Juttu

JUTTU | SUSANNE HILTUNEN |

Kotipellon puutarhan syötävät kukat viedään käsistä

Päämarkkinat ovat kotimaassa, mutta vienti on alkanut vauhdikkaasti. Viennin ohella Kotipellon puutarhan yrittäjät panostavat voimakkaasti ekologiseen ajatteluun.

– Puolivitsillä ajateltiin ensin vientiä. Idea oli, että tarjoamme suppeaa valikoimaa ulkomaille, jotta pystymme hallitsemaan homman. Sitten asiakkaat kävivät nettisivuillamme ja halusivat tilata kaikkea sitä, mitä emme olleet suunnitelleet, nauraa Kotipellon puutarhan markkinoinnista vastaava Niko Honkanen.

Vienti alkoi viime syksynä Ruotsista. Messukäynti Hong Kongissa taas avasi viennin Aasian markkinoille. Nyt loppusuoralla ovat neuvottelut viennin aloittamisesta Singaporeen.
– Meillä on hyvä tuote ja haluamme laajentaa niin, että 5-10 vuoden kuluessa viennin osuus on useita kymmeniä prosentteja liikevaihdostamme. Toistaiseksi luku on vasta muutamia prosentteja.

Paras väylä uuden tuotteen saamiseksi uuteen maahan on puutarhayrittäjillä jo tiedossa.
– Tietyt ravintolat on saatava käyttämään tuotetta. Sen jälkeen tukut alkavat tilaamaan, Honkanen toteaa.

Koska vientiä ei aloitettu pitkän harkinnan tuloksena, on Honkasen pitänyt myös palauttaa mieleen englannin kielitaitoaan.
– Ruotsin viennin määrä yllätti meidät, sillä oletimme, että siellä olisi ollut enemmän omaa tuotantoa.

Ruotsiin viedään samoja tuotteita kuin kotimaahankin, mutta länsinaapurissa arvostetaan krassien ja yrttien pienempää kokoa.
– Kaiken pitää silti maistua. Ennen riitti, että tavara näytti hyvältä.

Niko Honkanen vastaa yrityksen markkinoinnista ja tuotekehityksestä yhdessä alan ammattilaisten ja huippukokkien kanssa.
Niko Honkanen vastaa yrityksen markkinoinnista ja tuotekehityksestä yhdessä alan ammattilaisten ja huippukokkien kanssa.

Kuljetus ulkomaille tapahtuu lentorahtina. Nousiaisissa pakatut kurkun kukat ovat kahdessa päivässä koristamassa ravintola-annoksia Hong Kongissa, muun muassa Disneyland Resortin ravintoloissa.
– Kuljetukset ovat toimineet tosi hyvin, vain kerran on ollut ongelmia viimeisen vuoden aikana.

Aasiassa arvostetaan suomalaisen ravinnon puhtautta. Lisäksi kasveilta toivotaan siellä maun ja ulkonäön lisäksi värejä.
– Kaikki yrtit ovat siellä kokonaan tuonnin varassa, koska esimerkiksi tilli mätänee heidän olosuhteissaan jo viikossa, Honkanen kertoo.

Hong Kongissa paikallinen tukkufirma hoitaa tuotteiden jakamisen eteenpäin. Syötävät kukat ja yrtit ilmestyvät huhtikuusta lähtien myyntiin myös hongkongilaisen Citi Super -kauppaketjun liikkeisiin. Kesken ovat lisäksi neuvottelut maan kolmen suuren hotelliketjun kanssa.

Tilanpuutteen vuoksi uusia ideoita piti Kotipellossa jo laittaa välillä vähän takavasemmalle. Uusikaupunkilaisen Sybimar Oy:n viime syksyinen yhteydenotto kuitenkin muutti tilannetta. Huhtikuusta alkaen puutarhayrittäjät vuokraavat uuskaupunkilaisyritykseltä 1 800 neliön kasvihuonetilat.
– Saamme kasvihuonetiloja kalankasvattamon yläpuolelta. Siellä kalavesi kiertää ravintona kasveille, ja rakennus lämpiää sekä tuottaa sähköä kalanperkuujätteillä. Siellä on siis suljettu kierto, negatiivinen hiilijalanjälki. Ei sen ekologisempaa voi olla. Tämä on kova juttu maailmanlaajuisestikin, Honkanen toteaa.

Samassa yhteydessä lanseerataan ekologiset pakkaukset, Kotipellon pahvista ja maatuvasta muovista valmistetut, kierrätettävät rasiat.
– Tähtäämme ulkomaille tällä uudella kasvatustavalla ja tuotesarjalla.
– Aika rohkeasti lähdettiin, mutta se kuuluu meidän firman toimintaan, vieressä kuunteleva anoppi, Pirjo Mönkkönen, hymyilee.

Ulkomailla arvostetaan suomalaisten kasvien puhtautta ja tuotteiden toimitusvarmuutta.
Ulkomailla arvostetaan suomalaisten kasvien puhtautta ja tuotteiden toimitusvarmuutta.


Kotipellon puutarha on perheyritys, jonka Pirjo ja Tapio Mönkkönen perustivat reilut 20 vuotta sitten. Vuonna 2009 he lopettivat kannattamattoman kasvihuonekurkun viljelyn sekä aloittivat erikoissalaattien ja yrttien viljelyn.

Pikkuhiljaa versojen ja syötävien kukkien valikoimaa on laajennettu niin, että nykyään viljellään jo 140 eri lajia.
– Nikon alettua markkinoinnin liikevaihtomme viisinkertaistui.

Niko Honkanen on Mönkkösten vävypoika, joka vastaa markkinoinnin ohella tuotekehittelystä yhdessä alan ammattilaisten sekä huippukokkien kanssa. Seuraavaksi hänen vastuulleen siirtyy Uudenkaupungin ekologinen kasvihuone.

Syötävien kasvien turvallisuus tarkastetaan Helsingin yliopistollisen keskussairaalan myrkytyskeskuksesta, lisäksi siementoimittajilta varmistetaan, mitkä ovat syötäväksi kelpaavia lajikkeita. Kotipellossa viljellään vain kasveja, joissa ei ole allergeeneja.
– Tavoitteemme on, että kaikki kasvien osat voidaan käyttää ravinnoksi, jotta mitään ei joudu hukkaan. Kurkku esimerkiksi räjäytetään eli siitä voidaan käyttää lehti, verso ja kärhi, kertoo Honkanen.

Lähiaikoina yrittäjät lanseeraavat vähittäiskauppoihin uuden tuotesarjan, jossa on punakaalin ja lamopinaatinversoja ekologisiin rasioihin pakattuina.
– Tulemme tarjoamaan sarjaa myös ulkomaille, anoppi ja vävypoika vakuuttavat.

Yksi vastaus artikkeliin “Kotipellon puutarhan syötävät kukat viedään käsistä”

  1. Kirsi

    Söisin jos saisin 😆


Kommentoi