Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Lehtikaali, persimon ja kananmunataksi – tässä vuoden 2014 ruokasuosikit!

Suomalaista superruokaa, lehtikaalia, kasvaa nyt puolen hehtaarin verran Kallelan tilalla Perniössä. Kokeilun äiti on tilan emäntä Virva Niittynen. Kuvat: Johnny Holmén
Suomalaista superruokaa, lehtikaalia, kasvaa muun muassa Kallelan tilalla Perniössä. Kokeilun äiti on tilan emäntä Virva Niittynen. Kuva: TS/Johnny Holmén

Lehtikaali rynnisti kotikeittiöihin toden teolla vuonna 2014. Pitkään lähes unholassa ollut kasvis muuttui trendikkääksi, ja siitä kirjoitettiin paljon ruoka-alan lehdissä ja blogeissa. Suosion kasvaessa lehtikaali sai runsaasti hyllytilaa myös isoista ruokakaupoista, ja moni kokeili lehtikaalin kasvattamista itsekin.

TS Ruoka -sivuston vuoden 2014 luetuimmista jutuista peräti kaksi käsitteli lehtikaalia. Sivuston suosituin juttu oli Lehtikaali on monikäyttöinen terveyspommi, ja viidenneksi suosituin Lehtikaali taipuu pestoon, lettuihin ja muhennokseen. Juttuja myös kommentoitiin ahkerasti.

Sivuston toiseksi suosituin juttu – ja samalla sivuston suosituin resepti – oli Maailman paras bataattikeitto, joka on ollut suosituimpien juttujen joukossa julkaisemisestaan asti.

Kolmannen tilan vei Makea persimon on suomalaisille uusi tuttavuus ja neljänneksi klikatuin juttu esitteli Vuoden 2014 viinit.

 

Vaahteramäen tilan ulkokananmunia alkaa kohta saada ainakin Uudellamaalla kaupoista.  Sen lisäksi MunaEggsPressin kuusi reittiä Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Itä- ja Länsi-Uusimaa sekä Helsinki pitää eteläisen Suomen tilausten mukaan ulkokananmunissa.
Mikko Välttilä ja hänen kanojensa munat olivat vuoden 2014 ruokailmiö. Kuva: TS/Shoja Lak

Vuoden 2014 ilmiöksi nousi Vaahteramäen tilan kanamunataksi, joka on saanut ihmiset kerääntymään kerran kuukaudessa huoltoasemille ostamaan munia suoraan tuottajalta, Mikko Välttilältä.

Joulun alla pintaan nousi toisten auttaminen, ja siitä hienona esimerkkinä toimi vähävaraisille perheille joulupäivällisen tarjonnut turkulainen ravintola Nick´s Food Design.

 

Ravintola Kaskiksen Erik Mansikka ideoi Turun Sanomien lukijoille raikkaan siikacevichen, joka sopii hyvin alkuruoaksi kesäpöytään. Kuvat: TS/Jari Laurikko.
Erik Mansikan luotsaama Kaskis on noussut hyvän ruuan ystävien suosikiksi. Kuvat: TS/Jari Laurikko.

Turkulaisessa ravintolamaailmassa tapahtui paljon vuonna 2014. Kaupunkiin perustettiin uusia ravintoloita, kuten Kaskis ja Tårget, sekä kahviloita kuten Tiirikkala ja Gaggui Kaffela. Vähätorin ja jokirannan asema Turun ravintolamaailman keskuksena vahvistui koko ajan.

Food & Fun -tapahtuma järjestettiin vuonna 2014 ensimmäistä kertaa, ja se sai heti huikean suosion. Tapahtuma toi Turkuun joukon kansainvälisiä kokkeja, joiden loihtimia herkkuja nauttivat viiden päivän aikana tuhannet asiakkaat.

Turun ravintoloiden tasokkuus ei jäänyt korkeammilta tahoiltakaan huomaamatta, sillä Pohjoismainen White Guide -opas otti listalleen kolme turkulaisravintolaa. Mukaan pääsivät Kaskis, Mami ja Smör.

 

TS Ruoka -sivuston suosituimpien aiheiden joukkoon kuuluivat myös mandariini, granaattiomena, linssit, kvinoa ja leipomo Taikinajuuri.

Kommentoi