Juttu

JUTTU |

Lehtikaali taipuu pestoon, lettuihin ja muhennokseen

Kallelan tilan keittiössä on valmistettu lehtikaalista vaikka mitä.
Virva Niittynen jakaa parhaat reseptinsä Turun Sanomien ja TS Ruuan lukijoille.

Lue juttu lehtikaalista ja Kallelan tilan lehtikaaliviljelmistä täältä.

Lehtikaalipesto

 
150 g keitettyä lehtikaalia
50 g siemeniä (auringonkukan, pinjan tms)

75 g raastettua parmesaania

1 dl rypsiöljyä

1 valkosipulinkynsi

suolaa, pippuria

Laita tehosekoittimeen pari minuuttia keitetyt lehtikaalit ja tilkka vettä. Lisää muut aineet, anna tehosekoittimen käydä, kunnes massa on tasaista. Pakkaa lasipurkkeihin. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Tulosta resepti


 

Vihreä smoothie

 
1 avokado
2 isoa lehtikaalin lehteä
2 dl vaniljan makuista (soija)jugurttia
1-2 dl (soija)maitoa
(hunajaa)

Laita tehosekoittimeen avokadon hedelmäliha, huuhdellut lehtikaalinlehdet ja jugurtti, lisää maitoa ja makeutta tarpeen mukaan. Anna tehosekoittimen käydä jonkin aikaa, tarkista välillä, onko koostumus jo sopivan sileää. Tarjoa heti.

Tulosta resepti

 

Lehtikaalimuhennos

 
öljyä
150 g lehtikaalia karkeasti rouhittuna
1-2 kesäsipulia
1 valkosipulinkynsi
tilkka vettä
1 dl ruokakermaa
suolaa, pippuria

Kuullota lehtikaalisilppua ja sipuleita öljyssä, lisää tilkka vetta ja anna hautua kannan alla. Lisää kerma noin kymmenen minuutin kuluttua ja anna hautua vielä 5-10 minuuttia. Tarjoa lisäkkeenä.

Tulosta resepti

 

Letut

150 g lehtikaalia
4 dl täysmaitoa

3 munaa

2 dl jauhoja

suolaa

voita

Hienonna tuoreet, huuhdellut lehtikaalin lehdet tehosekoittimessa maidon kanssa. Sekoita kulhossa maitoseoksen joukkoon munat, jauhot ja suola. Anna turvota puolisen tuntia. Paista letuiksi pannulla voin kanssa. Tarjoile puolukkahillon kera.

Tulosta resepti

 

Lehtikaalikeitto

150 g lehtikaalia
2 dl vettä
2 dl maitoa
1 rkl venhäjauhoja
½ tl fariinisokeria
yrttisuolaa

Poista kaaleista lehitruoti, huuhtele lehdet ja pilko karkeasti. Keitä vedessä kymmenisen minuuttia. Hienonna kaalit sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Yhdistä kattilassa kaalimuhennos ja maito, suurusta vehnäjauhoilla. Keitä viitisen minuuttia, mausta.

Tulosta resepti

23 vastausta artikkeliin “Lehtikaali taipuu pestoon, lettuihin ja muhennokseen”

  1. Irja Mahkonen, JÄRVENPÄÄ

    kylläpä kuulosti herkullisilta resepteiltä, ensi kesänä saa sitten omasta kasvimaasta tätäkin, pakko kokeilla, kuinka onnistun kasvattamaan tätä jaloa kaalia.:)


  2. H Lempiäinen

    Lehtikaali on upea vihannes, josta hirvet ja (ehkä jäniksetkin) pitävät. Kokemusta on: reilut 20 vuotta sitten kasvatin lehtikaalia mökin kasvimaalla. Elokuun lopulla ihailin tulevaa kaalisatoa, mikä näytti aivan loistavalta (lehti-, parsa-, ruusu-ym kaalit kaiken muun herkun ohella). Tuumasin puolisolleni, että kahden viikon kuluttua seuraavalla mökkikäynnillä meillä on sadonkorjuuviikonloppu :).
    Koko kasvimaa oli tuon kahden viikon kuluttua täynnä hirvenjälkiä – kaikki oli kelvannut


  3. ANNE TARINO

    Kapinakokki teki tv:ssä lehtikaalista shipsejä, kaalinlehdet revittynä uunipellille päälle öljyä suolaa ja mustapippuria, muistaakseni 150 asteinen uuni ja 10 min. Harmi etten ole päässyt kokeilemaan kun meidän kaupoista ei lehtikaalia löydy 🙁


    • tsruoka

      Hei, kyllä lehtikaalia löytyy isommista kaupoista, mutta sesonki ei ole tainnut alkaa ihan vielä! Viime syksyn lehtikaalibuumin jälkeen useampikin viljelijä on ottanut sitä valikoimiinsa, joten eiköhän sitä kohta taas saada! -Heli


      • Tuija Palonen

        Onneksi meidän lähiK-kaupasta olen löytänyt lehtikaalipussin, mikä useimmiten tarttuu matkaan. Siitä saa niin mainioita patoja, kastikkeita ja varsinkin pelkästään sipulin, porkkanan, ,palstelnakan ja eriväristen paprikoiden, kuin myös sienten (jos on oikein hyvä päivä, niin haaparouskut hiukka ryöpättyinä ovat vallan manioioita) kera (kotimaisia juuresten, tietenkin) aivan mahtavan lisukkeen (itselläni taitaa lautanene täyttyä enite juuri tästä lehtikaali-jutusta) lihalle ja joko perunalle, riisille, pastalle, kuskusille ja mitä niitä kaikkea onkaan, Se väri-iloittelu on mahtavaa – maku on erinomainen ja silmäniloa riittää!! Suosittelen


    • Minna Loikkanen

      Onnistui hyvin. Ensivaikutelma oli ihmettelevä. Seuraavaksi niitä popsi innolla. Sitten tuli vastaan tökkiminen -ehkä currua liikaa, tuntui jälkimakuna pitkään.


  4. Anna Liisa Tajasvuo

    Kiitän upeista ohjeista ja kerron, että keväällä päätin – ihan ilman ennakkotietoja – laittaa lehtikaalia kasvamaan tänne Pohjois-Karjalan kivikkoiseend kasvimaahan. Ja nyt, upeat kaalit kasvavat ja olen jo höyryttänyt monta pussukkaa odottamaan talven lettutaikinan ja perunamuusin jatkeeksi. En rohkene edes kuvitella, että hirvet löytäisivät nuo komeat kasvustot. Anna Liisa, karjalainen kasvattava.


    • tsruoka

      Kiitos viestistäsi, kiva kuulla että sivustoamme luetaan ympäri Suomen. Lehtikaali on herkkua! Lisää reseptejä luvassa torstaina 🙂 terveisin Heli


  5. Härkälä Liisa

    Meillä Satakunnassa talon pihapiirissä taas jänikset syövät lehtikaalin mielellään ja äkkiä. Yhtenä vuonna ajattelin, että sitä voi sieltä ottaa pitkin talvea, koska pakkanen vain parantaa sen makua, mutta vain rangat olivat jäljellä, joten kokemuksesta voin sanoa, että pitää suojella verkoilla tms. jäniksiltä. Itse olen kuivattanut ja hienontanut lehtikaalia tölkkiin, josta sitä on helppo lisäillä ruokiin. Siitäkin lehtikaali on hyvä, että vaikka kaaliperhosen toukat söisivät eka sadon, ehtii toinen sato tulla vielä oikein hyvin, kun karsii ne vioitetut lehdet pois.

    t. Liisa


  6. anna salminen

    Kiitos ohjeista, kokeilen!

    Eka kesää kasvimaallani, kaunis ja rehevä lehtikaali. Kaaliperhoset ja toukat meinasivat vallata alkukesästä. Tolu-vedellä voitin taistelun. Nyt maistellessa maku raakana maistuu kitkerältä? Onko sittenkin kuivan kesän aiheuttama maku? Ei haittaa vaikka nyt ekakerralla kaali jäisikin vain kasvimaan kaunistajaksi. Ensikesänä uusiksi.

    t. Leena


  7. Liisa Härkälä

    Anne, helposti lehtikaali maistuu minunkin mielestäni hieman kitkerältä, mutta kun olen riipinyt ne toukansyömät ”vanhat” lehdet pois, niin mielestäni uudet maistuvat paremmilta. Eli jos sulla on enemmän kuin yksi kasvi, minä sinuna kokeilisin riipiä yhdestä kasvista lehdet pois, kasvi tekee kyllä uudet vielä syksyn mittaan. Tämä on minun kokeilemani eli ei mitään parempaa näyttöä ole eli omalla vastuulla!

    Liisa


  8. Marjut Liimatta-Luoma

    Lehtikaali on upea kasvi,, varsinkin loppukesästä ja myöhään syksyyn saa satoa, jopa lumen seasta!
    ,Viimekesän satoa tuli kuivattua ja purkista siroteltua keittoihin mutta valitettavasti en arvostanut sitä riittävästi joten suurimman osan hivautin kompostoriin keväällä.
    Kesällä taimimyymälän poisto-osastolta tarttui neljä tainta mukaan ja nyt on ”ylituotantoa”.
    Siis höyryttämään….mutta kuinka pitkä höyrytysaika esim. höyrykattilassa? Jätetäänkö hiukan raa’aksi vai täyskypsäksi?Antaako makua muihin pakasteisiin?

    Marjut


    • tsruoka

      Moikka, lehtikaalin arvo on tainnut nousta tietoisuuteen vasta ihan tässä viimeisen vuoden aikana! Pahoittelut, en pysty antamaan ihan tarkkaa aikaa, riippuu hellan tehosta ja kattilasta ja lehtikaalimäärästä. Itselläni sopiva aika oli kymmenisen minuuttia. Vartin kohdalla lehdet olivat jo ihan ruskeita ja velttoja ja maistuivat pahalta. Kannattaa siis jättää mieluummin hiukan napakaksi. Mitään ongelmaahan ei ole syödä lehtikaalia raakanakin, mutta melkoisesti pureskeltavaa siinä silloin on 🙂
      Iloa kokkailuihin! -Heli


  9. EevaE

    Lehtikaalikeittoresepti kuulostaa aika pieneltä annokselta. Miten monen hengen resepti se on?


  10. Lhoo

    Laitoin juuri sipsejä ja en oikein saanut ahaaelämystä niiden kanssa. Koostumus oli rapea, ei palanut, mutta sipsi katosi suuhun kuin tuhka jättäen jälkeensä lehtiruodin ja osan lehteä jota ei puremalla saa hienoksi. Koostumus olikin suurin ihmetys.
    150 astetta 15-20 minuuttia, öljyllä ja ripauksella suolaa höystettyjä.
    Menikö jokin vikaan?


    • tsruoka

      Kuulostaa siltä että meni ihan kuin pitikin, paitsi se sitkeä lehtiruoti kannattaa poistaa 🙂 Nämä sipsit ovat jakaneet mielipiteitä – toiset tykkää, toiset ei. Ovat tosiaan mureita ja sulavat suuhun. Ehkä jos käytät vähän enemmän suolaa ja esim maustettua öljyä, saat niihin enemmän makua. -Heli


  11. Mari

    Sairaan hyvvää lehtikaaöimuhennos,lisäsin kesäkurpitsaa,sambal oelekia siinä kastiketta ja chilitofua. Riisin kanssa, nam!!!!


  12. Leena

    Kiitokset resepteistä. Tänä vuonna kokeilin lehtikaalia kasvihuoneessa, sato on runsas eikä
    ”ötököistä” vielä toistaiseksi vaivaa.


  13. Anita Mäntylä

    Miksi pitäisi höyryttää ensin,minä pakastan suoraan maalta annospusseihin 7-8 vartta,otan ruodit pois ja pakasteesta otettua murskaan jäiset lehdet silpuksi rutistelemalla pussia ja kaadan taikinaan,kastikkeeseen tai mihin ikinä tarvitsekaan. Kätevää,helppoa ja hyvää Olen kasvattanut lehtikaalia vuosia,mutta harso tarvitaan suojana.


  14. Leena Lilja

    Hei! Ensi kertaa lehtikaalia kasvattaneena ja aika suureksi päästäneenä kysyn, voiko niitä paksumpiakain varsiosia hyödyntää – vaiko vain lehdet?

    Lettu


Kommentoi