Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Keittiömestarit ja paistinkääntäjät yhteistyössä: grillikausi käyntiin hyväntekeväisyystapahtumalla

Tulevana lauantaina koko Suomi kutsutaan grillikauden avajaisiin. Turussa grilli on kuumana Varvintorilla, jossa keittiömestarit ja paistinkääntäjät myyvät ruoka-annoksia. Tapahtuman tuotto menee Tyksin lastensairaalalle.

Neljäsataa annosta, joihin tulee mallaspossua, possunkylkeä, rapeaa kaalisalaattia ja baijerilaista perunasalaattia – siinä herkullinen myyntitavoite tulevalle lauantaille.

Turun keittiömestarit ja Turun paistinkääntäjät yhdistävät voimansa kesäkauden avajaistapahtumassa jokirannassa Varvintorilla. Keväinen grillaustapahtuma on valtakunnallinen, ja sen tarkoituksena on juhlistaa Suomen 100-vuotisjuhlia ja tiivistää yhteistyötä keittiömestareiden ja paistinkääntäjien välillä – suomalaisen ruokakulttuurin vaaliminen kun on kummankin yhdistyksen yhteinen tavoite.

– Kun on tehty hyvät esivalmistelut, niin kaikki sujuu sutjakasti. Sama pätee sekä kotikeittiössä että ruokatapahtumassa, sanovat Turun keittiömestareiden puheenjohtaja Mika Tuomisto (vas.) ja Turun paistinkääntäjien aluevouti Turkka Oiva. He odottavat lauantaina Varvintorilla pidettävään grillitapahtumaan satoja ihmisiä. Kuva: TS/Riitta Salmi

Varvintorille tuodaan lauantaiksi kookas grilli, jossa lihat grillataan, lisäksi paikalla on kenttäkeitin, jossa haudutellaan herkullista barbecue-kastiketta myyntiin.  Viiden euron hintaisten annosten ja pari euroa maksavien kastikepurkkien tuotto menee Turkuun rakennettavalle uudelle lastensairaalalle.
– Se on sellainen hanke, jota tukemassa haluamme ehdottomasti olla, sanovat Turun keittiömestareiden puheenjohtaja Mika Tuomisto ja Turun paistinkääntäjien aluevouti Turkka Oiva.

Luvassa on kesäisen lämmintä säätä, ja järjestäjät toivovatkin, että tapahtuma houkuttelisi runsaasti väkeä paikalle. Ideana on tarjota myös grillaus- ja ruuanlaittovinkkejä ja vastata ihmisten kysymyksiin. Paikalla tulee olemaan kaikkiaan kymmenkunta keittiömestaria ja paistinkääntäjää.

– Tarkoitus on olla paikalla aina kello kolmeen asti, mutta ruokaa on varattu vain tietty määrä, joten jos annokset loppuvat etuajassa, sille ei sitten mitään voi, sanoo Tuomisto.
Erikoisruokavaliot on pyritty huomioimaan siten, että ruuat ovat laktoosittomia ja mallaspossua lukuunottamatta annos on gluteeniton.

Vastaavaa yhteistyötä keittiömestareiden ja paistinkääntäjien välillä ei ole aiemmin ollut.
– Yhteistyötä olisi hieno jatkaa tulevaisuudessakin, ja ottaa perinteeksi vaikkapa jonkin yhteisen ruokatapahtuman järjestäminen, miettivät Oiva ja Tuomisto.

Grillikauden avajaistapahtuma Turun Varvintorilla la 6.5. klo 11-15. Tapahtuma on osa Syödään yhdessä – hanketta ja Suomen 100. v juhlavuotta.

Mestareiden grillausvinkit

Uudet perunat Pestyt perunat kannattaa esikypsentää vedessä kattilassa, mutta jättää ne napakoiksi. Kun perunat pujottelee ennen grillaamista puisiin varrastikkuihin, niitä on helppo käännellä. Mausteeksi riittää ripaus suolaa, lisäkkeenä tarjotaan kevätsipulivoita.

Kauden kasvikset Grillattavaksi sopivat esimerkiksi kevätsipuli, naattiporkkana, uuden sadon kaali, parsa, kukkakaali, parsakaali ja tomaatit. Helppo marinadi kasviksille syntyy yhdistämällä tehosekoittimessa kevätsipuleita, persiljaa, öljyä ja tilkka etikkaa. Kastike maustetaan vielä suolalla ja pippurilla, ja kaadetaan kasvisten päälle ennen grillaamista. Kypsien kasvisten lisäkkeenä voi tarjota vaikkapa kermaviilipohjaista dippiä. Varhaiskaalin voi leikata muutaman sentin paloiksi, öljytä kevyesti ja grillata molemmin puolin. Mausteeksi ripaus suolaa ja tilkka hunajaa tai siirappia.

Rimpsuluut Rimpsut voi joko esikypsentää ennen grillaamista joko kattilassa tai uunissa, ja ottaa niihin lämpöä ja väriä grillissä tai grillata alusta asti grillissä. Tällöin grillin kantta täytyy pitää välillä suljettuna, jotta liha kypsyy kunnolla. Turkka Oiva suosii raakojen rimpsujen kypsentämistä grillissä, sillä silloin lopputulos on mehevä ja lihan pinnasta tulee rapea.

Possunkylki Possunkylki kannattaa esikypsentää uunissa: suolalla maustettu liha uunivuokaan ja ensin puoli tuntia 200-asteisessa uunissa ja sitten kolme tuntia n 120 asteessa. Jäähtynyt liha leikataan siivuiksi ja sivellään maustekastikkeella ennen grillaamista. Mika Tuomisto suosii possulle viskistä, pippureista ja oliiviöljystä tehtyä kastiketta.

Yksi vastaus artikkeliin “Keittiömestarit ja paistinkääntäjät yhteistyössä: grillikausi käyntiin hyväntekeväisyystapahtumalla”

  1. Hanna Tarkiainen

    Hieno hanke ja tempaus! Harmi vain, että lihana on pelkkää possua ja maksaisin myös mielelläni pelkistä hyvin grillatuista kasviksista, mutta ymmärrän, että suuressa tapahtumassa voi olla haasteellista järjestää.


Kommentoi