Juttu

JUTTU | ARJA-LEENA PATANA |

Kauppojen salaattibaarit rantautuivat Suomeenkin

Valmis salaattiannos lounaaksi tai viikonloppuherkuksi. Siitä vaan valitsemaan raaka-aineita vaikkapa lähimarketista.

Maiju Puljujärvi kokoaa asiakkaalle salaattia. Kuva: TS/Jane Iltanen

Salaattibaarit ovat rantautuneet Suomen ruokakauppoihin jäädäkseen. Baari-nimitys on harhaanjohtava, sillä kyse ei ole ravintolasta, jossa tarjoilija tuo valmiin annoksen nenäsi eteen ja lasku seuraa perässä.

Kaupan salaattibaarissa asioidaan kuin millä tahansa palvelutiskillä konsanaan. Esimerkiksi Turussa Länsikeskuksen Citymarketissa konsepti on seuraavanlainen: Asiakas valitsee täytteeksi makunsa mukaan kaksi raaka-ainetta, lihaa, kalaa, katkarapuja, sieniä, juustoja, oliiveja… Pohjana on jäävuorisalaatti, kurkku ja tomaatti. Kastikevaihtoehtoja on peräti kahdeksan.

Muovinen rasia punnitaan. Kokonaispainon pitää olla puoli kiloa, josta täytteiden osuus on 200 grammaa. Lisukkeeksi mukaan tulee omassa keittiössä aamulla paistettu leipäviipale. Keskiviikkona tarjolla oli oliivileipää. Ostos maksetaan normaalilla kassalla.
Palvelutiskin vastaava Liisa Hasu kertoo itsekin yllättyneensä salaattibaarin suosiosta.
– Varsinkin perjantaisin ja lauantaisin tiskillä käy kuhina. Valmistuotepuolelta siirrytään tasaiseen tahtiin valinnaiseen vaihtoehtoon. Uudenlainen salaattien myyntitapa houkuttelee kaikenikäisiä, myös iäkästä väkeä. Kuvittelimme tämän olevan lähinnä nuorten juttu, Hasu toteaa.

Hasun työpaikalle salaattibaari tuli vuosi sitten ison remontin valmistuttua.
– Pyrimme kuuntelemaan asiakkaiden toiveita, koko ketju.
Uusi salaattien myyntitapa tuli Suomeen mistäpä muualta kuin Keski-Euroopasta.
Hasu laskee tarjolla olevan peräti 21 vaihtoehtoista raaka-ainetta.

Suuret ketjut eivät ole ainoita uudenlaisen salaattibaarin pitäjiä. Raaka-ainevalikoimat vaihtelevat yrittäjästä riippuen. Esimerkiksi Turun Stockmannin Buffet-ravintolassa valikoima on paljon pienempi, mutta valittavana on kolme kokovaihtoehtoa. Pieninkään annos ei jätä nälkäiseksi, isosta saa jo ähkyn.

Kommentoi