Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Keittiömestarit: kouluvierailut lääkkeeksi kokkipulaan

Osaavista kokeista on tällä hetkellä kova pula koko Suomessa. Suomen Keittiömestarit ry otti asiaan kantaa viikonloppuna syyskokouksessaan Jyväskylässä.

Keittiömestariyhdistys aikoo ryhtyä ratkomaan asiaa ja lupaa julkilausumassaan jalkaantua oppilaitoksiin kertomaan kokin ammatista. Tavoitteena on innostaa nuoria alalle.

Suomen keittiömestareiden puheenjohtajana jo vuodesta 2008 toiminut Ulla Liukkonen sanoo, että suunnitelmissa on vierailla yläkoulujen viimeisillä luokilla.

 

Kokkipulan takana ovat työntekijöiden muuttuneet asenteet, arvioi Liukkonen.

– Nuoret tulevat alalle ensin innostuneina, mutta huomaavat sitten, että tämä on raskasta työtä ja tuumivat, että en minä tätä jaksakaan.

Menestyneet julkkiskokit luovat myös mielikuvaa siitä, että ravintola-alalla voi tienata hyvin. Todellisuus onkin päinvastainen, sillä palkat alalla ovat matalia.

– Me vanhan liiton kokit teemme työtämme rakkaudesta tähän työhön, ja tiedämme että korvaus on se mitä se on. Nyt alalle tulee ihmisiä, joita työ ei kiinnosta, he haluaisivat vain nopeasti paljon rahaa, Liukkonen sanoo.

Hän myös harmittelee sitä, että ravintoloiden on vaikea löytää väkeä, joka haluaisi sitoutua yritykseen ja sen kehittämiseen, koska työpaikkoja vaihdetaan usein tiuhaan.

 

Tänä syksynä on käyty paljon keskusteluun naisten uramahdollisuuksista keittiöalalla. Suomen keittiömestariyhdistys otti julkilausumassaan asiaan kantaa näin: ”Ala sopii myös naisille, ja niille jotka haluavat kehittyä ammatissaan, ala tarjoaa mahdollisuuden luoda hyvän uran arvostetussa ammatissa.”

– Ei tässä työssä enää tarvitse raskaita kattiloita nostella, työtavat ovat kehittyneet ja tekniikka on helpottanut arkea. Naiset jaksavat keittiössä aivan yhtä hyvin kuin miehetkin, sanoo pitkän uran keittiössä tehnyt Liukkonen.

 

Suomi 100 -juhlavuosi alkaa olla lopuillaan, mutta yhteistyön ja avoimuuden puolesta liputtava Liukkonen toivoo, että ruoka-alan toimijat tekisivät jatkossa

kin yhteistyötä.

– Yhdessä luomme vahvan pohjan kansainväliseen gastronomiaan.

 

Suomen keittiömestareille valittiin viikonloppuna uusi hallitus. Siinä on mukana myös yksi Turun keittiömestareiden jäsen: keittiömestari, lehtori Riikka Mantila Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksesta.

Suomen Keittiömestareiden uusi hallitus, vasemmalta Riikka Mantila, Petri Selander, Ulla Liukkonen, Markku Ojala, Jukka-Pekka Repo ja Pekka Tuhkanen.

Kommentoi