonsa, mutta tällä hetkellä Ticarau leipoo niitä lähinnä silloin, kun hänen äitinsä tulee käymään Romaniasta.
– Romaniassa tykätään esimerkiksi kosteista, rommiaromilla kostutetuista suklaakakuista.

Kirsikankukka tarjoaa myös pitopalvelua. Sen puitteissa Ticarau pääsee leipomaan kakkujakin. Kakkuja syntyy myös muun muassa lähialueen yritysten tilaisuuksiin.
– Lounaskahvilan miehet söisivät vain piispanmunkkeja ja pullaa, mutta totutan heitä hiljalleen uusiin makuihin leipomalla erilaisia kakkuja, Ticarau sanoo iloinen pilke silmäkulmassa.

Ruoka- ja juhlapalvelut Kirsikankukka

  • Tiemestarinkatu 5, Turku.
  • Lounaskahvila avoinna klo 7.30–15. Lounas 10.30–13, sis. lämmin ruoka, salaatti, leipä, juoma sekä kahvi/tee.
  • www.kirsikankukka.com.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi