Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Kantarellikeitto ja juurespihvit – satokauden herkkuja hurujen tapaan

Sienet ja juurekset ovat parhaimmillaan juuri nyt, ja siksi niihin tarttuvat myös huru-ukot.

– Nythän on juttu niin, että me olemme tuon emeritus Reijo Haapasen kanssa ryhtyneet kasvissyöjiksi, sanoo huru-ukko Jari Merinen totisella naamalla, mutta vinkkaa sitten silmää.

– No ei. Olemme kaikkiruokaisia kuten ennenkin. Mutta juurekset ovat parhaimmillaan juuri nyt! Niissä on tallella kaikki vitamiinit, kun niitä ei ole vielä säilötty missään kellarissa. Lisäksi ne ovat nyt todella edullisia.

– Lisäksi nyt on paras sieniaika, parin viikon päästä se on jo pitkälti ohi.

Sen vuoksi huru-ukot tekevätkin tällä kertaa kermaista sienikeittoa ja juurespihvejä. Lukijoille halutaan jakaa myös resepti juuresmuusiin, joka on huruille erittäin poikkeuksellinen: siihen ei nimittäin käytetä lainkaan kermaa, ja voitakin erittäin maltillisesti.

Sienikeittoon voi käyttää kanalientä tai kasvislientä. Koska tällä kertaa halutaan tehdä kasvisruokaa, valitaan kasvisliemi. Merinen kuitenkin vinkkaa, että esimerkiksi suppilovahveroista tehtävään keittoon kanaliemi sopisi hyvin.

– Tähän reseptiin ei käytetä paljoa jauhoja, sillä sulatejuusto suurustaa osaltaan keittoa ja tekee mausta täyteläisen.
Hurujen sienikeittoa ei ajeta tasaiseksi sauvasekoittimella, vaan siihen saa jäädä purutuntumaa sienipaloista.

Juurespihvien jujuna on murskattu näkkileipä ja sweet chili -kastike, joka tuo pihveihin hiukan potkua. Reseptiin voi käyttää haluamiaan juureksia raasteena.

Pihvien kanssa tarjotaan raikas kastike, johon käytetään majoneesia ja kermaviiliä – tai vegaanista majoneesia ja vaikkapa kaurapohjaista craime fraichea, jolloin kastikkeesta saa maidottoman ja vegaanisen.

Jos kasvispihvitaikinan tekee jämäkämmäksi, siitä voi valmistaa myös pyöryköitä, löysempi taikina sopii hyvin pihveihin.
Kasvispihvit voi tarjoilla esimerkiksi keitettyjen nuudeleiden tai salaatin kera.

Katso video siitä, miten sienikeitto valmistuu!


Kantarellikeitto

1 sipuli kuutioina
300 g kantarelleja paloiteltuna
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja

2½ dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kermaa
100 g sulate- tai tuorejuustoa (esim. Koskenlaskija)
1 tl tuoretta rakuunaa
suolaa
pippuria

Kuullota sipulit ja sienet voissa kattilassa, lisää joukkoon jauhot ja kaada vähitellen joukkoon kuuma liemi. Anna kiehahtaa, lisää joukkoon kerma ja sulatejuusto sekä mausteet. Kuumenna, tarkista maku. Voit käyttää keittoon myös suppilovahveroita.

Juurespyörykät

1 dl sweet chili -kastiketta
½ dl näkkileipää
2 munaa
2 isoa kuorittua perunaa
3 kuorittua porkkanaa
2 pientä palsternakka
1 isohko kuorittu sipuli
1 kuorittu valkosipulin kynsi
4 rkl vehnäjauhoja
suolaa
ripaus valkopippuria
hienonnettua basilikaa ja korianteria
seesaminsiemeniä

Sekoita sweet chili ja murskatut näkkileivät. Anna turvota hetken. Raasta kuoritut kasvikset hienoksi. Puristele neste pois. Sekoita näkkileipien joukkoon muna, kasvisraaste ja hienonnetut sipulit. Sekoita joukkoon mausteet ja jauhot.
Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä. Muotoile seoksesta pyöryköitä, pyöritä ne seesaminsiemenissä, paista pannulla öljyssä.

Kermaviilikastike

2 dl kermaviiliä
2 dl majoneesia
½ purkki (245 g) Kartanopikkelsiä
4 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl sokeria
suolaa
pippuria
kirveliä

Valuta pikkelsi hyvin siivilässä. Hienonna veitsellä pieneksi silpuksi. Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.

Hurujen juuresmuusi

400 g porkkanaa
400 g palsternakkaa
5 isoa perunaa
400 g lanttua
100 g voita
suolaa
(keitinlientä)

Kuori ja pilko kasvikset. Kiehauta kattilassa vettä, mausta suolalla, laita kasvikset kiehumaan.Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada vesi pois (säästä osa). Lisää voi ja aja kasvikset muusiksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa keitinlientä.

Juttua muokattu 25.9. klo 10.57, täsmennetty vehnäjauhon määrää juurespyöryköissä.

2 vastausta artikkeliin “Kantarellikeitto ja juurespihvit – satokauden herkkuja hurujen tapaan”

  1. Anne

    Juurespyöryköihin 4 rkl vai 4 tl vehnäjauhoja?


Kommentoi