Juttu

JUTTU | Jaana Pakarinen |

Lounaspaikka: Helmikahvila tarjoilee kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Kun istahtaa Helmikahvilan pöytään lounaalle, voi helposti mielessään kuvitella, miten samassa paikassa on istuttu syömässä jo yli 80 vuotta sitten ja katseltu suurista kaartuvista lasi-ikkunoista viereisen linja-autoseman tulevia ja lähteviä busseja ja sinne tänne kiiruhtavia matkustajia.

Sisustus on varmasti toisenlainen kuin silloin, mutta rakennus on sama kuin 1930-luvulla. Paikan historiasta muistuttavat myös kahvilan katosta roikkuvat vanhoista valokuvista tehdyt taulut.
– Sisustuksesta joku voisi sanoa, että tämä on tällainen retro, mutta tyyli sopii vanhaan rakennukseen. Itse rakennus on suojeltu, Helmikahvilan yrittäjä Marja Vaiste kertoo.

Rakennus on rakennettu vuonna 1934 Shellin huoltoasemaksi ja piirikonttoriksi – mistä nykyinenkin nimi, Helmi, juontaa juurensa. Aiemmin paikalla on toimut Helmibaari, nykyisin Hotelli Helmi sekä Helmikahvila.

Marja Vaiste aloitti Helmikahvilan yrittäjänä pari vuotta sitten. Sitä ennen Hotelli Helmi omisti myös Helmikahvilan. Nykyisinkin paikat tosin tekevät yhteistyötä muun muassa siten, että hotellin aamupala tarjoillaan Helmikahvilan tiloissa.
– Erityisesti kesäaikaan lounasasiakkaissamme on myös paljon hotellin asukkaita, Vaiste kertoo.

Helmikahvilan lounaalla tarjotaan perinteiseen ympäristöön sopivasti perinteistä kotiruokaa.
Helmikahvilan lounaalla tarjotaan perinteiseen ympäristöön sopivasti perinteistä kotiruokaa.

Vaiste itse on pitkän linjan yrittäjä, ja hän on toiminut Tuorlan majatalon emäntänä jo vuodesta 1998 saakka.
– Mutta kolme vuotta täytyi pohtia, että aloitammeko pitämään lisäksi tässä, ennen kuin uskalsin, Vaiste naurahtaa.

Sittemmin yritystoimintaa on laajennettu myös muualle, sillä maaliskuun puolivälistä Vaiste on pyörittänyt myös läheistä Ravintola Verkahovia.
– Siinä suhteessa olemme lounastarjonnassa vähän itse itsemme kilpailijoita, kun lähekkäin on kaksi omaa lounaspaikkaa, Vaiste hymyilee.

Helmikahvilan lounaalla tarjotaan perinteiseen ympäristöön sopivasti perinteistä kotiruokaa. Haastattelupäivänä tarjolla on muun muassa silakkaa ja perunamuusia, sekä punapippurihärkää ja pastaa. Kasvisvaihtoehtoina on tomaatti-basilikakeittoa sekä runsas salaattipöytä. Lisukkeeksi löytyy useampia leipälaatuja ja croisantteja. Jälkiruoaksi tarjotaan tuoreista hedelmistä tehtyä raikasta salaattia.

Näkymä Helmikahvilasta.
Näkymä Helmikahvilasta.

Vaikka maut ovat perinteisiä, niihin on selvästi panostettu.
– Haluan, että ruoka maistuu siltä, mitä se on. Mausteita pitää käyttää sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän, kokki Harri Niinikoski kuvaa.

– Koska Helmikahvilan asiakaskunta on moninainen, täytyy ruuankin olla monipuolista, Vaiste kertoo.

– Meidän asiakaskunnassamme on paljon esimerkiksi rakennustyömiehiä, jotka kaipaavat tukevaa ruokaa, että jaksavat tehdä ruumiillista työtä. Sitten taas toisaalta on paljon muitakin työpaikkoja lähistöllä ja esimerkiksi viereisen Terveystalon työntekijät suosivat usein terveellistä kasvisruokaa. Siksi meillä on joka päivä myös kasvisruokavaihtoehto, Vaiste kuvaa.

– Ja sitten tulee tietysti myös paljon ihmisiä matkalaukkujen kanssa. Ja tästä isoista ikkunoista on hyvä seurata oman linja-autonsa saapumista, hän kertoo.

Helmikahvila

  • Tuureporinkatu 11, Turku.
  • Avoinna ma–pe kello 6.30–17, la–su kello 7–11.
  • Lounas arkisin kello 11–14.
  • Koko lounas 9,80 euroa. Keitto-, salaattipöytä ja jälkiruoka 8,50 euroa sekä keitto- tai salaattipöytä ja jälkiruoka 7,50 euroa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi