Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Kylmäuutettu kahvi on tulevan kesän hitti

Maailmalta Suomeen rantautunutta, tällä hetkellä trendikästä kylmäuutettua kahvia on helppo valmistaa itsekin. Se vain ottaa reilusti enemmän aikaa kuin tavallisen kahvin keittäminen.

Kylmäuutettua kahvia. Kuva: TS/Jane Iltanen
Kylmäuutettua kahvia. Kuva: TS/Jane Iltanen

– Kylmäuutettua kahvia ei pidä sekoittaa jääkahviin, huomauttaa Noora Ylikoski. Hän on Pauligin Paula, hyvän kahvin lähettiläs, ja vieraili Turun Wiklundin kahviloissa viime viikolla.

Jääkahvi tehdään kuumasta kahvista ja jäähdytetään jääpaloilla. Kylmäuutettu kahvi taas on koko prosessin ajan  kylmää, ja valmistuksessa lämpö korvataan ajalla.

Ja sitä tarvitaankin: kylmäuutetun kahvin pitää antaa tekeytyä vähintään kahdeksan tuntia, mieluiten yön yli. Toiset antavat seoksen seistä 14-16, jopa 24 tuntia. Kahvin kannattaa antaa tekeytyä jääkaapissa, neuvoo Ylikoski.

Hän vinkkaa, että esimerkiksi pressopannu sopii mainiosti kylmäuutetun kahvin valmistamiseen.

– Mäntä pitää painaa alas vasta silloin, kun haluaa nauttia juoman. Juoman voi tämän jälkeen pullottaa ja nauttia myöhemmin. Se tulee säilyttää jääkaapissa.

Joissain blogeissa homma on myös hoidettu liottamalla suodatinkahvia ja vettä kulhossa haluttu aika. Lopuksi kahvi pitää suodattaa, ja parhaiten sen onnistuu suodatinkankaan läpi, sillä tavallinen suodatinpussi menee helposti tukkoon.

Uuttamalla saatua kahvia ei juoda sellaisenaan, vaan se on tiivistettä, jota jatketaan juomaksi joko vedellä, maidolla, kookosmaidolla tai kermalla. Sekoitussuhde on 1 osa kahvia, 2 osaa vettä/maitoa. Mukaan voi lisätä myös makusiirappia.

Kylmäuutetun kahvin maku on pehmeä, ja siinä on vähemmän hapokkuutta kuin tavallisessa kahvissa.

– Kylmäuutettua kahvia kannattaa tehdä tummempipaahtoisesta kahvista, jonka jauhatusaste on melko karkea. sanoo Ylikoski.

 

 

Kylmäuutettu kahvi

1 litra vettä
75-85 g keski- tai tummapaahtoista kahvia

 

Mittaa esimerkiksi pressopannuun kylmä vesi ja kahvi. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Suodata tekeytynyt kahvi ja kaada se lasipulloon.

 

Kylmäuutettu kookoksen makuinen kahvi

1 osa kylmäuutettua kahvia
2 osaa soodavettä/hiilihapotettua vettä
2 cl kookossiirappia
tuoretta limemehua
jäitä

Täytä lasi jäillä. Mittaa joukkoon minttusuklaasiirappi, kahvi ja kylmä maito. Sekoita.

 

Kylmäuutettu vaniljainen kahvi

1 osa kylmäuutettua kahvia
2 osaa kylmää maitoa
2 cl vaniljasiirappia
jäitä

Täytä lasi jäillä. Mittaa joukkoon vaniljasiirappi, kahvi ja kylmä maito.  Sekoita.
Huom! Tämän juoman voi sekoittaa myös blenderillä!  Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

 

Kylmäuutettu minttusuklaa-kahvi

1 osa kylmäuutettua kahvia
2 osaa kylmää maitoa
2 cl minttusuklaasiirappia
jäitä

Täytä lasi jäillä. Mittaa joukkoon minttusuklaasiirappi, kahvi ja kylmä maito. Sekoita.
Huom! Tämän juoman voi sekoittaa myös blenderillä!  Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Tulosta resepti

 

Kommentoi