Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Keväinen lohileipä sopii vaikka vappuun

Tällä kertaa valmistetaan keittiömestari Daniel Lembergin ohjeilla valikoima erilaisia hummus-tahnoja, jotka sopivat leivälle tai dippailuun. Hummusta käytetään myös annokseen, johon tulee naanleipää, kasviksia ja lohta. Näillä eväillä kelpaa herkutella!
 
Tämän aterian jujuna on paahdettu, hummuksella voideltu naanleipä, jonka päälle kasataan reilusti kasviksia ja lohta. Annoksia voi valmistaa helposti vaikka isommallekin joukolle, ja ne syntyvät ripeästi – sillä kuten keittiömestari Daniel Lembergin motto kuuluu: ei oo häpee olla nopee!

Näillä vähän eksoottisemmilla lohileivillä voi juhlistaa vaikkapa vappua, tai niitä voi tarjota osana ruokaisaa vappubrunssia. Annokseen tulevia kasviksia voi vaihdella sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy.

Jos aikaa on enemmän, naanleivän voi leipoa itse sekä liottaa ja keittää itse kikherneet hummusta varten. Jos aika taas on kortilla, kaupasta löytyy valmista naanleipää ja kypsiä säilykekikherneitä.

Ohueksi leikattu lohi kypsyy nopeasti, sitä ei tarvitse paistaa kuin alle puoli minuuttia. Sitten kääntö ja pannu pois levyltä - toinen puoli kypsyy jälkilämmöllä, neuvoo keittiömestari Daniel Lemberg. Kuvat: TS/Juha Paju
Ohueksi leikattu lohi kypsyy nopeasti, sitä ei tarvitse paistaa kuin alle puoli minuuttia. Sitten kääntö ja pannu pois levyltä – toinen puoli kypsyy jälkilämmöllä, neuvoo keittiömestari Daniel Lemberg. Kuvat: TS/Juha Paju

Hummus on monikäyttöinen lisäke, jota voi käyttää niin dippailuun kuin leivänpäällekin. Hummus sopii useimpiin ruokavalioihin, sillä se on maidoton, gluteeniton ja vegaaninen tarjottava.
Daniel Lemberg näyttää videolla, miten yhdestä hummusmassasta saadaan helposti kolme keskenään erilaista versiota. Perusversio toimii aina, tulisessa on mukavasti potkua ja yrttinen versio taas on muuten vain koukuttavan hyvää.

Katso videolta, miten annos valmistuu Turun ammatti-instituutin keittiössä Lemminkäisenkadulla!
 

 

h2 (1)Naanleipää, vihanneksia ja lohta

(kahdelle)

öljyä tai voita
4 rkl hienonnettua sipulia 
4 rkl hienonnettua salottisipulia 
4 rkl kesäkurpitsaa 
6 pientä siitakesientä 
1 rkl valkosipulia 
tuoretta tilliä 
250 g merilohta tai kirjolohta  
suolaa ja valkopippuria 
4 palaa naan-leipää

Kuumenna kasari ja lisää tilkka öljyä tai vähän voita. Lisää sipuli, salottisipuli ja kuullota hetki. Lisää kesäkurpitsa, siitakesienet sekä tuore valkosipuli. Kypsennä kevyesti ja mausta suolalla sekä valkopippurilla.

Sekoita ja lisää pilkottu tilli. Laita syrjään odottamaan.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää pannuun ripaus suolaa sekä valkopippuria myllystä. Älä laita rasvaa ollenkaan.

Laita ohuiksi leikatut lohiviipaleet pannulle ja paista yhdeltä puolelta noin 20 sekuntia, toinen puoli kypsyy sitten jälkilämmöllä.

Mausta kevyesti, jos tarpeen.

Käännä kalat ja siirrä pannu pois lämmöltä, jälkilämpö riittää kypsentämään ne.

Laita leivänpalaset lämpimälle pannulle niin, että molemmat puolet lämpenevät vähän.

Laita leivät lautaselle ja voitele hummuksella.

Lisää leipien päälle paistettuja vihanneksia ja lohisiivuja.

Hummus

1 prk kikherneitä (260 g)
1½ rkl tahinia
1 tuore valkosipulin kynsi
1 pienen sitruunan mehu
2 tl suolaa
3 dl öljyä

Laita kaikki raaka- aineet astiaan paitsi öljy. Sekoita öljy joukkoon koko ajan sekoittaen, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua.

Jos haluat tehdä kolme erilaista hummusta, jaa hummusmassa kolmeen kulhoon. Jätä yksi massoista tavalliseksi hummukseksi ja mausta kaksi muuta.

Chili-hummus

1/3 hummusmassasta  
1 rkl HP-kastiketta 
½ tl seesamöljyä  
½ tl tulista chilikastiketta 
1 rkl paahdettuja seesamsiemeniä

Sekoita hummusmassaan mausteet, anna makujen tasaantua hetki.

Yrttihummus

1/3 hummusmassasta
1 rkl hakattua persiljaa
1 tl tuoretta timjamia
1 rkl paahdettuja auringonkukkasiemeniä

Sekoita hummusmassaan mausteet, anna makujen tasaantua hetki.

Kommentoi