Juttu

JUTTU | Kirsi Saivosalmi |

Lounaspaikka: Göranin lounaassa maistuu saaristo

Merikeskus Forum Marinumissa sijaitseva ravintola Göran satsaa merellisiin makuihin.

– Lounaan kantava teema on saaristolaisbuffet. Myös perjantain kalakeitosta on tullut tosi suosittu, kertoo ravintolapäällikkö Janne Ripatti purjevene Daphne taustallaan.

Kirjailija Göran Schildtin vanha vene on ravintolasalin katseenvangitsija, jota tullaan ihailemaan Ruotsista asti. Etenkin kesällä museon yhteydessä sijaitseva ravintola täyttyy matkailijoista.

Huhtikuisena keskiviikkona pöydissä istuu kuitenkin paljon paikallisia lounastajia. Myös merikeskuksen kokoustiloja käyttävät seurueet ruokailevat usein Göranissa, jossa asiakaspaikkoja on 130.

Kesäisin Göranin valttikortti on aurinkoinen ja noin 200-paikkainen terassi, josta näkee suoraan Turun ylpeyden, Suomen Joutsenen.

Daphne on ravintolasalin katseenvangitsija
Daphne on ravintolasalin katseenvangitsija

Buffetin luona käy vierailupäivänä kova kuhina. Saaristolaispöydästä otetaan alkupaloja, joiden jälkeen ruokailijat voivat siirtyä keiton kautta lämpimään ruokaan.

Tällä kertaa buffetin antimiin kuuluu kukkakaali-parmesankeittoa sekä kananpoikaa kevätvihannesten ja cremolata-kastikkeen kera. Lounaaseen kuuluu lisäksi salaattia, oman leipomon leipää, pienpaahtimon kahvia ja jälkiruoka.

Edullisemman ja kevyemmän aterian voi itselleen koota valitsemalla vain osan buffetin vaihtoehdoista. Esimerkiksi keittolounaan ja salaatin yhteishinnaksi tulee 8,70 euroa.

Listalla on myös päivän kala -annos niille lounastajille, jotka haluavat satsata vähän enemmän. Keskiviikkona tarjolla on turskaa mäti-voikastikkeen ja vuodenaikaan sopivasti parsarisoton kera.

Hintaa päivän kalalle kertyy peräti 23 euron verran, mutta huolella valmistetun ja kauniin annoksen tasapainoiset maut ovat hintansa väärti.

Listalla on myös päivän kala -annos niille lounastajille, jotka haluavat satsata vähän enemmän.
Listalla on myös päivän kala -annos niille lounastajille, jotka haluavat satsata vähän enemmän.

Ripatti kertoo, että kala tulee ravintolan luottotoimittajalta Herkkunuotalta. Se palvelee Göranin ohella muitakin Voiveljet Oy:n ravintoloita, kuten Smöriä ja E. Ekblomia.

Edellä mainittujen ravintoloiden tapaan myös Göranissa käytetään mahdollisimman paljon lähituottajien antimia, varsinkin kesäisin, kun niitä on runsaasti saatavilla.

Ne jotka liikkuvat harvemmin Aurajokirannan satamanpäässä, eivät välttämättä ole huomanneet Forum Marinumin ravintoloitsijan vaihtumista. Voiveljet seurasi ravintoloitsijana Turun Osuuskauppaa vuoden 2016 kilpailutuksen jälkeen. Daphnena tunnettu ravintola vaihtoi samassa yhteydessä nimeään.

Merikeskus Forum Marinumin yhteydessä sijaitsevan ravintola Göran on auki aina kun museokin. Lounasajan ulkopuolella purtavaa myy Göranin kahvila.
Merikeskus Forum Marinumin yhteydessä sijaitsevan ravintola Göran on auki aina kun museokin. Lounasajan ulkopuolella purtavaa myy Göranin kahvila.

Merikeskuksen juhla- ja kokoustilojen tarjoiluista vastaava ravintola on auki yleisölle aina kun museokin. Lounasajan päätyttyä suuhunpantavaa saa Göranin kahvilasta.
– Kesäisin keittiö on auki myös iltaisin matkailijoita varten, Ripatti kertoo ja lisää, että myös jäätelökioski ravintolan edessä oli viime kesän uutuus, joka palaa tänä vuonna.

Turistien lisäksi myös moni paikallinen löytää tiensä Göraniin.
– Viikonloppuisin tästä on tullut kävelylenkkeilijöiden kääntöpaikka. Ihmiset käyvät meillä kahvilla tai kaakaolla ja munkilla ennen kuin kääntyvät takaisinpäin, Ripatti sanoo ja hymyilee.

Ravintola Göran

  • Linnankatu 72, Turku.
  • Lounas arkisin kello 10.30–14.30, viikonlopun saaristolaispöytä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16.
  • Kahvila on avoinna maanantaisin kello 10.30–14.30, ti–pe kello 10.30–19.00 ja la–su 11–19.
  • Arkipäivien saaristolaislounas-buffetin hinta on 18,50 euroa, keittolounaan 8,70 euroa.
    Kotiruokalounas on 10,40 euroa ja päivän kala lautasella on 23 euroa. Kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy salaattipöytä, oman leipomon leipä ja pienpaahtimon kahvi sekä jälkiruoka. Viikonlopun runsaamman saaristolaispöydän hinta on 35 euroa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kommentoi