Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Kustavin Kipinän pop up -kesä on tänä vuonna ennätyspitkä

Kustavin Kipinän pop up -ravintolat ovat kesäinen perinne, ja tänä vuonna Kustavissa nähdään enemmän keittiömestarivieraita kuin koskaan. Lisäksi pop up -viikoja on määrällisesti enemmän kuin aiemmin. Kesäkuun alussa alkava Kipinän ruokakesä päättyy vasta elokuun 6. päivänä.

Tämän vuoden uutuus on myös se, että jokaiseen iltakattaukseen pääsee Turun keskustasta bussikyydillä. Paluu takaisin Turkuun tapahtuu illallisen jälkeen.

Kipinän pop up -ravintola toteutetaan tänä vuonna kuudetta kertaa modernissa, Pekka Vapaavuoren suunnittelemassa tilassa, kuvataiteen keskellä, vain askelen päässä saaristoluonnosta. TJokaisesta viikosta vastaavat vaihtuvat keittiömestarit, ja tarjolla on aina neljän ruokalajin kiinteähintainen, 65 euroa maksava menu. Kattauksia on aina torstaista sunnuntaihin kolmesti päivässä.

Viime vuonna tapahtuma veti noin 1 500 kävijää, tänä vuonna kävijätavoite on 1 700 henkilöä. Kustavin kipinää isännöivät Pekka ja Jouni Kuru.

Kustavin kipinän kesä:

  • Turku 9.6.–11.6. Mikko Marttinen ja Roni Toivari Turusta aloittavan Kipinän kesän lähiruokaa ja metsää juhlistavalla menulla Toivari on työskennellyt Ludussa kokkina, Hella ja huone -ravintolassa vuoromestarina sekä nyt Smörissä vuoromestarina. Marttinen on työskennellyt Olossa kokkina, Gastrobar Emossa vuoromestarina ja toimii nyt Kaskiksen keittiömestarina.
  • Ranska 6.–9.7. Laurent Holleville ja Sebastien Jeudy Pariisin liepeillä sijaitsevan Infa Le Manoir -ravintolakoulusta tuovat mukanaan viisihenkisen tiimin, johon kuuluu opiskelijoita. Joukkio valmistaa Kipinässä ranskalaisen menun. Holleville on tuttu kasvo Turun ravintolamaailmasta, sillä hän työskenteli seitsemeän vuotta ravintola Hermannissa sekä ennen paluutaan Ranskaan hän toimi kalaliike Herkkunuotassa keittiömestarina.
  • Miami 13.–16.7. Jonah Kim Miamista tulee Suomeen jo toista kertaa. Karu Izakayassa ruoallaan Food & Fun -tapahtuman aikaan ihastuttanut Kim tulkitsee saariston makuja japanilais-korealaisella tyylillä.
  • Tampere 20.–23.7. Mika Roito ja Pekka Salmela pyörittävät Tampereella mm. Ravinteli Berthaa ja Ravinteli. Rehellinen valmistutapa ja paikalliset raaka-aineet tulevat saamaan oman vahvan lisänsä Kipinän grillistä.
  • Islanti 27.-30.7. Fannar Vernhardsson on Islannissa VOX-ravintolan keittiöpäällikkö ja Islannin kokkimaajoukkueen jäsenenä. Hän vieraillut Kustavin Kipinässä ja Food & Fun Turku -festivaalissa aikaisemmin. Menussa tulee olemaan esimerkiksi lähikaritsaa.
  • Norja 3.–6.8.Tony J. Martin, keittiömestari ja Roy Klausen, sommelier pyörittävät Norjassa ravintola Eggetia. Tony J. Martin vieraili ravintola Smörissä vuonna 2015 Food & Fun -festivaalin aikaan. Hän on myös Norjan kokkimaajoukkueen jäsen.

Aikaisempina vuosina Kipinässä ovat kokanneet esimerkiksi huippukokit Matti Jämsen Bocuse d’Or -tiimeineen, keittiömestari Pekka Terävä ja useampanakin kesänä Erik Mansikka Kaskiksesta. Kansainvälisiä vieraita ovat olleet esimerkiksi Siggi Hall, Food & Funin perustaja Islannista sekä Sigurdur Haraldsson, joka nyt työskentelee kolmen Michelin tähden ravintolassa Geraniumissa.

Kustavissa on tähän asti toteutettu teemaviikkoja kaikkiaan 21 kappaletta.

Kommentoi