Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Keittiömestareiden perinteinen blinipäivä järjestetään tänä vuonna Manhattanilla

Blinejä halutaan tehdä tutuksi myös nuorille blinihampurilaisen avulla.

Turun keittiömestareiden järjestämää perinteistä blinipäivää vietetään tulevana lauantaina.

Itse urakka alkaa jo perjantaina, jolloin Turun keittiömestarit paistavat myyntiin tulevia blinejä Turun Ammatti-instituutin tiloissa Lemminkäisenkadulla aamusta iltaan. Päivän aikana valmistuu kaksi tuhatta pientä bliniä.

Hiihtoloman jälkeisenä lauantaina toteutettava blinipäivä on perinne, joka on jatkunut jo noin 15 vuoden ajan. Tapahtuma järjestettiin pitkään Turun kauppahallissa, mutta tänä vuonna blinejä myydään Manhattanilla.

– Turun kauppahallista ei löydy tällä hetkellä oikeastaan yhtään vapaata paikkaa. Manhattan tuntui hyvältä vaihtoehdolta, sillä olemme tehneet paljon yhteistyötä kauppias Veli-Pekka Hussin kanssa, kertoo Turun keittiömestareiden uusi puheenjohtaja Kari Saari.

Turun keittiömestareihin kuuluu noin 150 jäsentä ja yhdistys on esillä vuosittain muun muassa Neitsytperunajuhlilla.

 

Blinihampurilainen on tämän vuoden uutuus perinteisten blinien rinnalla, ja sen toivotaan kiinnostavan nuoria.

– Monet nuoret eivät niin välitä mädistä, joten ajattelimme tehdä blinejä tutuksi vähän uudella tavalla, kertoo Saari.

Blinihampurilaisessa on kahden blinin välissä kalamurekepihvi ja avokadokastiketta.

Blinejä myydään lauantaina kello 10 alkaen niin kauan kuin niitä riittää, enintään kuitenkin kello 16 asti.

Keittiömestarit käyttävät osan blinipäivän tuotosta stipendeihin, joita myönnetään alan oppilaitoksista valmistuville kokkiopiskelijoille.

Kuuden pikkublinin annos maksaa kahdeksan euroa. Mukaan saa omavalintaisen täytteen (lämminsavulohi, avokado, mätikaviaari). Kahden blinihampurilaisen annos maksaa kuusi euroa. Myynnissä myös gluteenittomia blinejä. Maksu suoritetaan käteisellä.

 

Keittiömestareiden blinipäivä 3.3. K-Supermarket Manhattanin aulassa kello 10-16 (tai niin kauan kuin blinejä riittää).

Parhaat blinivinkit

  • Blinejä voi valmistaa joko lettupannulla tai blinipannulla. Olennaista on paistaa ne kuumalla pannulla runsaassa voissa ja kääntää ne vain kerran.
  • Aiemmin valmistetut blinit voi lämmittää joko paistinpannulla jossa on hiukan voita, uunissa pellille ladottuina tai mikrossa. Mikro tosin tekee blinien rakenteesta helposti sitkeän.
  • Blinien kanssa tarjotaan perinteisesti smetanaa, hienonnettua sipulia, tilliä ja muikun, siian tai kirjolohen mätiä. Kokeilemisen arvoisia täytteitä ovat myös kylmäsavuporo, sienet, majoneesi sekä suolakurkut.
  • Pääruuaksi kannattaa valita kaksi isoa tai 4-6 pientä bliniä per ruokailija.

Yksi vastaus artikkeliin “Keittiömestareiden perinteinen blinipäivä järjestetään tänä vuonna Manhattanilla”

  1. Turkulainen

    Mielestäni kaikkein olennaisinta on käyttää paistamiseen kirkasyeyyua voita.


Kommentoi