Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Lämmin salaatti yhdistää parsan ja varhaisperunan

Alkukesän ihanimmat herkut, parsa ja varhaisperuna liittoutuvat tässä salaatissa, jonka voit tarjota lämpimänä tai kylmänä. Se sopii vaikka iltapalaksi kahdelle – tai tarjottavaksi vadilta juhlissa.

Moni kypsentää parsan vedessä, ja on pettynyt sen makuun ja rakenteeseen. Kannattaa mieluummin kypsentää parsa uunissa. Näin sen maku on paljon parempi, eikä parsasta tule yhtään vetinen, neuvoo keittiömestari Daniel Lemberg.

Paksummat parsat kannattaa kuoria, mutta ohutkuoriset voi hyödyntää tässä reseptissä mainiosti kuorimatta. Parsat pyöräytetään kevyesti pienessä määrässä öljyä ja ladotaan uunivuokaan. Reilut viisi minuuttia uunissa, ja ne ovat valmiita. Lemberg vinkkaa, että parsojen kypsymistä kannattaa tarkkailla, sillä uuneissa on eroja, ja tehokkaassa uunissa parsat voivat päästä kärähtämään.

Napsauta parsan tyvestä pala pois käsin. Silloin se katkeaa oikeasta kohdasta.

Myös varhaisperunat kannattaa keittää napakan kypsiksi, ei liian pehmeiksi. Keitinveden tulee olla reilusti suolaa ja perunat laitetaan kiehuvaan veteen. Porkkanoita sen sijaan ei tarvitse esikypsentää, vaan ne lämpiävät kevyesti pannulla.

Tähän ruokaisaan ja lämpimään salaattiin käytetään varhaisvihannesten lisäksi kahta eri lajia olevia papuja. Ne voi joko liottaa ja keittää alusta asti itse tai käyttää kaupasta löytyviä, valmiiksi kypsennettyjä papuja.

Varsinaista kastiketta salaatti ei tarvitse, mutta halutessaan siihen voi loppuvaiheessa lisätä hiukan öljyä.
– Kun salaatin pääsee tekemään kotimaisista perunoista, parsoista ja uuden sadon naattiporkkanoista, parempaa herkkua ei olekaan, sanoo Lemberg.
 

Katso video siitä, miten salaatti valmistuu Ammatti-instituutin keittiössä Lemminkäisenkadulla.

 

Lämmin salaatti varhaisvihanneksista

(kaksi annosta)

voita tai öljyä
1 salottisipuli suikaloituna
5 pientä kypsää varhaisperunaa lohkoina
½ pieneksi kuutioitu porkkana
3 rkl kidneypapuja
3 rkl voipapuja
5 uuniparsaa
2 rkl kapriksia
kourallinen persiljaa
suolaa ja pippuria myllystä

Valmista ensin uuniparsat alla olevan ohjeen mukaan.
Lämmitä kasari ja lisää voinokare tai kaksi ruokalusikallista öljyä. Lisää salottisipuli ja kuullota hetki.
Lisää perunat, pavut, porkkanat sekä pilkotut parsojen varret. Säästä nuput koristeluun.
Lopuksi lisää kaprikset, hienonnettu persilja sekä mausteet.
Kääntele paistos ja lisää tarvittaessa vähän öljyä, jotta saat kiiltoa salaattiin.
Tarkista maku ja aseta lautasille tarjolle. Koristele viimeiseksi parsannupuilla.

Vinkki: Voit myös halutessasi tarjoilla salaatin kylmänä.
Tämä salaatti sopii hyvin tarjottavaksi esimerkiksi juhlissa, kun kerrot määrät vieraiden määrällä.

Uuniparsa

500 g parsaa
1 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
valkopippuria myllystä

Taita tai leikkaa parsojen päät tyvestä. Taittamalla saat parsan napsahtamaan poikki oikeasta kohdasta.

Aseta parsat uuninkestävään vuokaa ja lisää  öljy.
Kääntele parsoja, jotta ne ovat kauttaaltaan öljyssä. Älä lisää öljyä, vaikka määrä näyttäisi vähäiseltä.

Mausta suolalla ja valkopippurilla. Älä käytä jauhettua valkopippuria, jota myydään pusseissa.
Kääntele parsoja ja laita vuoka uuniin. Kypsennä 200 asteessa seitsemän minuuttia.
Tarkkaile parsojen kypsymistä tarvittaessa vaikka hammastikulla, että pysyvät napakkana.

Kommentoi