Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Kasvisherkut tekevät joulupöydästä mielenkiintoisen ja runsaan – edullisesti

Joulupöytä kaipaa lisää raikkautta, lisää kasviksia! Niin tuumi Ruotsin kokkimaajoukkue suunnitellessaan Viking Linen joulupöydän.

– Joulupöytä kaipasi mielestämme raikkautta, joten lisäsimme valikoimaan runsaasti kasviksia ja raikkaita makuja, kuten sitruunaa ja appelsiinia, kertoo Ruotsin kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja, kettiömestari Fredrik Andersson.

Monissa ruokalajeissa näkyvät ruotsalaisvaikutteet, mutta laatikot taas edustavat suomalaista jouluperinnettä.

Pikkelöitäväksi sopivat esimerkiksi kukkakaalit ja kurkut. Niistä tulee herkullisen kirpeitä ja rapsakoita.
Paahdettua kukkakaalia ja Nobis-kastiketta vasemmalla, lehtikaalia ja voimakasta juustoa oikealla.

Runsaasta buffetista on helppo poimia ideoita omaan jouluun. Kylmän pöydän kasvisherkeiksi sopivat esimerkiksi erilaiset pikkelöidyt kasvikset (jotka ovat supersuosittuja juuri nyt) ja vaikkapa paahdetut broccolit Nobis-kastikkeessa. (Nobis-kastike on kokeilemisen arvoinen tuttavuus – ruotsalainen klassikko, jonka alkuperä on tuholmalainen ravintola Operakällaren.)

Jos tuntuu vaikealta keksiä omaan joulupöytään lämpimiä kasvisruokia, siihenkin voi napata lukuisia vinkkejä: ruskistettu, makea kaali on herkullista, samoin siirapissa paistettu lanttu. Suussasulava lämmin kasvisruoka on myös paahdettu palsternakka hasselpähkinämajoneesilla.

Läpikuultavaksi ja makeaksi paahtunut kaali on herkullista.
Siirapissa paistettua lanttua ja viskicheddaria.

Ruokavinkkien lisäksi tarjolla on myös kattausideoita: monet ruuat on laitettu tarjolle kauniisti lasipurkkeihin ja tarjoilupöytiä ja ruokia on koristeltu muun muassa havuilla ja lehtikaalin lehdillä. Kaunista, ekologista ja edullista!

Viime vuonna Viking Linen joulupöydän suunnitteli sekä Suomessa että Ruotsissa tunnettu keittiömestari, Michael ”Micke” Björklund. Volyymi oli hurja: buffet-aterioita myytiin yli 180 000 kappaletta. Tänä vuonna puikoissa on Ruotsin kokkimaajoukkue, jonka kanssa Viking Line aloitti yhteistyön tänä syksynä. Joulubuffet on tarjolla Viking Linen laivoilla tapaninpäivään asti.

Ruotsin kokkimaajoukkue jakaa TS Ruoka -sivuston lukijoille muutaman Viking Linelle laatimansa herkullisen reseptin:

Sinappipikkelöity kukkakaali

1 kukkakaalin nuput 
1 dl etikkaa 
2 dl sokeria 
2 dl vettä 
1 rkl keltaisia sinapinsiemeniä 
1 laakerinlehti

Leikkaa kukkakaali pienehköiksi nukuiksi. Kiehauta liemen ainekset keskenään. Laita kukkakaalit puhtaaseen purkkiin, kaada liemi päälle. Anna maustua vähintään kaksi vuorokautta, mieluummin viikon verran.

 

Paahdettu parsakaali

2 parsakaalia 
½ dl ruskistettua voita 
suolaa

Valmista ensin ruskistettu voi: kuumenna voita pannussa kunnes se sulaa. Kun voi alkaa muuttua kullanruskeaksi ja tuoksua pähkinäiseltä, se on valmista. Kaada voi pois pannusta toiseen astiaan, ettei se pala.

Leikka parsakaali pieniin paloihin, ja pyörittele palat ruskistetussa voissa. Laita palat uuninkestävään vuokaan ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda parsakaaleja uunissa 180 asteessa noin kymmenen minuuttia tai kunnes ne saava ruskeaa väriä pintaansa.

Anna jäähtyä ja tarjoile nobis-kastikkeen kera.

Nobis-kastike

2 löysää kananmunaa
reilu 1 rkl omenasiiderietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
 ½ valkosipulinkynsi hienonnettuna
 
3 dl rypsiöljyä
suolaa, pippuria 
1 rkl hienonnettua ruohosipulia

Keitä kananmunia kaksi minuuttia, jäähdytä ja kuori. Laita munat kulhoon, sekoita joukkoon viinietikka, sinappi ja valkosipuli. Sekoita tasaiseksi. Kaada öljy joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vispaten. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla ruohosipulilla.

Siirappipaistettua kaalia ja cheddar-juustoa

1.5 kg karkeaksi leikattua kaalia 
150 g voita 
2 dl vaaleaa siirappia 
1,5 dl omenasiiderietikkaa 
suolaa 
(viski)cheddaria

Sulata voi ja sekoita se yhteen kaalihakkeluksen, siirapin, etikan ja suolan kanssa. Laita seos uuninkestävään pataan tai vuokaan ja paahda 175 asteessa kunne kaali on pehmeää. Ennen tarjoilua vuole pinnalle cheddar-siivuja.

Appelsiinikypsennetty kurpitsa

3 dl kurpitsaa karkeasti kuutoituna 
3 dl appelsiinimehua 
3 dl kasvislientä 
2 ruokalusikallista etikkaa 
1 ruokalusikallista korianterinsiemeniä 
suolaa

Kaada uunivuokaan appelsiinimehu, kasvisliemi ja etikka. Lisää korianterinsiemet ja suola. Sekoita joukkoon kurpitsapalat. Peita vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 150 asteessa kunnes kurpitsa on pehmeää. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kommentoi