Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Lehtikaali on monikäyttöinen terveyspommi

Lehtikaali on oikea voimavihannes. Siinä on esimerkiksi kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Se sisältää myös paljon rautaa, kalsiumia ja proteiinia.

Lehtikaalia voi käyttää raakana tai kypsennettynä. Se sopii smoothien joukkoon, se taipuu pestoksi, siitä voi valmistaa keittoja ja muhennoksia.

Moni kasvissyöjä onkin tykästynyt lehtikaaliin, ja siitä on kirjoitettu paljon ruokablogeissa. Ongelmana on vain ollut se, että kotimaista lehtikaalia ei ole juuri kaupoista löytynyt.
Mutta tänä kesänä asiaan on tullut muutos. Suurten kauppojen vihannesosastoilta on yllättäen löytynyt sekä pakattua ja irtomyynnissä olevaa kotimaista lehtikaalia. Paketin kyljessä olevassa tarrassa lukee ”Kallelan tila”. Ajetaan siis Perniöön katsomaan, mistä kaalit ovat kotoisin.

Suomalaista superruokaa, lehtikaalia, kasvaa nyt puolen hehtaarin verran Kallelan tilalla Perniössä. Kokeilun äiti on tilan emäntä Virva Niittynen. Kuvat: Johnny Holmén

– Täällä nämä meidän kaalit ovat, esittelee Kallelan tilan emäntä Virva Niittynen, ja pian kahlataankin jo reisiä myöten kaalipellossa. Lehtikaalit kasvavat yllättävän suuriksi ja korkeiksi ja ovat kiitollisia kasvatettavia. Kunhan niitä kastelee riittävästi ja pitää kaalikoit loitolla, kaikki on hyvin.

– Lehtikaalin kasvatusta kannattaa ehdottomasti kokeilla kotonakin, innostaa emäntä.
Lehtikaali nimittäin sopii suomalaiseen ilmastoon mitä mainioimmin. Sen satokausi on pitkä, eikä se ota nokkiinsa kylmistä säistä.

Ajatus lehtikaalin viljelystä Kallelan tilalla oli juuri Virvan. Terveellinen ruoka on kiinnostanut häntä aina. Kun lehtikaalia ei tuntunut saavan oikein mistään, tuli mieleen, että mitäpä jos viljeltäisiinkin sitä itse.

Isäntä Antti Niittynen tuumi, että jos hommaan ryhdytään, niin ryhdytään sitten kunnolla. Kaalintaimia istutettiin keväällä puolen hehtaarin verran.

Lehtikaalin kerääminen, pesu ja pakkaaminen ovat käsityötä. Vaa’alla varmistetaan, että jokaiseen pakkaukseen menee oikea määrä kaalia.

Ennen kuin lehtikaalipussi on kaupassa ja kuluttajan kädessä, tapahtuu paljon.
Kaalien korjaaminen on kokonaan käsityötä. Myyntiin kerätään kasvin yläosassa kasvavat pienet ja keskikokoiset lehdet. Ne kootaan isoihin koreihin ja viedään pellolta tilan pakkaamoon. Siellä ne pestään kahdesti, punnitaan, niputetaan ja pakataan. Käsityötä sekin kaikki.

Moni tuottaja harmittelee sitä, miten kauppojen hyllyille on vaikea päästä. Niittyset sen sijaan ovat tyytyväisiä, lehtikaali on otettu hyvin vastaan.
– Toki tarvitaan vielä paljon tietoa, ennen kuin ihmiset löytävät tämän vihanneksen.

Lehtikaali uppoaa mainiosti smoothien joukkoon, ja lopputulos on pehmeän makuinen.

Lehtikaalireseptejä ei tarvitse kaukaa hakea, sillä niitä on kehitelty ahkerasti Kallelan tilan keittiössä. Virva Niittynen ottaa esiin paksun reseptivihkon ja antaa auliisti kopioida sieltä parhaimmat reseptinsä.

’Erilaisia muhennoksia ja patoja on tullut kokeiltua paljon, uusin keksintö on herkullinen lehtikaalipesto.  Ja kun tarvitaan nopeaa välipalaa, keittiössä pyöräytetään smoothie.
Kallelan tilalta toimitetaan lehtikaalia kauppoihin todennäköisesti aina lokakuun lopulle asti, kauemminkin, jos kysyntää riittää. Virva tahtoisi jättää kaalit lumenkin alle ja kokeilla, kauanko satoa voi korjata, mutta hän epäilee, että jossain vaiheessa isäntä tahtoo kyntää pellon talvikuntoon.

 

Virvan lehtikaalireseptit löytyvät täältä!

TS Ruoka -sivuston kestosuosikki, Miinan lehtikaalisipsien ohje löytyy Ripaus ja hyppysellinen -blogista!

 

Uusvanha lehtikaali

 • Vanha kansa tuntee lehtikaalin, mutta välillä se on ollut pitkään unohduksissa.
 • Lehtikaali on suomalaista superruokaa: sen C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea, ja se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa.
 • Lehtikaali säilyy karkean rakenteensa vuoksi hyvin, mutta on herkkä etyleenille. Sitä ei siis kannata sijoittaa esimerkiksi omenien tai tomaattien lähelle.
 • Lehtikaali tulee huuhdella ennen käyttöä. Karkean lehtiruodin saa leikattua helposti irti veitsellä, kun taittaa lehden ”kiinni”. Ruodin voi halutessaan kypsentää ja syödä, mutta se vaatii pitemmän kypsennysajan kuin itse lehtiosa.

 

28 vastausta artikkeliin “Lehtikaali on monikäyttöinen terveyspommi”

 1. Salme

  Artikkelissa puhutaan pestosta mutta ohjetta ei sitten löydykään. Sipsien ohje jaa että noin? Itse olen muutaman vuoden sipsejä tehnyt ja sanoisin että tuolla ohjeella metsään meneee tai ainakin palaa. Ovat ihan muutaman minuutin homma kiertoilmalla.


 2. Sanna Rosblom

  Siinähän se oli linkissä aivan selvästi, silmä käteen!


 3. pentti.hautala@luukku.com

  -Voisinko saada reseptejä, sipseistä, smoothiesta, lätyistä, keitosta,muhennoksista ym. muista herkullisimmista…
  Olen viljellyt lehtikaalia pinimuotoisesti monta vuotta ”Tuutilan” tilalla
  Tuulikki Hautala, Koskitie 12, 63600 Töysä
  SUURET KIITOKSET!!


  • tsruoka

   Hei Tuulikki, tuosta jutussa olevasta linkistä löydätsiis Virvan reseptejä, siellä juuri smoothie, keitto jne.

   Ja sipsien ohje löytyy jutussa olevasta linkistä Miinan blogista!

   yst terveisin Heli


 4. Lea Solehmainen

  Löysin lehtikaalin tänä kesänä ruokakauppani hevi-osastolta.Aiemmin en ole sitä hyllyllä nähnyt.Ihastuin oitis,käytän sitä salaatin tapaan leivän päällyksenä tai kiehautettuna.Syön ruotoineen ja hyvää on,lisukkeena voisulaa ja aromisuolaa.


 5. Kaija P

  Hei!
  Olen kuivannut lehtikaalia, jonka olen ostanut kaupasta. Pitääkö huuhtoa ennen kuivausta?


 6. Ritu-muori

  Eikös nuo Kallelan tilan lehtikaalit huuhdella kahdesti: pitääkö ne vielä kolmannen kerran huuhtoa?


 7. tsruoka

  Kyllä kannattaa silti huuhdella 🙂 -Heli


 8. Jaana Toivonen

  Lehitkaali kannattaa ryöpätä ennen kuivatusta.


 9. Olavi

  Alentaako Lehtikaali kolestrolia miten paljon


 10. myrkkyä!

  Tätä superherkkua ei kuitenkaan kannata syödä liikaa. Runsaan lehtikaalin syönnin on nimittäin todettu aiheuttavan mahdollisia terveysongelmia.
  Myrkkyjä maaperästä

  Lehtikaali imee tehokkaasti maaperästä ravinteita, mutta myös myrkkyjä. Tämän ominaisuutensa vuoksi lehtikaalit saattavatkin sisältää elimistölle haitallisia aineita, kuten alkuaine talliumia ja ympäristömyrkyksi luokiteltavaa kadmiumia.

  Suurina määrinä syötynä lehtikaalin onkin todettu aiheuttavan terveysongelmia. Pitkäaikaisia oireita ovat krooninen väsymys, ihon ja hiusten kunnon huonontuminen sekä rytmihäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa ruoansulatusongelmat ja gluteeniherkkyys.

  Vierasaineet voivat kulkeutua maaperään esimerkiksi liikennepäästöistä, joten myös kotiviljelmillä maaperään ja kasvupaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.


  • Virva Niittynen

   Hei! Terveiset taas täältä kaalipellon laidalta! Voin ilokseni kommentoida tähän tallium-keskusteluun , että olemme teettäneet laboratoriotestit Kallelan tilan lehtikaaleista ja niistä ei ole löytynyt talliumia. Kadmiumia emme testauttaneet mutta viljelyksemme sijaitsevat Varsinais-Suomalaisessa maalaismaisemassa eivätkä esim vilkasliikenteisten valtateiden varsilla, josta liikennepäästöinä kadmiumia voisi tulla. Lisäksi mainittakoon, että esim tupakoitsijat saavat kadmiumia melkoisia määriä. Että ainakin Kallelan tilan lehtikaaleja voi syödä huoletta niin paljon kuin haluaa! Hyvää ruokahalua ja syksyn jatkoa! terv. Virva Niittynen


 11. I. Parkkunen

  Aleksi Grym kirjoittaa toisaalla että lehtikaalipelottelu perustuu tiettyyn viraaliin huuhaa-sivuun. Huojentava tieto. Löysin suomennettuja lehtikaali pelotteluja parikin. Jopa sen sisältämän kalsiumin sanovat imeytyvän huonommin ja kehottivat nauttimaan maitoa – vaikka tutkimus 1) osoittaa lehtikaalin raudan imeytyvän maitoa PAREMMIN, 40.9% vs. 32.1%.

  Eilen keräsin Saimaan saaresta anopin lehtikaalia – siellä pitkä rivi valmistumassa. Varmistin personal trainer Thomas Tadlockilta tuleeko esim. kilpirauhasongelmaa suurten lehtikaalimäärien kanssa ja ei ole kuulemma sitäkään: “We’ve never seen extremely high intake of kale and broccoli and all other cruciferous veggies negatively affect our students with thyroid disease.”

  Tutkimus lehtikaalin kalsiumin imeytymisestä:
  1) Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin Nutr 1990; 51:656-657.


 12. Anna Koo

  Hei, olisin kiinnostunut, millaista lannoitusta/torjuntaa teidän tilan lehtikaalit saavat? Tai lehtikaalit yleensä. Onko saatavilla minkä verran täysin luomuluokituksen omaavaa kaalia? Artikkelissa kun puhuttiin kaalikoin loitolla pitämisestä. Lehtikaalia on tullut nyt syötyä paljon, mutta perheen pienimmälle sen antamista pieniä määriä enemmän arveluttaa mahdollisten myrkkyjäämien vuoksi. Kiitos etukäteen tiedoista.


 13. Sarkku

  Kiitos Vinkeistä!


 14. Lehtikaalisipsit | Kulttulinarismia

  […] kukaan kuullut lehtikaalista vielä muutama vuosi sitten? En minä ainakaan. Trendiherkkuun eli lehtikaalisipseihin, tuohon […]


 15. Marja-Liisa Metsälä

  Lehtikaalia pakastaminen?
  Jossain keittokirjassa kehotetaan lehdet keittämään ennen pakastusta, miksi?
  Voiko pakastaa keittämättä?


  • Turun Sanomat

   Moikka, tein yhtä juttua varten taustatyötä ja saamieni ohjeiden mukaan lehtikaalia voi pakastaa sekä raakana että kevyesti kypsennettynä. Ehkä jatkokäytön kannalta on helpompaa jos lehtikaali on kevyesti kypsenetty. Yst terveisin Heli


 16. Virva Niittynen

  Lehtikaalin pakastaminen. Omana vinkkinä kerron vielä, että pakastan yleensä raakana lehtiä isossa pussissa ja kun ne ovat vrk:n kuluttua jäätyneet, rutistelen pussia ja lehtikaalit menevät rouheeksi, josta sitten on kipolla kiva hakea tarvittava määrä kulloiseenkin ruokaan. Rouheen voi myös siirtää pakasterasiaan ja samalla noukkia kovat lehtiruodit joukosta pois, nekin ovat irronneet mukavasti. Näin saat kaalit pieneen tilaan ja heti käyttövalmiiksi. terv. Virva N


  • Turun Sanomat

   Kiitos hyvästä niksistä, Virva! 🙂
   -Heli


  • Helinä

   Hei,
   Sain siskoltani muutamia lehtikaalin taimia viime keväänä ja niistä kasvoi komeat kaalit. Laitoin niistä pakastimeen ison pussin (vain pestyinä). Pussista on kiva ottaa ’kourallinen’ lehtikaalia tuorepuuron/smootien joukkoon aamuisin. Fanitan lehtikaalia 🙂


 17. Vuokko Hakala

  Kasvatin mökillä lehtikaalia, ryöppäsin ja hienonsin sen. Pakasin kertakäyttöannoksina minigrippusseihin. Tein juuri smuuthien lehtikaalista, vadelmista, viinimarjoista ja maustamattomasta jogurtista makeutta vielä antamaan yksi banaani. Hyvää on. Terv. Vuokko


Kommentoi