Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Ketunleipäjäätelö voitti Modernia lähiruokaa -kilpailun

Kesän makuja – kaikille aisteille -tapahtumassa Eurassa järjestettiin ruoka-aiheinen kilpailu, jossa etsittiin uuden Pyhäjärvenseudun aluetta edustavaa ruokatuotetta. Tuomaristo pääsi maistelemaan finaalissa neljää hyvin erilaista ruokaa, joita kaikkia yhdisti vahva paikallisuuden vire.

Eurassa lauantaina 15.7. pidetyn kilpailun voitti Harald Viherparran jäätelö, joka valmistuu lampaanmaitojogurtista, ketunleivistä, hunajasta, sokerista ja vedestä. Reseptin on suunnitellut Päivi Lehtonen.

Lehtonen on ravintolakokki, catering-yrittäjä, ruokabloggari, biologi ja kansanperinneihminen. Hän vetää myös villi- perinne- ja lähiruokakursseja, joten lähiruoka on hänelle ammatin lisäksi sydämen asia. Lehtosen suurin motiivi kilpailuun osallistumiselle olikin juuri  lähiruuan esille tuominen. Paikallisetkin ovat hänen kokemuksensa mukaan usein tietämättömiä lähiseudun tuottajista ja tuotteista.

Takana tuomarit: Eija Setänen, Maija Willman, Aki Wahlman ja Timo Kaila, edessä finalistit: Marja-Leena Nikander, Tuula Linkola-Marimo (Eura sydän -pikkuleipä), Päivi Lehtonen (voittajatuote ja hernehummus), Matti Eskola 2. sija (Eskolan vasikanlihakare). Kuvat: Minna Mäkinen

Tuomariston jäsen Maija Willman (Maa- ja kotitalousnaiset) piti etukäteen tehtävää haastavana. Reseptit olivat hyvin erilaisia, joten tuotteita oli reseptien muodossa vaikea verrata keskenään. Tuomaristo päätyi kuitenkin yksimieliseen ratkaisuun, sillä voittajatuote täytti kaikki toivotut kriteerit: raaka-aineet olivat paikallisia, tuote oli innovatiivinen ja tarina kohdillaan.

Tuomariston puheenjohtaja ja kilpailun juontaja Aki Wahlman korostaa, että voittaja erottui muista innovatiivisella raaka-aineiden yhdistelyllä.

Voittajatuotetta pääsee maistamaan lauantaina  9. syyskuuta järjestettävään Syödään yhdessä -lähiruokatapahtumaan Kauttuan Ruukinpuistossa (Sepäntie 4, Kauttua/Eura) klo 10-14, Jäätelöä on myynnissä kerta-annoksina.
 
Kaikista kilpailuun lähetetyistä resepteistä tehdään reseptivihko, joka julkaistaan osoitteessa kesanmakuja.fi
 

Harald Viherparran jäätelö

2 dl vettä
1 dl paikallista hunajaa
1 dl sokeria  
1 l käenkaalia eli ketunleipää, mukana voi olla kukkia ja varsia
1 prk (400g) SikkaTalun Utu-lampaanmaitojogurttia
 
Kiehauta vesi, hunaja ja sokeri muutaman minuutin ajan. (Halutessasi voit tehdä reseptin myös käyttämällä makeutukseen vain hunajaa.) Jäähdytä.
Kerää ja huuhtele ketunleivät – voit käyttää myös suolaheinää tai kuusenkerkkiä. Pane kaikki ainekset blenderiin, sekoita tasaiseksi ja siirrä jäätelökoneeseen. Anna pyöriä hileiseksi ja pakasta.

Huom: lampaanmaitojogurtin voi halutessaan korvata vaikkapa Saloniemen juustolan jogurtilla tai millä tahansa kaupasta saatavalla täysrasvaisella ruuanlaittoon tarkoitetulla jogurtilla.

 

Lehtonen vinkkaa, että ketunleipälehdet voi joko siivilöidä kokonaan tai osittain pois. Lehtonen itse siivilöi osan lehdistä pois, jotta lopputulos ei ole liian jämäkkä, mutta jäätelöön jää silti sopivasti sattumia. Viherparran jäätelö sopii Lehtosen mukaan loistavasti myös paikallisen Jymy-jäätelön kanssa, suosikkiyhdistelmä on lakritsi-ketunleipä.

 

Päivi Lehtosen jäätelöön liittyy myös tekijän itsensä keksimä tarina:

Harald, tuo mahtava viikinki, vaelsi aikanaan makeanhimoisena muinaisen Euran mailla. ”Tekisipä mieleni virkistystä” pohti hän kuumana kesäpäivänä. Ketunleipäset olivat raikkaita, hapokkaita ja niitä oli mukava napostella, kun ne runsaana Suomenniemen komeimmissa kuusikoissa rehottivat. Mutta ollapa jotain makeaa! Ja kylmää! Villimehiläispesästä löytyi helpotusta edelliseen. Toki myös ikäviä pistoja – Harald oli niiden jäljiltä turpea tuhon soturi. Sinnikkäästi hän kuitenkin tavoitteli kulinaristista päämääräänsä ja lammaslaidunta, jolta poimi mukaansa mukavannäköisen uuhen. ”Kohti routakellaria, armas päkäpää!” Siellähän sitten lypsettiin, survottiin, vispattiin ja jäähdyteltiin. Tuloksena turvotuksen lasku sekä maanmainio herkku, ja uusi lisänimi, josta ei tässä sen enempää.

Kommentoi